Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei, Sclerotinia sclerotiorum este frecvent intalnit in toate culturile de radacinoase, insa pagubele cele mai mari sunt semnalate in depozite si silozuri. In conditii necorespunzatoare de depozitare pagubele pot ajunge la 25-50%.
Simptome
Atacul ciupercii in camp incepe prin acoperirea partii bazale a plantelor cu un puf alb. Daca vremea este umeda si calduroasa plantele sunt distruse in intregime. In depozite, pe radacinile ce prezinta rani se dezvolta un miceliu alb-cenusiu, pe care apar corpi negri (scleroti), de diferite forme si marimi. Radacinile putrezesc umed, devin moi si sunt decolorate. Putrezirea se deosebeste de cea produsa de bacteria Erwinia carotovora. Aceasta determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi degradate. Ciuperca ataca patrunjelul de radacina, telina, pastarnacul, dar si alte legume.
Agentul patogen este Sclerotinia sclerotiorum. Transmiterea ciupercii se face atat in camp cat si in depozite. Se realizeaza prin contactul direct dintre radacinile bolnave si cele sanatoase, daca temperatura este in jur de 22°C. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de scleroti. Acestia germineaza la temperaturi de 18-22°C si umiditate de 60-80%. Daca nu gasesc aceste conditii, ei isi pastreaza totusi viabilitatea timp de 2-3 ani.
Prevenire si combatere
O masura importanta de prevenire a atacului este rotatia culturilor, dar aceasta se executa dificil in asolamentul legumicol, avand in vedere ca ciuperca ataca multe specii de legume. Se recomanda araturi adanci, pentru ingroparea resturilor vegetale cu scleroti, evitarea excesului de umiditate, sortarea atenta a materialului de depozitare, precum si respectarea unei temperaturi apropiate de 0°C in depozite.
In timpul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente cu fungicide specifice.