Mana ardeiului (Phytophthora capsici) – identificare si combatere

Mana ardeiului, Phytophthora capsici mai este cunoscuta si sub numele de putrezirea radacinii tulpinii si a fructelor de ardei, a fost semnalata in SUA in anul 1919, in Italia in anul 1927, dupa care s-a extins in toata Europa cu o frecventa de pana la 40-50% in culturile de camp.

  
Simptome

Atacul este frecvent pe frunze, fructe si seminte si mai rar pe tulpini si radacini. Frunzele atacate prezinta pete circulare in dreptul carora tesuturile par oparite si se acopera in scurt timp cu un puf albicios. Tesuturile afectate se decoloreaza, se brunifica si se usuca. Tulpinile atacate au la baza o zona inelara, verde-inchis apoi cafenie-bruna, ceea ce produce imediat ofilirea si uscarea plantelor.

Fructele atacate prezinta pete apoase, verzi-inchis apoi galbene. In dreptul acestora, tesuturile se scufunda si se usuca sau se acopera cu un mucegai fin albicios. Uneori pe zonele afectate se pot instala ciuperci ca Alternaria capsici-annui.
Samanta din fructele atacate poate putrezi sau are aspect normal, dar contine miceliul infectios al ciupercii.


Agentul patogen

Agentul patogen este Phytophtora capsici. Transmiterea ciupercii de la un an la altul se poate realiza fie prin sporii de rezistenta ramasi in resturile vegetale, fie prin samanta infectata. Ciuperca are o raspandire generalizata in planta. In timpul vegetatiei sporii acesteia sunt purtati de vant si de picaturile de ploaie. Sau, prin apa de la irigatiile prin aspersiune. Sursele de spori sunt bogate, deoarece, ciuperca ataca pepenii verzi si galbeni, dovleceii, castravetii, vinetele, tomatele si morcovul.


Prevenire si combatere

Metodele de prevenire includ alcatuirea unui asolament legumicol in care ardeiul sa nu revina dupa una din plantele gazda ale ciupercii. De asemenea, la producerea rasadului trebuie sa se foloseasca samanta sanatoasa.
In cursul vegetatiei se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile