Patarea unghiulara a frunzelor de fasole (Isariopsis griseola) – identificare si combatere

Patarea unghiulara a frunzelor de fasole, Phaeoisariopsis griseola, la noi in tara, se intalneste mai frecvent in regiunile umede, unde produce pagube insemnate.

  
Simptome

Atacul se manifesta la fasole pe frunze si fructe. Incepand din luna iulie, pe frunze apar pete mici (2-5 mm in diametru), cenusii sau brune, unghiulare, limitate de nervuri. Pe fata inferioara a frunzelor, in dreptul petelor, se observa numeroase punctisoare brune care reprezinta sporulatia agentului patogen. In regiunile umede, atacul este foarte intens si produce uscarea si defolierea prematura a plantelor. Atacul apare si pe pastai, sub forma unor pete mici si colturoase.


Agentul patogen

Phaeoisariopsis griseola este agentul patogen al bolii. Transmiterea acestuia de la un an la altul se realizeaza prin miceliul de rezistenta, forma sub care ciuperca ierneaza in resturile vegetale. Raspandirea agentului patogen in timpul perioadei de vegetatie se realizeaza prin intermediul conidiilor.


Prevenire si combatere

Pentru prevenirea atacului agentului patogen se recomanda masuri de prevenire, precum adunarea si distrugerea resturilor de plante ramase pe camp dupa recoltare, rotatia culturii cu revenirea pe acelasi teren dupa cel putin 3 ani. Pentru combaterea chimica a agentului patogen se recomanda tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile