Vita de vie – Fertilizare si Udare

lucrarile-solului-fertilizarea-vitei-de-vie

Fertilizarea ocupa un rol esential in plantatiile viticole, intrucat vita de vie este o cultura ce ramane pe acelasi teren o perioada indelungata de timp, producandu-se astfel o degradare accentuata a solului (prin compactarea acestuia, ca rezultat al trecerii utilajelor), precum si o epuizare a elementelor nutritive.

O fertilizare echilibrata, rationala, are ca si principiu de baza asigurarea elementelor nutritive intr-o cantitate suficienta, atat pentru a reda sanatatea solului, cat si pentru a asigura cantitatile pe care le utilizeaza planta, fara a avea un efect negativ asupra produselor finite (vin, must, struguri) sau asupra mediului inconjurator. Astfel, este important sa se cunoasca nivelul de aprovizionare a solului (prin analiza agrochimica a solului, diagnoza foliara, sesizarea fenomenelor de carenta etc.), precum si cunoasterea consumului de elemente nutritive, in functie de soi si directia de productie. 

De asemenea, consumul de elemente nutritive este corelat si cu fenofezele de crestere. Un consum ridicat se inregistreaza in perioada de dupa legarea boabelor, pana la inceputul maturarii boabelor, aproximativ iunie-august, consumul maxim de microelemente inregistrandu-se in parga. 

Fertilizarea se efectueaza utilizand ingrasaminte organice sau chimice. Stabilirea cantitatilor necesare se va efectua pentru fiecare parcela, pe baza analizelor de sol, a diagnozei foliare, a productiei de struguri din ultimii 3 ani, precum si a recoltei planificate. Diagnoza foliara, precum si analizele de sol sunt efectuate in laboratorele de agrochimie, de catre specialisti. 

gunoi-de-grajd

Fertilizarea cu ingrasaminte organice 

Gunoiul de grajd. Aplicarea gunoiului de grajd se realizeaza de regula la 3-4 ani. Acesta asigura partial consumul anual de azot, fosfor si potasiu, de aceea, este indicat sa se suplimenteze cu fertilizarea chimica, in special cu fosfor si potasiu. Administrarea se realizeaza primavara devreme sau toamna, fie manual, fie utilizand o masina de impratiat gunoiul de grajd, incorporandu-se ulterior in sol. 

fertilizarea vitei de vie

Ingrasamintele verzi. Sunt plantele leguminoase sau graminee anuale, ce se cultiva intre randuri si sunt incorporate in brazda. Un aspect important al acestor plante este acela ca trebuie sa consume putine substante nutritive, insa, in acelasi timp, sa formeze suficienta masa verde, bogata in substante nutitive, cu precadere azot. Plantele ce indeplinesc astfel de cerinte sunt: mazarea furajera/comestibila, lupinul, bobul, soia etc. 

Masa vegetala rezultata se taie si se toaca pe loc (cand peste jumatate din leguminoase au inflorit), ramanand ca si mulci pe sol, ce se incorporeaza ulterior in sol, prin lucrarile aferente. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Tescovina compostata. Este un produs ce rezulta din prelucrarea strugurilor si contine ciorchini, resturi de must, seminte, pielite. Tescovina este utilizata frecvent dupa ce a fost compostata 4-5 luni. 

Compost din coarda de vita de vie. Ca si ingrasaminte, pentru a imbogati solul, se pot utiliza coardele rezultate la taierea in uscat, compostate in prealabil. Totodata, se pot utiliza lastarii ce se elimina la plivit sau varfurile de lastari, rezultate la carnit, fiind o sursa importanta de humus. 

Fertilizarea chimica

Se aplica ingrasaminte chimice specifice, iar dozele se stabilesc in functie de analizele solului, precum si alti factori: soiul si portaltoiul folosit, consumul specific, regimul hidric, recolta scontata. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aplicarea foliara a ingrasamintelor. Pe langa fertilizarea cu ingrasaminte ce se aplica la sol, pentru a corecta carentele, se utilizeaza si ingrasaminte specifice, ce se aplica prin pulverizare foliara. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aplicarea amendamentelor. In zonele in care solurile prezinta o aciditate pronuntata (pH sub 5,5) se vor aplica amendamente calcaroase, in scopul reducerii acesteia. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produsele prezentate au caracter orientativ, intrucat, stabilirea dozelor, alegerea tipului de ingrasamant si modalitatea de aplicare se va realiza in conformitate cu criteriile prezentate mai sus, respectiv, nivelul de aprovizionare al solului, fertilitatea acestuia, cerintele soiului, recolta scontata etc. 

sistem-irigatie-vie

Irigarea vitei de vie

Intrucat vita de vie prezinta un sistem radicular puternic, ce exploreaza un volum mare de sol, are astfel si o rezistenta buna la seceta. Totusi, in zonele secetoase, vita de vie raspunde bine la irigare. Cu caracter orientativ, se recomanda utilizarea unor norme de irigare, respectiv volumul total de apa, ce se aplica pe parcursul unei perioade de vegetatie, intre 1 000 şi 2 500 m³/ha. Acest volum se aplica prin intermediul a 2-4 udari, in perioada iulie-august, la o udare utilizandu-se 400-800 m³/ha. 

Scopul udarilor este de a asigura o umiditate adecvata, pe o adancime de 0,8-1 m, unde se intalnesc majoritatea radacinilor, precum si elementele nutritive, facilitand absorbtia lor. 

Fenofazele critice, in care este necesar un volum mai mare de apa sunt:

  • Fenofaza de crestere intensa a lastarilor;
  • Fenofaza de crestere a boabelor; 

In plus: 

  • irigarea se stopeaza in fenofaza de intrare in parga, dar se poate relua, inca 2-3 saptamani, in anii cu seceta prelungita, pe terenurile nisipoase. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile