Paduchele negru al ciresului – Myzus cerasi

paduchele-negru-al-ciresului

Paduchele negru al ciresului, Myzus cerasi este o specie larg raspandita pe glob. In tara noastra, este intalnita din zona de stepa pana in zona submontana, provocand pagube semnificative in livezi de cires sau visin. Formele aptere si aripate au corpul globulos, de culoare bruna-negricioasa, lucitoare.

Biologie si ecologie

Ierneaza ca ou de rezistenta pe scoarta ciresului. Incepand cu luna aprilie, apar formele fundatrix, care se deplaseaza pe ramuri si partea inferioara a frunzelor. Acestea inteapa si sug seva din tesuturi. Toamna apar formele sexupare aripate, care se intorc pe gazda primara. Dau nastere la masculi si femele, iar dupa imperechere femela depune oul de rezistenta.

Plante atacate si daune

Paduchele negru este o specie intalnita frecvent in livezile de ciresi si visini, provocand pagube mari in pepiniere. Primavara devreme colonizeaza frunzele si varfurile lastarilor de cires. La invazii mari frunzele sau chiar florile si fructele pot fi acoperite complet de colonii de paduchi. In urma atacului frunzele se rasucesc, se brunifica si se usuca, luand forma unor buchete, iar lastarii se curbeaza. La invazii puternice, pomii stagneaza in crestere, iar puterea de fructificare a pomilor scade.

Combatere

Se recomanda efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ, cu un ulei horticol.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In vegetatie, la aparitia primelor colonii de afide se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile