Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa si praz (Erwinia carotovora pv.carotovora) – identificare si combatere

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa si praz, Erwinia carotovora pv.carotovora a fost semnalat in anul 1906 in Franta. La noi in tara a aparut in anul 1944 la ceapa si in 1969 la praz. Bacteria produce pagube insemnate in culturile semincere, dar si in culturile destinate consumului, atat in camp cat si in depozite.



  
Simptome

In culturile destinate bulbilor pentru pastrare, atacul bacteriei apare spre sfarsitul vegetatiei cand, daca se sectioneaza bulbul se observa ca unele foi carnoase isi schimba culoarea, par umede si se inmoaie. La bulbii puternic atacati, la presare discul bazal se scufunda.
Bulbii partial atacati pot putrezi in intregime daca sunt pastrati in depozite mai umede sau se ususca daca depozitele sunt cu atmosfera uscata (din bulbi ramanand numai foile exterioare). Din bulbii atacati se degaja un miros patrunzator, neplacut.
La culturile semincere de ceapa si praz simptomele sunt vizibile si pe parcursul vegetatiei. Tulpinile se dezvolta slab, iar pe vreme umeda apare putregaiul umed. Tulpinile afectate nu ajung la inaltimea normala, sunt intarite, iar inflorirea si fructificarea sunt reduse.


Agentul patogen este Erwinia carotovora pv.carotovora. Se transmite la praz prin semintele infestate de la o cultura la alta, iar la ceapa se transmite prin resturile vegetale.


Prevenire si combatere

Ingrasamintele pe baza de fosfor, evitarea cultivarii in soluri umede si reci, dar si o rotatie de minim 3 ani limiteaza pagubele produse de aceasta bacterie. In perioada de vegetatie se pot administra fungicide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile