banner

Patarea unghiulara a castravetilor – Pseudomonas syringae pv. lachrymans

Este o boala pagubitoare si frecventa in culturile de castraveti in camp, cat si in cele din spatiile protejate.

planta-atacata-1  planta-atacata
Simptome: Boala se manifesta pe toate organele supraterane ale plantei, pe parcursul intregii perioade de vegetatie.
Pe cotiledoane, imediat dupa rasarirea plantutelor, apar pete mici circulare sau colturoase, de culoare verde inchisa si apoase la inceput, ca apoi sa devina brune. Pe frunze apar pete unghiulare, hidrozate, de culoare verde inchis, dispuse intre nervuri si inconjurate de o zona galben-verzuie. In conditii favorabile petele conflueaza, iar in dreptul acestora, pe partea inferioara a frunzelor apare un exudat bacterian mucilaginos, albicios, sub forma de picatura.
Pe vreme secetoasa exudatul bacterian se usuca si formeaza o crusta alba cenusie. Ulterior tesuturile atacate se necrozeaza, se desprind si cad, iar frunzele apar ciuruite, zdrentuite. Pete asemanatoare apar pe tulpini si pe petiolul frunzei. Florile infectate se usuca si cad. Pe fructe apar pete mici (1-3 mm), adancite in tesuturi, de culoare albicioasa.
Pe vreme umeda aceste pete se acopera cu exudatul bacterian albicios. Daca atacul are loc pe fructele tinere acestea se deformeaza. Agentul patogen patrunde pana la seminte, pe care le infecteaza.
Agentul patogen: Pseudomonas syringae pv. lachrymans, transmiterea bacteriei se face prin seminte infectate si prin resturi vegetale provenite de la plantele bolnave, iar raspandirea in timpul vegetatiei se realizeaza prin apa provenita din ploi sau irigatii, insecte, unelte.
Patrunderea in plante se face prin deschideri naturale sau rani.
Prevenire si combatere: Ca masuri preventive se recomanda respectarea asolamentului de 3-4 ani, folosirea de samanta sanatoasa, strangerea si arderea resturilor vegetale, inlaturarea din cultura a plantelor atacate.
La semnalarea atacului se vor aplica tratamente cu Alcupral (0.5%), Champ 77 WG (3 kg/ha), Dithane M45 (0.2%), Funguran OH (3.2 kg/ha), Zeama bordeleza (0.75%).

Adauga un comentariu

*