Paduchele ovazului (Macrosiphum avenae) – identificare si combatere

paduchele-ovazului

Paduchele ovazului este un daunator foarte raspandit pe glob. In Romania, insecta este prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase. Este una dintre cele mai pagubitoare specii pentru aceste culturi.

Formele aptere au corpul de culoare verde-galbui, de 2-2.8 mm lungime, cu antene negre, cu picioare de culoare galbuie. Formele aripate au aripile transparente si membranoase, capul si toracele sunt de culoare bruna-roscata, iar abdomenul verde, prevazut lateral cu pete negricioase.

Biologie si ecologie

Paduchele ovazului ierneaza ca ou in gramineele cultivate sau spontane. Primavara din oul de iarna apare forma fundatrix, apoi formele aptere sau aripate. Din acestea, dupa mai multe generatii partenogenetice si vivipare, spre toamna, apar formele sexupare, din care rezulta formele sexuate (masculii si femelele).

Plante atacate si daune

Specie cunoscuta ca daunatoare in culturile de ovaz, orz, grau, secara, orez sau graminee din flora spontana. Coloniile de afide se localizeaza pe frunze, tulpini sau spicele tinere. Inteapa si absorb sucul celular. In urma atacului, plantele nu se mai dezvolta, iar zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc.

Combatere

Pentru a combate paduchele ovazului se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile