Patarea bruna a frunzelor de tomate (Alternaria dauci f.sp.solani) – identificare si combatere

patarea-bruna-a-frunzelor-de-tomate

Patarea bruna a frunzelor de tomate, Alternaria dauci f.sp.solani se manifesta frecvent in culturile de tomate din camp si solarii, unde produce pagube importante.


Simptome

Plantele pot fi atacte in toate fazele de dezvoltare, boala manifestandu-se pe toate organele supraterane. In rasadnita atacul se manifesta prin pete alungite, cu aspect neregulat, brun inchise, care cuprind partea bazala a tulpinii de jur-imprejur, simptom caracteristic denumit si „putregaiul in forma de guler”. Cele mai frecvente simptome ale bolii se manifesta pe frunze incepand cu cele bazale si progresand si pe cele din etajele superioare. Pe frunze apar pete izolate, circulare, brune, zonate concentric. In conditii favorabile, petele conflueaza si ocupa portiuni mari din frunze, care se usuca.

Pe tulpini,
petioli si pedunculi florali apar pete ovoide concentrice, brun-negricioase. Atacul pe fructe se manifesta mai frecvent in jurul pedunculului, unde apar la inceput, pete mici, circulare, adancite in tesut, care cu timpul devin negricioase, lucioase si prezinta zonarea concentrica specifica atacului. La suprafata tesuturilor atacate apar fructificatiile asexuate ale ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii.


Agentul patogen este Alternaria dauci f.sp. solani. Transmiterea de la un an la altul se face prin conidii si prin miceliul de rezistenta. Sub aceste forme ciuperca ierneaza in resturile plantelor atacate. Raspandirea agentului patogen in timpul perioadei de vegetatie se realizeaza prin conidii. Seceta si caldura din timpul verii sunt factori care favorizeaza dezvoltarea alternariozei.


Prevenire si combatere

Se recomanda strangerea si distrugerea resturilor de plante atacate, folosirea de rasad sanatos, rotatia culturii.
In perioada de vegetatie se recomanda tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile