banner

Malura comuna a graului – Tilletia spp.

Este o boala cunoscuta inca din antichitate, fiind semnalata in toate tarile unde se cultiva graul.
Pagubele pe care le provoaca sunt variabile in functie de soiul de grau cultivat, conditiile pedoclimatice si agrotehnica folosita.

plante-atacate  plante-atacate-2
Simptome: Plantele atacate se recunosc destul de dificil pana la inspicare, deoarece singurele simptome evidente sunt scaderea inaltimii cu 10-20% si usoara colorare in verde-albastrui a frunzelor.
La iesirea din burduf se constata ca spicele malurate au mai multe boabe in spiculete, toate spiculetele sunt cu seminte (chiar si cele de la varful si baza spicului), iar pozitia spicului ramane dreapta pana la recoltare.
Din cauza semintelor care sunt si mai lungi si mai groase decat cele sanatoase, glumele si paleele sunt indepartate, spicele apar zburlite, cu ariste fragile. Semintele au santul ventral putin pronuntat si o culoare inchisa (cenusie), deoarece in interiorul lor este o masa prafoasa de spori negri.
La treierat semintele total distruse se sfarama usor, iar graul capata un puternic miros de peste stricat. Uneori in interiorul bobului exista numai pungi cu spori, din aceasta cauza se sfarama, iar sporii din interior vor produce infectii in toamna, daca nu se trateaza graul cu fungicide sistemice.
Agentul patogen: Tilletia spp. Ciclul evolutiv al ciupercii se desfasoara pe un an agricol, infectia are loc in toamna in timpul germinarii, iar manifestarea bolii se observa abia la inspicat.
La treierat semintele malurate se sparg si pun in libertate sporii , care se depun pe semintele sanatoase, fiind gasiti pe santul ventral sau pe perisorii de la varf.
La semanat, semintele netratate aduc sporii in sol si cand germineaza graul la 14-16°C si umiditate suficienta, germineaza si sporii produc o coroana de sporedi. Miceliul infectios patrunde in planta pe la baza plantei sau prin rani. Atacul are loc la 9-12°C in conditii de 60% umiditate a solului si dureaza pana cand plantele au 2 cm inaltime. Miceliul creste in acelasi ritm cu planta, ajunge in spic, unde in final va aparea o masa de spori negri.
Daca epoca optima a fost depasita si graul a fost semanat prea adanc, atacul de malura este mult mai puternic. Soiurile de grau de toamna sunt mai sensibile decat graul de primavara.
Prevenire si combatere: Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii, araturi adanci de vara pe tarlalele ce au avut grau malurat. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu produse antimalurice, cum sunt Amiral Proffy (0.5 l/tona seminte), Dividend (1 l/tona seminte), Lamador (0.15 l/tona seminte), Orius (0.5 l/tona seminte), Savage (1.5 l/tona seminte), Vitavax (2.5 l/tona seminte), Yunta Quattro (2 l/tona seminte).

Adauga un comentariu

*