Optimizarea utilizarii produselor pentru protectia plantelor

optimizarea-utilizarii-produselor-protectia-plantelor

Amestecul de produse chimice (pesticide, fertilizatori, adjuvanti) în rezervorul echipamentului de stropit este o procedură de rutina care poate reduce costurile de aplicare, poate intensifica activitatea anumitor produse, permitand efectuarea mai multor tratamente la culturile agricole printr-o singura trecere. Cu toate acestea, amestecul de produse chimice trebuie efectuat cu mare atentie, astfel incat sa nu existe interferențe antagonice asupra eficacitatii si sinergismului produselor, provocand astfel daune culturilor agricole sau reactii chimice care pot crea dificultati la pulverizare. Inainte de efectuarea amestecului, este obligatoriu sa cititi eticheta care insoteste fiecare produs, acordand o atentie speciala asupra recomandarilor si restrictiilor în prepararea solutiei de stropit si a informatiilor despre compatibilitatea produselor, calitatea apei, etc. In cazul in care recomandarile precizeaza ca aceste produse nu trebuie amestecate, nu le amestecati.

Daca doriti sa efectuati un amestec pe care nu l-ati mai efectuat, va recomandam sa amestecati separat o cantitate mica cu produsele ce urmeaza a fi utilizate, denumit testul de miscibilitate (vezi mai jos informatiile referitoare la efectuarea testului de miscibilitate. Acest test, va permite sa preveniti la timp problemele care pot apare la stroprirea in camp a amestecului.

De exemplu, produsele pe baza de 2,4D in amestec cu produsele pe baza de sulfat de cupru pot forma un precipitat insolubil de culoare verde care va fi greu de curatat din rezervor, filtre, duze și supape. Unele amestecuri de erbicide sunt sinergice si pot provoca daune culturilor, dar pot fi utile in combaterea buruienilor atunci cand sunt aplicate inainte de semanat determinand o distrugere mai rapida a buruienilor.

De asemenea, trebuie sa cunoastem cerintele produselor chimice fata de apa utilizata la amestec. De exemplu, unele produse, cum ar fi cele pe baza de glifosat sunt dezactivate de calciu și alte saruri. De asemenea, adaugarea de ingrasaminte, cum ar fi azotatul de calciu sau oligoelemente si in mod special sarurile solubile de zinc, cupru, mangan sau magneziu vor reduce eficacitatea produsului. In mod similar, unele insecticide, de exemplu cele pe baza de dimetoat sunt descompuse rapid in apa alcalina.

Cum sa faci un test de miscibilitate

Daca va ganditi sa utilizati un amestec complex pentru care exista putine informatii disponibile, pentru prima data se efectueaza testul de miscibilitate care va permite sa verificati daca amestecul poate fi pulverizat. Amestecul din testul de miscibilitate va avea aceeasi concentratie de produse utilizate in amestecul din rezervorul echipamentului de stropit ce urmeaza sa fie aplicat la un volum de pulverizare de 50 L/ha.

Daca amestecul ramane stabil, nu apar incompatibilitati chimice si de formulare, atunci solutia nu ar trebui sa provoace blocaje si poate fi pulverizata fara probleme. Cu toate acestea, incompatibilitatile biologice nu sunt relevate prin acest test.

  • Intr-un borcan inalt se adauga 500 ml de apa.
  • Pentru formularile de tip EC (concentrat emulsionabil) sau ULV (Volum Ultra Redus), pentru fiecare 1 l/ha de produs ce urmeaza sa fie aplicat in camp, se adaugă 10 ml in borcan. De exemplu, daca se aplica un 1 l/ha de erbicid si 200 ml/ha un insecticid, cantitatea echivalenta utilizata pentru testul de miscibilitate este de 10 ml pentru erbicid și 2 ml de insecticid.
  • Seringile de unica folosinta sunt foarte utile pentru masurarea cantitatilor mici de lichide. Unele formulari de tip EC pot dizolva foarte rapid materialul plastic al seringii, astfel seringa poate fi utilizata pe o perioada scurta de timp, maximum 30 de minute.
    Pentru formularile granulate se adauga o linguriță cu ¼ granule în borcan pentru fiecare 100 g/ha care urmeaza sa fie aplicate in camp.
  • Se pune capacul borcanului si se agita bine.
  • Amestecul din borcanul se lasa in repaus timp de cel putin doua ore, de preferat sa fie lasat peste noapte.
  • Verificati daca amestecul din borcan prezinta incompatibilitati evidente, cum ar fi coagulare sau precipitarea. Este normal sa apara mici depuneri ale produselor cu formulare DF, WDG sau pulberi. In situatia in care aveti dificultati in sedimentarea suspensiei in timpul pulverizarii, este nevoie sa agitati suplimentar amestecul, daca nu, se pot crea blocaje, o stroprire neuniforma a culturii sau pot apare reactii adverse a pesticidelor afectand grav cultura.
  • Dupa acest test, aruncati borcanul si continutul sau in conditii de siguranta pentru om si mediul inconjurator conform reglementarilor in vigoare.

Procedura de amestec a solutiei direct in rezervorul echipamentului de stropit

Cand prepararea solutiei de stropit se efectueaza direct in rezervorul echipamentului de stropit, este foarte important sa urmati ordinea standard de amestec a produselor. Se accepta abateri in ordinea standard de amestec, numai daca exista o recomandare specifica in eticheta produsului sau un element-cheie al amestecului.

  • Umpleti rezervorul cel puțin 2/3 cu apa adecvata cu cerintele componentelor propuse pentru amestec, de exemplu valoarea pH -ului, duritatea sau alte limitari.
  • Pentru reglarea pH-ului, adaugati un agent de tamponare/neutralizare, de exemplu sulfatul de amoniu.
  • Primele produse care se adauga in rezervor sunt cele cu formulare chimica solida (granule, pulberi). Pentru o mai buna dispersie a produselor, se recomanda varsarea lor din partea de sus a rezervorului si cu sistemul de agitare in functiune pentru obtinerea unui amestec omogen. De asemenea, se recomanda adaugarea treaptata a produselor, astfel incat sa se asigure ca fiecare produs este bine dizolvat inainte de a adauga inca unul in amestec. Formularile granulate au nevoie de timp sa se separe si sa se dizolve, pentru acest lucru este nevoie de 5-10 minute pentru dizolvare inainte de a adauga alte tipuri de produse.
  • Urmatoarele produse care se adauga in rezervor sunt formularile pe baza de concentrat emulsionabil (EC, CE) si cele dispersie in ulei (OD). Daca adaugati un preamestec (cantitatea de produs chimic este amestecata in prealabil intr-o cantitate mica de apa) se asigura o dizolvare mai rapida a produsului chimic.
  • Apoi se adauga formularile lichide. Daca doriti sa adaugati si ingrasaminte lichide, esential este sa efectuati o agitare continua a amestecului pentru obtinerea unui amestec omogen fara segregari in rezervorul echipamentului de stropit.
  • Ultimul produs ce se adauga in rezevor este un adjuvant (de exemplu: surfactant, agent de umectare, agent de penetrare, agent de lipire – sticker, etc), produs ce va imbunatati calitatea amestecului pentru o pulverizare uniforma, precum si imbunatatirea performantei produselor chimice folosite in amestec.
  • Completati cu apa, solutia obținuta se amesteca bine, si apoi se aplica cat mai curand posibil. Intotdeauna in manipularea si utilizarea produselor chimice (produse de protectia plantelor, fertilizatori,
    adjuvanți, etc) respectati masurilor de protectia muncii in vederea prevenirii accidentelor la om si a mediului inconjurator.

Regulile si principiile generale

  • Urmati instructiunile de pe eticheta si masurile de precautie in ceea ce privește doza, metoda de aplicare si toate problemele si incompatibilitatile care pot interveni in timpul amestecului. Practic toate companiile de produse pentru protecția plantelor si specialistii cu experienta, recomanda aplicarea produselor chimice in mod separat in situatia in care exista indoieli in privinta amestecului.
  • Odata amestecul efectuat se recomanda aplicarea lui imediata in camp. Daca amestecul ramane mai mult timp in rezervor, pot aparea un numar mare de probleme. In unele etichete se avertizeaza in mod special evitarea pastrarii amestecului in rezervor mai mult timp inainte de a fi folosit deoarece se pot produce segregari de produse.
  • Nu folositi in amestec produse puternic alcaline si acide. Produsele puternic acide sau alcaline (sulf, var, sulfat de zinc, sulfat de var, fier si sulfat de amoniu) pot provoaca diverse probleme acute de compatibilitate. Pe eticheta fiecarui recipient trebuie sa se specifice care sunt incompatibilitatile de amestec ale produselor puternic acide sau alcaline.
  • PH-ul si compozitia chimica a apei poate influenta foarte mult calitatea amestecului de produse in rezervorul echipamentului de stropit. De exemplu, apa provenita de la reteaua orasului este tratata si poate fi puternic alcalina (pH-ul 8-9 +). Apa din puturi de mare adancime este dura si poate sa provoace sedimentari produselor folosite in amestec. Apa provenita dintr-un curs de apa sau lac poate contine deseuri chimice organice. Acesti factori pot avea o mare influenta asupra performantei produselor utilizate în mod individual si in amestecuri.

Nu aplicati combinatii noi de amestec fara sa le testati inainte!

Daca doriti sa aplicati un amestec nou de produse, se recomanda sa se efectueze un prim test de incercare prin aplicarea produsului pe o suprafata mica sau doar pe cateva plante. Ori de cate ori este posibil, stropiti cu fiecare produs in parte intr-o zona ce se afla alaturi de zona stropita cu noul amestec de incercare. Efectuati aceste stropiri de mai multe ori, la concentratii si temperaturi de aer diferite. Verificati si observati zonele tratate, daca sunt diferente in ceea ce priveste efectele amestecului versus produsele aplicate in mod separat.

Țineti o evidența a acestor rezultate intr-un caiet special, nu va incredeti in memoria dumneavoastra. Amintiti-va, ca nici o companie nu poate testa produsele sale si cele ale concurentilor sai in toate combinatiile posibile, eventual, testeaza doar cateva din produsele sale.

Exista situatii cand produsul cumparat astazi poate avea diferite “substante de umplutura” (emulgatori, solventi, etc) decat acelasi produs cumparat cu un an sau doi in urma.

  • Pagubele la plante pot fi evitate uneori daca aplicarea produselor se efectueaza atunci cand temperaturile sunt intre 4°C si 29°C pana la 32°C. Produsele emulsionabile sunt mult mai susceptibile de a provoca accidente decat pulberile umectabile.
  • Cumparati produsele chimice (pesticide, fertilizatori, adjuvanti) numai in cantitati la care va asteptati sa le utilizati in anul curent. Diferite produse, in special cele “ready mix” contin mai multe substante active, iar perioada de valabilitate variaza foarte mult, in special odata ce recipientul produsului a fost deschis. Aceeasi substanta activa de baza se regaseste in produse formulate de companii diferite, dar stabilitatea poate varia din cauza diferentelor de formulare. Temperatura de depozitare si umiditate pot avea, de asemenea, efecte importante. Multe pesticide se pot utiliza pe o perioada nedeterminata daca sunt sigilate si pastrate in conditii de depozitare corespunzatoare.
  • Produsele chimice se vor pastra numai in ambalajul original, bine inchise, astfel incat sa nu se produca contaminari. Dupa fiecare utilizare, curatati bine echipamentul de stropit, liniile de furtun, filtre, duze, supape si rezervorul. Numeroase cazuri de fitotoxicitate intalnite la plante, pot fi urmari datorate contaminarii cu erbicide puternice si neglijentei operatorului in curatarea echipamentului de stropit.

Fiti sigur de identitatea produsului cumparat!

In ultimi ani produsele contrafacute si-au facut aparitia si in piata agricola din Romania. Cumparati produsele chimice de la distribuitorii de inputuri agricole cunoscuti si avizati in comercializarea acestor produse. Un produs cumparat la un pret mai mic de la o firma necunoscuta poate fi un produs contrafacut care poate aduce mari prejudicii culturiilor dumneavoastre.

  • Livrati ambalajele goale provenite de la produsele chimice la punctele de colectare aflate in reteaua SCAPA (Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM). Pentru mai multe informații despre programul SCAPA si punctele de colectare disponibile le gasiti pe www.aiprom.ro sau la telefonul gratuit 0800 872 272.
  • Intotdeauna in manipularea si utilizarea produselor chimice respectați masurilor de securitate si protectia muncii in vederea prevenirii accidentelor la om si a mediului inconjurator.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile