Petroselinum-crispum

   Importanta culturii: Se cultiva pentru frunzele sale care se folosesc la aromatizarea diferitlor mancaruri. Frunzele contin 200 mg% vitamina C, la care se adauga continutul in vitamina A, vitamina B si cantitati mici de acid folic, apiol, uleiuri eterice, etc.

   Origine si raspandire: Patrunjelul cultivat provine din patrunjelul salbatic ce creste in zona Marii Mediteraneene. Crescut de greci si romani inca de la inceputul erei noastre, patrunjelul a fost folosit ca planta alimentara si farmaceutica.

   Particularitati botanice si biologice: Prezinta, in general, aceleasi particularitati botanice si biologice ca si patrunjelul pentru radacina, cu unele deosebiri. Fata de acesta, patrunjelul pentru frunze are in sol o radacina ramificata, care nu prezinta importanta pentru alimentatie, iar la suprafata solului formeaza o rozeta de frunze mult mai dezvoltata. Frunzele pot avea limbul neted sau puternic gofrat.

   Exigente ecologice: Patrunjelul pentru frunze are aceleasi cerinte fata de factorii de mediu ca si patrunjelul de radacina. Spre deosebire de acesta, suporta administrarea ingrasamintelor organice in anul culturii.

Petroselinum crispum 1          Petroselinum Crispum          Petroselinum_crispum          Petroselinum_crispum3

   Tehnologia culturii:

   Cultura de camp: Tehnologia culturii patrujelului de frunze in camp se aseamana cu cea a patrunjelului de radacina. Spre deosebire de acesta, la fertilizarea de baza se administreaza 40-50 t/ha gunoi de grajd. Se iriga numai pe rigole.

Recoltarea se efectueaza prin taierea rozetei de frunze, de 2-3 ori in timpul perioadei de vegetatie (fara a vatama mugurele terminal) pe suprafete mici, prin detasarea frunzelor in mod esalonat, pe masura ce acestea ajung la marimea naturala. Frunzele se recolteaza numai pe timp uscat.

   Cultura fortata si protejata: Pentru obtinerea frunzelor in extrasezon, se pot efectua culturi in sere, solarii si rasadnite, fie prin semanat direct, folosind samanta din soiuri specializate, fie prin fortarea radacinilor.

Pregatirea spatiului de cultura consta in dezinfectie, verificarea instalatiilor, etanseizare, afanarea si maruntirea solului.

   Cultura prin semanat se infiinteaza in perioada 15 iulie-10 august. La culturile pure se seamana in randuri, la distanta de 15-20 cm, folosind o cantitate de samanta de 2-3 gr/m².

Cultura se ingrijeste prin udarea semanaturii in vederea rasaririi si mentinerea umiditatii solului prin udari repetate la intervale scurte de timp, acoperirea semanaturii cu hartie sau folie de polietilena si, eventual, umbrirea, pentru mentinerea umiditatii cresterii, afanarea superficiala a solului printre randurile de plante, 3-4 fertilizari faziale.

   Cultura prin radacini se infiinteaza folosind atat radacini fara aspect comercial (ramificate, mici), cat si radacini normale, produse special pentru fortare. Se recomanda radacinile cu diametru de 6-8 mm si cu o lungime de 15-20 cm, care dupa recoltarea din camp si sortare, se fasoneaza, iar daca este cazul se trateaza contra bolilor si daunatorilor.

Epoca optima de plantat pentru fortarea radacinilor este sfarsitul lui septembrie si luna octombrie.

Radacinile se planteaza in randuri distantate la 15-20 si la 5-6 cm intre ele pe rand, direct in solul serei, solarului, rasadnitei sau intru-un substrat cu textura usoara, bogat in materie organica, cu grosimea de 18-20 cm, ingropandu-se pana la nivelul superior al coletului.

   Culturile se ingrijesc prin aceleasi lucrari ca si cele infiintate prin semanat. La aplicarea unor eventuale tratamente fitosanitare se va avea in vedere faptul ca patrunjelul de frunze se consuma proaspat si frunzele trebuie sa fie lipsite de reziduuri de pesticide.

Dirijarea factorilor de mediu. Deoarece cultura fortata si protejata a patrunjelului pentru frunze se desfasoara in perioada anului cu radiatie naturala redusa, se vor lua toate masurile pentru asigurarea unei cantitati cat mai mari de lumina la nivelul plantelor. Temperatura se va mentine intre 10-15ºC, stiind ca, un nivel mai scazut produce prelungirea duratei de crestere a frunzelor, iar daca se depasesc 20ºC, se vor obtine frunze de calitate inferioara, alungite si slab rezistente la manevrare.

Aprovizionarea solului cu apa este foarte importanta, mai ales la culturile infiintate prin semanat, la care trebuie mentinuta o umiditate ridicata si constanta in stratul superficial al solului pana ce plantele se inradacineaza corespunzator.

   Recoltarea se face prin taierea frunzelor mari, din exteriorul rozetei, lasand intacte frunzele mici din centrul rozetei. La culturile semanatate, recoltarea incepe la jumatatea lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie si se poate repeta de 3 ori pana la sfarsitul lunii decembrie si de 5-6 ori cand cultura se prelungiste pana in luna martie.

La culturile infiintate cu radacini, prima recoltare are loc dupa circa 30-45 zile si se poate repeta de cateva ori pana in februarie.

Frunzele se valorifica sub forma de legaturi sau in snopi si trebuie sa fie expediate imediat la piata, deoarece sunt perisabile si nu isi mentin calitatea decat cel mult 24 ore.

2 Comentarii:

  • silviu spune:

    daca recoltez frunzele de pe patrunjelul de radacina, afecteaza invreun fel radacina ?
    va multumesc !

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Desigur, daca se indeparteaza frunzele, plantele nu isi mai finalizeaza procesele ca fotosinteza, respiratie etc. Astfel e afectata si radacina.

Adauga un comentariu

*