mentha piperita 2

Importanta culturii: Frunzele de menta se folosesc la aromatizarea unor salate sau preparate din carne si peste. Uleiul eteric volatil prezent in planta este extras si folosit in industria alimentara, la fabricarea bauturilor alcoolice sau racoritoare, bomboanelor, tigarilor si pastei de dinti, produse farmaceutice.

Frunzele de menta contin taninuri, flavonoide, caroten, enzime, vitaminele C, D2, saruri minerale, acizi organici, hidrocarburi terapeutice care ii confera o reala valoare nutritiva si terapeutica (antireumatic, antidiareic, bacteriostatic, antiseptic, etc.). Menta este apreciata si ca importanta planta melifera.

Origine si raspandire: Originara din zona Marii Mediterane, menta de cultura s-a raspandit in toate zonele lumii cu climat termic favorabil. Suprafete mari sunt intalnite in prezent in Marea Britanie, SUA, Franta, Italia si alte tari europene. La noi in tara s-a extins in cultura din 1926, in jurul Brasovului.

Particularitati botanice si biologice: Este o planta perena erbacee, care formeaza in sol un rizom scurt cu numeroase radacini adventive fibroase si stoloni albiciosi. Tulpina este erecta, cu 4 muchii, inalta pana la 1 m, de culoare verde-inchis, uneori cu nuanta violacee.

Frunzele sunt oval lanceolate cu varful ascutit, margini serate si prezinta pe fata inferioara nervuri proeminente cu peri secretori. Florile sunt grupate in cime la subsuoara frunzelor, au culoare violacee si infloresc din iunie pana in septembrie. Polenizarea este entomofila.

Fructele sunt ovoide, brune, lucioase, de dimensiuni foarte mici. Facultatea germinativa este de 80% si se pastreaza 2-3 ani. Plantele rasar greu, dupa 18-21 zile de la semanat.

menta 1          mentha piperita 2          mentha piperita          peppermint-mentha-piperita

Exigente ecologice: Menta este o planta rustica, nepretentioasa la caldura. In perioada de repaus rezista la geruri de -10°C cand sunt neacoperite si la -25…-30°C in conditiile unui strat acoperitor de zapada sau a protejarii cu diferite materiale.

Poate creste la semiumbra, dar intensitatea sporita a luminii influenteaza favorabil productiile realizate.

Calitatea uleiului volatil si continutul plantelor in acesta, depind de caracteristicile solului, care trebuie sa fie usor, permeabil, bine drenat si fertil.

Tehnologia de cultura:

Lucrarile de pregatire a terenului constau in efectuarea araturii de baza cand se incorporeza si doze de 25-40 t/ha gunoi de grajd pentru terenurile usoare, urmate de maruntirea solului prin discuiri repetate, cand se administreaza si ingrasaminte chimice.

Infiintarea culturilor se poate face cu rasad (produs in rasadnite si repicat) sau cu stoloni rezultati din plantatii vechi. Plantarea se efectueaza toamna, in luna octombrie sau primavara, in martie-aprilie.

Rasadurile se planteaza in randuri, la distante de 30-50 cm intre plante, iar stolonii se aseaza pe fundul rigolei, grupati cate 2 sau 3, in siruri. Peste rigole se aseaza imediat un strat de 10-12 cm pamant, asigurandu-se acoperirea totala si perfecta a stolonilor.

Lucrarile de ingrijire constau in mentinerea terenului curat de buruieni prin prasile mecanice sau manuale. La nevoie culturile se iriga si se fertilizeaza.

Daca se lasa cultura in exploatare 2 sau 3 ani, in fiecare toamna este necesara protejarea plantelor prin bilonare, iar primavara se desfac biloanele.

Recoltarea pentru frunze verzi, se efectueaza in perioada butonizarii, mecanic sau manual, prin taierea lastarilor la inaltimea de 8-12 cm de la sol, iar pe suprafete mici recoltarea frunzelor se poate face prin culegerea cu mana.

Se recolteaza de doua ori pe vara. Uscarea se face asezand frunzele in strat subtire, la umbra, in conditii de ventilatie naturala sau in uscatoare speciale, la 35°C, iar materialul uscat se pastreaza in saci de hartie.

2 Comentarii:

Adauga un comentariu

*