Malura comuna a graului (Tilletia spp.) – identificare si combatere

Malura comuna

Malura comuna a graului (Tilletia spp.) este o boala cunoscuta inca din antichitate, fiind semnalata in toate tarile unde se cultiva graul.
Pagubele pe care le provoaca sunt variabile in functie de soiul de grau cultivat, conditiile pedoclimatice si agrotehnica folosita.

Simptome

Plantele atacate se recunosc destul de dificil pana la inspicare. Singurele simptome evidente sunt scaderea inaltimii cu 10-20% si usoara colorare in verde-albastrui a frunzelor.
La iesirea din burduf se constata ca spicele malurate au mai multe boabe in spiculete. Toate spiculetele sunt cu seminte (chiar si cele de la varful si baza spicului), iar pozitia spicului ramane dreapta pana la recoltare.
Din cauza semintelor care sunt si mai lungi si mai groase decat cele sanatoase, glumele si paleele sunt indepartate, spicele apar zburlite, cu ariste fragile. Semintele au santul ventral putin pronuntat si o culoare inchisa (cenusie), deoarece in interiorul lor este o masa prafoasa de spori negri.
La treierat, semintele total distruse se sfarama usor, iar graul capata un puternic miros de peste stricat. Uneori in interiorul bobului exista numai pungi cu spori, din aceasta cauza se sfarama. Daca graul nu se va trata cu fungicide sistemice, sporii din interior vor produce infectii in toamna.

Agentul patogen

Ciclul evolutiv al ciupercii se desfasoara pe un an agricol. Infectia are loc in toamna in timpul germinarii, iar manifestarea bolii se observa abia la inspicat. La semanat, semintele netratate aduc sporii in sol. Cand germineaza graul la 14-16°C si exista umiditate suficienta, germineaza si sporii. Miceliul infectios patrunde in planta pe la baza plantei sau prin rani. Atacul are loc la 9-12°C in conditii de 60% umiditate a solului si dureaza pana cand plantele au 2 cm inaltime. Miceliul creste in acelasi ritm cu planta, ajunge in spic, unde in final va aparea o masa de spori negri.
Daca epoca optima a fost depasita si graul a fost semanat prea adanc, atacul de malura este mult mai puternic. Soiurile de grau de toamna sunt mai sensibile decat graul de primavara.

Prevenire si combatere

Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii, araturi adanci de vara pe tarlalele ce au avut grau malurat. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile