Lucrarile agricole specifice lunii octombrie (luna lui Brumarel)

lucrari-octombrie-struguri-recoltare

Se spune ca in luna octombrie, daca va fi multa bruma si ger, luna ianuarie va fi calduta. Daca sunt multe precipitatii, in decembrie vor fi vanturi mari, iar daca este multa ceata, vom avea parte de zapada in decembrie. De asemenea, in luna octombrie se va reveni la ora de iarna, zilele fiind mai scurte. Vom avea parte de un regim termic normal pe aproape intreg teritoriul agricol, exceptand sud-estul, unde vom avea temperaturi mai ridicate fata de mediile anuale. In continuare, pastram traditia de a va pune la dispozitie principalele lucrari ale lunii octombrie.

Agricultura

lucrari-agricole-octombrie-aratura

In agricultura, se va termina cu recoltarea culturilor de camp: porumb, cartofi, tutun, sfecla de zahar. Imediat dupa recoltare, este recomandat sa se execute o aratura, la adancime de 20-22 cm, iar in acelasi timp se vor incorpora si ingrasamintele.

La orzul si graul semanate in perioada optima vor aparea primele faze de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze. La fel si la rapita.
Tot in aceasta luna se va finaliza insamantarea de toamna, care va trebui sa se termine pana la 10 octombrie.
Se vor pregati depozitele pentru cereale si se vor efectua tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Legumicultura

lucrarile-lunii-octombrie-legumicultura

Pentru ca toamna deja ne bate la usa, luna octombrie va fi plina pentru legumicultori. Lucrarile de recoltare si ingrijire a culturilor se vor suprapune cu lucrarile de curatare a terenurilor si pregatirea pentru culturile ce urmeaza.
Lucrarile de recoltare sunt in plin sezon la castraveti, ardei, gogosari, tomate (gogonele), varza, conopida si radacinoase (telina, morcov, pastarnac, sfecla rosie) dar si dovleacul pentru copt. Se va semana spanacul pentru anul urmator. De asemenea, se planteaza ceapa si usturoiul pentru stufat. Pe masura ce sunt desfiintate alte culturi existente, au loc lucrari de pregatire a terenului si incorporare de gunoi de grajd descompus. In continuare se vor intretine culturile de ardei, tomate si castraveti din solar (ciclul al doilea) pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Culturile din primul ciclu vor fi defrisate.
Solarele se vor pregati pentru culturile ce vor fi infiintate pentru perioada toamna-iarna: verificarea sistemelor de sustinere, lucrarile solului (araturi, pregatit pat germinativ, fertilizarile de baza), montarea instalatiilor de irigare.
O atentie deosibita se va acorda dezinfectarii solarelor, in special dupa culturile de solanacee (tomate, ardei, vinete). Se poate planta salata sau ridichile. Se vor pregati si amestecurile de pamant (turba, mranita, gunoi de grajd, nisip etc.) pentru producerea de rasaduri in primavara.

Pomicultura

lucrarile-lunii-august-pomicultura

In pomicultura, principalele lucrari sunt cele de recoltare (mere, pere si gutui), ingrijirea livezilor si plantarea. Se vor strange frunzele cazute si ramurile uscate, operatiune ce duce la diminuarea bolilor si daunatorilor (paduchi, acarieni si alte insecte). Acelasi rol il are si aratura de toamna, care va scoate la suprafata ouale insectelor, ce vor degera pe timp de iarna. De la jumatatea lunii incep plantarile de toamna care vor continua pana la aparitia inghetului. Plantarea pomilor toamna este mai eficienta decat cea de primavara, deoarece radacinile puietilor vor avea un contact mai strans cu solul si vor pleca in vegetatie cu cel putin 2 saptamani mai devreme decat cei plantati primavara. Pomii uscati sau rupti se scot pentru a fi inlocuiti.
Dupa incheiarea recoltelor, se va executa tratamentul de toamna, cu substante pe baza de sulfat de cupru pentru distrugerea rezervelor de boli si produse pentru combaterea daunatorilor. Acestia pot afecta calitatea si cantitatea productiei de anul viitor.

Viticultura

lucrarile-lunii-octombrie-viticultura

In viticultura se vor recolta soiurile timpurii sau cele depreciate de mucegai, mana, grindina sau daca toamna este ploioasa. Soiurile aromate si de calitate superioara se vor recolta la caderea brumei. Dupa curatarea terenului, se va proceda la fertilizarea de toamna cu fosfor si potasiu sau gunoi de grajd, urmata de o aratura.
Se vor procura din timp produsele pentru a asigura o buna fermentare si limpezire a vinurilor. De asemenea, se vor igieniza utilajele si recipientii folositi in vinificatie.
Alte lucrari constau in: scoaterea butucilor uscati sau bolnavi si inlocuirea lor, razuirea trunchiurilor, taierea si arderea ramurilor uscate, invelirea trunchiurilor tinere contra rozatoarelor.

Floricultura

lucrarile-lunii-octombrie-floricultura

In luna octombrie, in floricultura, plantele ornamentale din jardiniere, ghivece, care au stat afara pe perioada verii, se vor adaposti in spatii protejate.
Daca solul nu a inghetat, pot fi plantete urmatoarele: bulbii florilor din anul viitor, trandafirii si alti butasi ornamentali, bulbii de narcise si zambile, rizomii de stanjenel.
Mai departe se vor recolta semintele de plante floricole, iar tufele prea dese se vor rari si se vor replanta.
Se aduna frunzele cazute si se pun la platforma de compostare.
Se musuroiesc trandafirii si se va continua fertilizarea lor, fara a uita de aplicarea ingrasamintelor si pentru celelalte plante din interior.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile