Lucrarile agricole specifice lunii septembrie (luna lui Rapciune)

lucrari-agricole-septembrie-recolta-mere

Luna septembrie, numita popular si Rapciune, este cea mai importanta luna pentru fermierii care au trudit pamantul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Meteorologii prognozeaza ca luna septembrie este frumoasa si buna de lucru, dar in octombrie vor incepe ploile, ceea ce inseamna ca trebuiesc grabite ultimele lucrari.

Agricultura

Cele mai importante operatiuni in luna septembrie pentru sectorul agricol sunt recoltarea florii-soarelui, a cartofilor si sfeclei pentru zahar, de asemenea, si hibrizii timpurii de porumb (se va curata si terenul de coceni). Se va incheia si semanatul la rapita pentru ulei. Se vor aplica amendamentele de calciu si fertilizarea cu fosfor, potasiu si gunoi de grajd.
In functie de conditiile meteorologice, se poate continua cu semanatul rapitei si dupa epoca optima de semanat.

Secara se va semana in perioada 15-25 septembrie in zona colinara si 20 septembrie- 10 octombrie in zonele de campie.
Infiintarea noilor lucerniere, trifoisti sau pajisti cultivate trebuiesc incheiate inainte de 15 septembrie.
Atentie: Daca seceta persista, este interzisa aratura de toamna. Dupa recoltare, in principal a paioaselor, se recomanda o discuire rapida pentru a inchide crapaturile aparute in pamant. Lucrarea se face pentru a nu pierde apa inmagazinata in sol.

Legumicultura

legume

In legumicultura se va continua recoltarea culturilor de tomate, ardei , vinete, castraveti, conopida, varza si radacinoase. Eventual, se pot si iriga in lipsa precipitatiilor.
Activitatea este destul de variata, incepand de la ingrijirea culturilor si pana la infiintarea culturilor din toamna pentru primavara. In ceea ce priveste ingrijirea culturilor existente, prima operatiune obligatorie este aplicarea tratamentelor pentru combaterea agentilor patogeni (mana, fainare, putregaiul cenusiu, alternarioza) la toate culturile legumicole .

Se pot incepe procedurile de aprovizionare cu nisip, turba, compost, mranita pentru producerea rasadurilor in primavara urmatoare. La sfarsitul lunii se poate planta usturoiul de toamna si se poate semana spanacul pentru cultura de primavara. Tot in aceasta perioada se recolteaza si prazul. Se vor defrisa culturile de mazare, fasole, ardei si vinete, epuizate din primul ciclu.
Mare atentie la daunatorii care inca pot afecta recoltele! Pentru combaterea acestora se aplica insecticide care nu solicita perioada mare de pauza pana la consumul legumelor.

Prognoza meteo trebuie urmarita atent astfel incat legumele sa fie culese inainte ca vremea sa se raceasca. Caderea brumei poate duce la pierderea totala a recoltei.
Se vor aplica si tratamente adecvate pentru combaterea buruienilor, astfel se va evita infestarea terenului cu noi cantitati de seminte de buruieni care ingreuneaza conditiile de cultura pentru anii viitori.

Pomicultura

fructe

In pomicultura, principalele operatiuni raman recoltarea fructelor, pregatirile pentru plantarile de toamna si tratamentele fitosanitare.
Se vor culege merele, perele, prunele, alunele si piersicii. Se vor recolta si nucile, atunci cand pe 70% din fructe a crapat invelisul verde, dupa care se curata si se lasa la uscat. Pregatirile pentru plantarile de toamna constau in aprovizionare cu gunoi de grajd, ingrasaminte chimice si substante pentru dezinfectia solului.
Atentie: nu lasati fructe in pomi sau pe sol, caci vor constitui locurile ideale pentru iernarea agentilor patogeni sau daunatorilor, ceea ce va pune in pericol plantatia pentru anii urmatori.

Viticultura

viticultura

In viticultura, in luna septembrie se vor recolta in sfarsit strugurii de masa si cei pentru vin. Este necesara o atentie crescuta pentru perioada de culegere a strugurilor, intrucat recoltarea prematura va duce la realizarea unui vin de calitate care lasa de dorit.
Se vor pregati spatiile si vasele necesare pentru depozitarea vinului.

Soiurile de struguri rosii se culeg la aproximativ 10-15 zile fata de cei albi, iar cele aromate, la 10 zile mai tarziu fata de cele rosii.

Cum observam daca strugurii sunt copti? Strugurii copti ating maximul de apa si zahar. Astfel, daca boabele sunt tari, iar atunci cand sunt strivite pocnesc, inseamna ca strugurii pot fi culesi.

Floricultura

flori

In floricultura, lucrarile vor fi in principal de intretinere. Se vor aduna frunzele uscate care cad printre flori. Arbusti decorativi care vor ramane la exterior pe timpul iernii trebuie acoperiti cu o folie protectoare.
De asemenea, puteti planta cateva flori de care sa va bucurati primavara urmatoare: lalele, ghiocei, zambile, irisi, narcise etc.

 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile