Lavanda, informatii si sfaturi de ingrijire

Lavanda face parte din familia Lamiaceae, bine cunoscuta pentru speciile aromatice si condimentare ale acesteia. Originea lavandei (Lavandula angustifolia) se considera a fi zona Marii Mediterane si India. Multe specii ale acestui gen sunt cultivate in zonele cu climat temperat, datorita proprietatile benefice si ornamentale ale plantelor si florilor.

Din punct de vedere botanic, lavanda este un subarbust de talie mica, ce poate ajunge la inaltimea de 30-60 cm. Prezinta frunze liniare, cenusiu-tomentoase pe ambele fete iar florile albastre-violet sunt grupate in dihazii.

Cultivate din ce in ce mai mult in gradini, tufele de lavanda reprezinta un punct de atractie pentru iubitorii de natura dar si pentru albine. Mai mult, lavanda este cunoscuta ca fiind repelent pentru tantari si alte insecte nedorite, plantarea in apropierea teraselor fiind mai mult decat recomandata.

Conditii de mediu

Lumina. Este mare iubitoare de soare, din acest motiv lavanda se planteaza in locurile cele mai insorite din gradina, pentru a inflori abundent.

Temperatura. Rezistenta la temperaturile iernii depinde de specia cultivata. Lavandula angustifolia este mai rezistenta, comparativ cu alte specii (de exemplu, Lavandula dentata). Aceasta poate tolera valori negative de pana la -20℃ sau mai putin, daca plantele sunt protejate de zapada. La plantarea in gradina, se recomanda alegerea locurilor mai ferite de curentii de aer, de preferat langa un perete sau zid.

Sol. Fiind originara din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, lavanda prefera solurile mai putin fertile, revene, cu pH neutru spre alcalin si care dreneaza bine apa. Pentru imbunatatirea capacitatii de drenare a apei, se poate incorpora nisip pe terenul pe care urmeaza sa fie plantata.

Lavanda – Ingrijire

Udare. Lavanda crescută la ghivece, necesită udare regulată. Cele plantate în grădină, se udă doar ocazional, fiind o planta rezistenta la seceta.

Fertilizare. Se recomanda efectuarea unei fertilizari de baza inainte de plantare cu ingrasaminte echilibrate pentru sustinerea procesului de dezvoltare al plantelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Plantele tind sa se lemnifice la baza si sa se degarniseasca de frunze, iar taierile de intretinere ajuta la incetinirea acestui proces. De asemenea, taierile favorizeaza ramificarea si imbunatatirea vigorii plantei. Taierile se pot efectua la sfarsitul verii sau inceputul toamnei, in vederea usurarii tufei si reducerii riscului ca tulpinile sa fie rupte sub greutatea zapezii. Daca lucrarea nu s-a facut toamna, plantele se pot taia primavara devreme, inainte de pornirea in vegetatie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Lavanda poate fi atacata de diverse boli (fainare, putregai cenusiu) si daunatori (afide, musculita alba). Umiditatea ridicata in sol creeaza conditii favorabile pentru aparitia unor boli ale sistemului radicular si coletului (Phytophthora spp., Pythium spp., Rhizoctonia spp.).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile