Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis allii) – identificare si combatere

Putregaiul cenusiu al cepei, Botrytis allii este o boala des intalnita in culturile de ceapa si produce daune importante, de 15-20%, atat la culturile de camp, cat si in depozite.

Simptome

Atacul se observa pe frunze si pe bulbi, prin aparitia unor pete albicioase de 1-3 mm in diametru, circulare sau ovale. In dreptul acestora tesuturile se scufunda. Daca este umiditate ridicata, pe tesuturile atacate apare un puf cenusiu, dens, iar plantele pier. Plantele mature pot prezenta o putrezire la baza, urmata de putrezirea partii superioare a bulbilor. Pe zonele atacate apar scleroti negri, mari de 2-5 mm.


Agentul patogen este ciuperca Botrytis allii. Aceasta evolueaza in conditii optime la temperaturi de 22-23°C. Poate distruge frunzele, bulbii, dar si inflorescentele. Semintele pot fi infectate in procente variabile. Transmiterea ciupercii se face de la an la an prin sclerotii din sol. Sau, prin sporii ramasi pe resturile vegetale, dar si prin semintele infestate. In timpul vegetatiei, infectiile sunt asigurate de sporii dusi de vant (pentru frunze) sau de apa de ploaie si de irigatie.


Prevenire si combatere

Igiena culturala, asolamentul de minim 3 ani, fertilizarea echilibrata (fara balegar, care creeaza conditii de intensificare a bolii), irigarea cu norme rationale (cu drenarea surplusului de apa) si folosirea de material de plantat sanatos, micsoreaza pagubele produse de aceasta ciuperca. La aparitia primelor simptome se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile