Lucrari de ingrijire pentru viile pe rod

ingrijire-vie-pe-rod

Odata cu intrarea vitelor de vie pe rod, se aplica o serie de lucrari specifice in plantatiile viticole, a caror scop este acela de a maximiza productia de struguri, atat cantitativ, cat si calitativ, insa, acestea influenteaza si o serie de aspecte prcum, sporirea longevitatii butucilor, mentinerea densitatii de plantare, prevenirea atacului bolilor si daunatorilor etc.

In acest sens, se executa lucrari asupra plantei (taieri de rodire, lucrari si operatii in verde, dirijatul coardelor, copcitul, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor etc.), lucrari asupra solului (mobilizarea superficiala, irigarea, fertilizarea, erbicidarea, lucrarile de prevenire a eroziunii solului), lucrari de revizuire a mijloacelor de sustinere

Lucrarile asupra plantei

Una dintre cele mai importante lucrari ce se executa este reprezentata de taieri, ce au rolul de a realiza un echilibru adecvat intre crestere si fructificare, obtinandu-se astfel, recolte superioare, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, un plus fiind si usurarea executarii lucrarilor de ingrijire. 

Sistemele de taiere. Acestea se definesc pe baza elementelor lemnoase ramase pe butuc, in urma aplicarii taierilor (cepi, cordite, coarde, veridi de rod), precum si prin numarul si lungimea acestora. Astfel, avem trei sisteme: scurt, lung si mixt. 

Formele de conducere. Sunt definite de inaltimea la care sunt amplasate de elementele de productie fata de nivelul soului, precum si orientarea lor in spatiu. Astfel, distingem: conducerea joasa, semiinalta si inalta. 

Tipurile de taiere. Acestea rezulta din combinarea sistemului de taiere si a formei de conducere, precum si a dirijarii coardelor ramase pe butuc dupa taiere. Astfel, ca si tipuri de taiere, amintim: taierea tip Teremia si taieri in verigi de rod (Guyot multiplu, Guyot pe semitulpina, Guyot cu brate inaltate, Guyot pe tulpina, cordon Cazenave, cordon Speronat, cordon Lenz Moser, cordon Sylovoz). 

Taierile in uscat, se clasifica dupa scopul urmarit, respectiv taierile de formare (ce se aplica in primii 3-5 ani dupa plantarea vitei de vie), taierile de rodire (cele mai importante, se aplica de la anual, de la incheierea celor de rodire, timp de 25-35 ani) si taierile de regenerare. 

Dupa modul de executie, se clasifica in taieri manuale, semimecanizate si mecanizate. Dupa epoca, se disting taieri de toamna, iarna si primavara

Taierile de formare. Se aplica in primii 2-3 ani de la plantare, in cazul formelor joase de conducere sau in primii 5-6 ani, pentru formele semiinalte si inalte. Acestea se considera ca s-au terminat, atunci cand s-au format elementele de schelet si de rod specifice formei de conducere, precum si a tipului de taiere proiectat, iar butucii au ocupat intreg spatiul alocat la plantare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fiecare taiere de formare prezinta anumite particularitati, in functie de forma de conducere, precum si sistemul de taiere ales, de exemplu, Guyot multiplu (forma de conducere joasa, sistem de taiere mixt), Guyot cu brate inaltate (forma de conducere semiinalta, sistem de taiere mixt) etc. 

Taieri speciale

Aceste taieri se efectueaza in cazul aparitiei unor accidente climatice (ingheturile din timpul iernii, precum si cele tarzii din primavara, caderi de grindina din perioada de vegetatie), ce pot provoca pagube insemnate plantatiilor.

Refacerea plantatiilor afectate de grindina 

Grindina este un accident climatic ce produce pagube seminficative vitei de vie, intrucat poate afecta toate organele butucului: frunze, lastari, inflorescente, coarde si poate duce la pierderea integrala a productiei in anul in curs, insa si in anii urmatori. Distrugerile constau in ruperea frunzelor, lastarilor, inflorescentelor, caderea si fisurarea boabelor, scurgerea mustului si instalarea agentilor patogeni, ruperea scoartei etc.

Daunele provocate sunt influentate si de fenofaza in care cade grindina, de marimea, intensitatea si daca este insotita de ploaie. 

Daca grindina cade in prima parte a vegetatiei, plantele se refac mai usor, iar pentru a recupera productia, se intreprind o serie de masuri:

  • Daca grindina cade la dezmugurit, in locul lastarilor distrusi, se vor forma altii de la baza coardelor ce nu au pornit in vegetatie si din mugurii dorminzi. Astfel, vor fi asigurate elementele de rod pentru anul viitor, fiind recuperata si o parte din productia anului in curs.
  • In cazul in care grindina a fost foarte puternica, se vor elimina toate organele distruse, chiar si formatiunile lemnoase care prezinta rani mari. In general, pe butuc se lasa 3-4 cepi verzi ai lastarilor neafectati, cu cate 2 ochi, cat mai aproape de lemnul multianual.
  • Dupa caderea grindinei (primele 12 ore) se recomanda aplicarea fungicidelor cuprice, pentru a favoriza cicatrizarea ranilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daca grindina cade in a doua parte a vegetatiei (iunie-iulie), cand lastarii au inceput sa se lignifice, poate provoca mai multe daune, intrucat, cresterile fiind mai incetinite si refacerea organelor butucului va fi mai dificila, facandu-se pe baza substantelor de rezerva. Prin diminuarea substantelor de rezerva, va scadea si rezistenta vitelor de vie la ger.

Masuri ce se pot aplica:

  • Singura metoda pentru refacerea butucilor este taierea de primavara. 
  • La taierea de primavara se vor lasa pe butuci elemente scurte de rod, respectiv, cepi de 3-4 ochi sau doar 2 ochi, iar daca exista coarde sanatoase, cordite  de 5-6 ochi. 
  • Incarcatura lasata pe butuc este de 30-40 ochi.
  • Se recomanda aplicarea tratamentelor cu fungicide cuprice, precum si fertilizari suplimentare care sa favorizeze cresterea, precum si maturarea lemnului.

Alte lucrari ce se executa in plantatiile de vita de vie pe rod: copcitul, conducerea coardelor de rod, palisarea tulpinilor si a coardoanelor, revizuirea mijloacelor de sustinere, dirijarea coardelor de rod.

Lucrari si operatii in verde

Aceste lucrari se realizeaza pe parcursul perioadei de vegetatie, cu scopul de a regla procesele de crestere si rodire, influentand mai ales partea calitativa a productiei. 

Astfel, avem, lucrari ce se aplica lastarilor (plivit, legatul sau dirijarea lastarilor, carnitul, ciupitul, copilitul), inflorescentelor si strugurilor (normarea incarcaturii de inflorescente pe un butuc – rarirea inflorescentelor, suprimarea unor parti din inflorescenta) si frunzisului (desfrunzitul partial). 

Lucrarile solului. Sunt lucrari ce se aplica cu scopul de mentine gradul de afanare a solului, asigura accesibilitatea elementelor nutritive, distruge buruienile, activa procesele chimice si biologice din sol.

 Astfel, ca si lucrari ale solului, avem: 

  • Dezmusuroitul;
  • Aratura de primavara;
  • Afanarea adanca a solului pe rand;
  • Afanarea superficiala a solului;
  • Mulcirea;
  • Aratura de toamna. 
erbicidare-combatere-buruieni-vie

Erbicidarea plantatiilor viticole

Eliminarea buruienilor este o lucrare importanta, intrucat, buruienile concureaza pentru apa si hrana, insa, creaza si un microclimat propice aparitiei si dezvoltarii agentilor patogeni. Totusi, erbicidarea trebuie integrata in complexul de masuri agrofitotehnice ce se aplica solului, alaturi de lucrarile ce se aplica solului, fertilizare, precum si irigare.

Lucrarile solului au un impact major in cazul programelor de combatere integrata a buruienilor, iar erbicidarea vine ca o completare a acestora, contribuind la distrugerea totala a buruienilor, reducand in acealsi timp la minim numarul de lucrari aplicate solului.

Erbicidarea se va face cu erbicide specifice, in functie de buruienile ce se doresc a fi combatute, epoca de aplicare, respectand cu strictete recomandarile producatorului, ce se regasesc si pe eticheta produsului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizarea vitei de vie 

Fertilizarea vitei de vie este o lucrare extrem de importanta si are ca si principiu de baza asigurarea elementelor nutritive intr-o cantitate suficienta, atat pentru a reda sanatatea solului, cat si pentru a asigura cantitatile pe care le utilizeaza vita de vie, fara a avea un efect negativ asupra produselor finite (must, struguri, vin). Pe langa aplicarea ingrasamintelor organice, un rol important il are si fertilizarea chimica. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Astfel, se vor aplica ingrasaminte chimice specifice, iar dozele se stabilesc in functie de analizele solului, precum si alti factori: soiul si portaltoiul folosit, consumul specific, regimul hidric, recolta scontata. 

De asemenea, pe langa fertilizarea cu ingrasaminte ce se aplica la sol, pentru a corecta carentele, se utilizeaza si ingrasaminte specifice, ce se aplica prin pulverizare foliara. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Irigarea. In general, datorita sistemului radicular puternic ce exploreaza un volum mare de sol, vita de vie prezinta o rezistenta buna la seceta. Cu toate acestea, in zonele secetoase raspunde bine la irigare.  

Cu caracter orientativ, se recomanda utilizarea unor norme de irigare, respectiv volumul total de apa, ce se aplica pe parcursul unei perioade de vegetatie, intre 1 000 şi 2 500 m³/ha. Acest volum se aplica prin intermediul a 2-4 udari, in perioada iulie-august, la o udare utilizandu-se 400-800 m³/ha.

Combaterea bolilor si a daunatorilor. Vitele de vie sunt susceptibile atacului anumitor boli (mana, fainare), diversi daunatori (molia vitei de vie, paduchele lanos, testos etc.), mai ales in anii in care conditiile climatice sunt propice aparitiei si dezvoltatii acestora. Pentru combatere, se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide si fungicide specifice, in conformitate cu recomandarile de pe eticheta produselor, in functie de patogenul/daunatorul vizat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Totodata, se recomanda si utilizarea capcanelor specifice, pentru monitorizarea si detectarea precoce a daunatorilor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
vie-recoltare-struguri

Recoltarea. Recoltarea strugurilor reprezinta una dintre cele mai importante verigi tehnologice, care necesita si un volum mai mare de munca. In plus, de aceasta lucrare depinde in mare masura si cantitatea si calitatea produsului obtinut. In cazul strugurilor pentru masa, momentului recoltarii este atunci cand acestia prezinta insusirile si caracteristicile de compozitie a soiului, ce ii fac apti pentru a putea fi consumati. Acestea se pot determina organoleptic sau prin analize de laborator.

Strugurii pentru vin se recolteaza la maturitatea tehnologica, cand au caracteristicile de compozitie (aciditate, continut in zaharuri, substante colorante la soiurile negre etc.) si calitatile necesare pentru a obtine un anumit tip de vin.  

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile