Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei (Sclerotinia sclerotiorum) – identificare si combatere

Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei, Sclerotinia sclerotiorum este frecvent intalnit in toate culturile de radacinoase, insa pagubele cele mai mari sunt semnalate in depozite si silozuri. In conditii necorespunzatoare de depozitare pagubele pot ajunge la 25-50%.



  
Simptome

Atacul ciupercii in camp incepe prin acoperirea partii bazale a plantelor cu un puf alb. Daca vremea este umeda si calduroasa plantele sunt distruse in intregime. In depozite, pe radacinile ce prezinta rani se dezvolta un miceliu alb-cenusiu, pe care apar corpi negri (scleroti), de diferite forme si marimi. Radacinile putrezesc umed, devin moi si sunt decolorate. Putrezirea se deosebeste de cea produsa de bacteria Erwinia carotovora. Aceasta determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi degradate. Ciuperca ataca patrunjelul de radacina, telina, pastarnacul, dar si alte legume.


Agentul patogen este Sclerotinia sclerotiorum. Transmiterea ciupercii  se face atat in camp cat si in depozite. Se realizeaza prin contactul direct dintre radacinile bolnave si cele sanatoase, daca temperatura este in jur de 22°C. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de scleroti. Acestia germineaza la temperaturi de 18-22°C si umiditate de 60-80%. Daca nu gasesc aceste conditii, ei isi pastreaza totusi viabilitatea timp de 2-3 ani.


Prevenire si combatere

O masura importanta de prevenire a atacului este rotatia culturilor, dar aceasta se executa dificil in asolamentul legumicol, avand in vedere ca ciuperca ataca multe specii de legume. Se recomanda araturi adanci, pentru ingroparea resturilor vegetale cu scleroti, evitarea excesului de umiditate, sortarea atenta a materialului de depozitare, precum si respectarea unei temperaturi apropiate de 0°C in depozite.
In timpul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile