Menta – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

cultivare-menta-Mentha-x-piperita-ingrijire

Menta (Mentha x piperita) – este o planta originara din bazinul marii Mediterane, care s-a extins ca si cultura in multe tari din Europa, Asia, America de Nord etc. In Romania, menta a inceput sa fie cultivata din anul 1926. 

Termenul de “menta” se foloseste pentru mai multe specii si hibrizi din genul Mentha, al familiei Lamiaceae. Acestea sunt plante perene, cunoscute pentru capacitatea lor de a drajona si a cuprinde zone intinse din gradina. 

Utilizare Menta

Hibridul Mentha x piperita a rezultat din hibridarea libera a speciilor Mentha spicata si Mentha aquatica si are cel mai ridicat continut de mentol (40%). Este un hibrid steril, ce se inmulteste exclusiv pe cale vegetativa. Menta se foloseste, de asemenea, in industria cosmetica, farmaceutica si este apreciata si ca planta melifera.

Menta – Particularitati botanice

Menta este o planta erbacee, cu tulpina erecta, cu 4 muchii, ce poate atinge inaltimea de 1 m. In sol prezinta drajoni si numeroase radacini fibroase. Florile sunt roz si apar incepand cu luna iunie, pe parcursul intregii veri. Frunzele sunt petiolate, lanceolate, cu marginea serata.

menta-Mentha-x-piperita-frunze-flori-inflorescenta

Exigente ecologice

Cerintele fata de factorii de mediu sunt destul de scazute, in cazul mentei. Prezinta rezistenta ridicata la temperaturile negative din timpul sezonului rece. In schimb, lipsa apei reprezinta o problema pentru aceasta specie, in caz de seceta necesitand irigare. Prefera solurile luto-nisipoase, revene, cu pH usor acid, spre neutru. Suporta si semi-umbra, insa, intensitatea sporita a luminii influenteaza favorabil productia, atat cantitativ cat si calitativ. 

Menta se adapteaza bine la diverse conditii de mediu, fiind o specie rustica.

Menta – Tehnologia de cultivare

Este de preferat ca plantarea sa se realizeze toamna, pentru un spor de productie ridicat, dar se poate realiza si primavara. Se pregateste terenul din timp, se marunteste si se administreaza ingrasaminte organice sau chimice. 

Pentru infiintarea culturii, se folosesc portiuni de stoloni de aproximativ 15 cm lungime, cu 5 noduri, bine hidratati, fara urme de boli sau daunatori (acestia trebuie sa aiba culoarea alba). Se recomanda recoltarea stolonilor din anul I de vegetatie, fiind cei mai vigurosi.

Stolonii se fasoneaza inainte de plantare, se indeparteaza resturile de tulpini si portiunile brunificate si se mentin bine hidratati pana la plantare. Plantarea se realizeaza la adancimea de 6-10 cm, in randuri distantate la 70 cm. Daca plantarea se realizeaza toamna, este de preferat sa se respecte adancimea de 8-10 cm, pentru protejarea impotriva inghetului si deshidratarii.

Menta se poate planta cu succes si in ghiveci, pentru obtinerea de portiuni proaspete si in sezonul rece. Se poate amplasa pe terase in perioada verii si pe un pervaz luminos in timpul iernii.

Menta se poate inmulti si prin seminte, insa acest proces este mai dificil si poate dura mai mult.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lucrari de ingrijire

Lucrarile de ingrijire constau in combaterea buruienilor si irigare. Combaterea buruienilor se poate realiza prin prasile sau prin aplicarea erbicidelor omologate. Pentru irigare se folosesc sisteme de aspersie sau prin picurare, administradu-se cantitati moderate de apa. 

In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

Recoltarea se realizeaza in orele diminetii, dupa ce roua s-a evaporat, fie prin cosit, daca suprafata este mare, fie prin taierea plantelor individual. 

Pentru utilizare in prepararea ceaiurilor, menta se poate recolta in orice moment, de-a lungul perioadei de vegetatie, de preferat inainte de inflorire. Se recomanda inceperea recoltarii dupa ce frunzele au lungimea de 5-6 cm.

Pentru utilizare ulterioara, se pot recolta, usca si depozita tulpinile de menta in locuri bine ventilate.

Pentru utilizarea in obtinerea uleiului volatil, menta se recolteaza cand jumatate din plante sunt inflorite.

Boli si daunatori

Menta poate fi afectata de rugina, fainare sau boli vasculare din genul Verticillium. Dintre daunatori, pot aparea afidele, tripsii, acarienii si musculita alba.

Pentru prevenirea infestarii plantelor, se va evita, pe cat posibil, udarea frunzelor si se va sigura o buna ventilatie la nivelul lor. In cazul observarii simptomelor de afectiune sau de atac, se pot aplica produse omologate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile