Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa si praz, Erwinia carotovora pv.carotovora a fost semnalat in anul 1906 in Franta. La noi in tara a aparut in anul 1944 la ceapa si in 1969 la praz. Bacteria produce pagube insemnate in culturile semincere, dar si in culturile destinate consumului, atat in camp cat si in depozite.
Simptome
In culturile destinate bulbilor pentru pastrare, atacul bacteriei apare spre sfarsitul vegetatiei cand, daca se sectioneaza bulbul se observa ca unele foi carnoase isi schimba culoarea, par umede si se inmoaie. La bulbii puternic atacati, la presare discul bazal se scufunda.
Bulbii partial atacati pot putrezi in intregime daca sunt pastrati in depozite mai umede sau se ususca daca depozitele sunt cu atmosfera uscata (din bulbi ramanand numai foile exterioare). Din bulbii atacati se degaja un miros patrunzator, neplacut.
La culturile semincere de ceapa si praz simptomele sunt vizibile si pe parcursul vegetatiei. Tulpinile se dezvolta slab, iar pe vreme umeda apare putregaiul umed. Tulpinile afectate nu ajung la inaltimea normala, sunt intarite, iar inflorirea si fructificarea sunt reduse.
Agentul patogen este Erwinia carotovora pv.carotovora. Se transmite la praz prin semintele infestate de la o cultura la alta, iar la ceapa se transmite prin resturile vegetale.
Prevenire si combatere
Ingrasamintele pe baza de fosfor, evitarea cultivarii in soluri umede si reci, dar si o rotatie de minim 3 ani limiteaza pagubele produse de aceasta bacterie. In perioada de vegetatie se pot administra fungicide specifice.