Paduchele verde al marului (Aphis pomi) – identificare si combatere

paduchele-verde-al-marului

Paduchele verde al marului, Aphis pomi este intalnit in toate regiunile pomicole, din zona de stepa pana in regiunile montane.

Formele aptere au corpul piriform, de 1.5-2 mm lungime, de culoare verde sau verde-galbui, cu capul galben sau negru. Formele aripate au corpul de 2-2.5 mm lungime cu capul, antenele si toracele negre, abdomenul verde. Larvele tinere au corpul turtit dorso-ventral, de culoare galbena, iar larvele de varsta a doua au extremitatea abdominala acoperita cu o secretie ceroasa filamentoasa. Oul este eliptic, de culoare verde la depunere, apoi devine negru-stralucitor.

Biologie si ecologie

Paduchele verde al marului ierneaza in stadiu de ou de rezistenta pe lastarii relativ subtiri. Larvele aparute primavara migreaza pe fata inferioara a frunzelor si pe noii lastari, transformandu-se in femele fundatrix, care prin inmultire partenogenetica dau nastere la 25-40 larve. Din acestea se dezvolta formele sexuate, care dupa copulatie, depun cate un ou de rezistenta.

Plante atacate si daune

Adultii si larvele acestei specii ataca marul. Paduchii colonizeaza la inceput mugurii floriferi si vegetativi, apoi, frunzele si fructele tinere. In urma intepaturilor, lastarii nu se mai dezvolta normal, se rasucesc, frunzele tinere se deformeaza, raman mici, cu aspect clorotic. Butonii florali avorteaza si se usuca, iar pedunculii lor raman mici mult timp atarnati pe ramuri. Organele atacate sunt acoperite cu dejectii dulci, ”roua de miere” pe care se dezvolta ciupercile din genul Capnodium. Din aceasta cauza, pe diferite organe atacate, se formeaza un strat de culoare neagra (fumagina), ce diminueaza fotosinteza.

Combatere

Se recomanda efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ, cu un ulei horticol.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In timpul perioadei de vegetatie, pentru a combate paduchele verde al marului se fac tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile