Leustean – informatii, tehnologia de cultura, recoltare

leustean-cultivare-ingrijire

Leustean (Levisticum officinale) – cultivat in toate gospodariile tuturor regiunilor din tara noastra, leusteanul reprezinta una dintre cele mai utilizate plante aromatic, fiind nelipsit din diverse preparate. Este originar din zona Marii Mediterane, dar raspandit in multe tari ca planta aromatica. 

Utilizare leustean

De la aceasta planta se utilizeaza toate partile componente. Cel mai mult se utilizeaza frunzele in preparate culinate, conserve etc. Totodata, se pot utiliza si semintele, datorita continutului bogat de uleiuri volatile. Aceste uleiuri sunt si cele care confera proprietati medicinale acestei plante. Ceaiul de seminte de leustean se poate utiliza in tratarea indigestiilor si a durerilor de stomac. Decoctul de frunze are proprietati diuretice si hipotensive. 

Leustean – Particularitati botanice.

Leusteanul este o planta erbacee, perena, ce formeaza o radacina pivotanta in sol si o tufa bogata de frunze, ca parte aeriana. Frunzele sunt lung petiolate, puternic aromate, grupate in rozete. Poate atinge inaltimea de 1-1,5 m, in special in fenofaza infloririi. Inflorescentele sunt de tip umbela compusa, prezinta flori mici, de culoare galben-pai si apar in iunie-iulie. 

Exigente ecologice

Leusteanul are pretentii reduse fata de sol si factorii de mediu, fiind o planta foarte rezistenta, care se adapteaza usor. Prefera solurile profunde, cu un continut ridicat de humus, situate in locuri mai protejate ale gradinii. Rezista la valorile scazute ale temperaturii din timpul iernii si poate fi cultivat cu succes si in zonele mai umbrite ale gradinii. Rezistenta la seceta a acestei specii este data de radacina ce poate patrunde in sol pana la 1 m adancime. Totusi, pentru a forma o rozeta bogata de frunze, se impun irigarile in perioadele secetoase.

Leustean – Tehnologia de cultivare

Infiintarea culturii de leustean se poate realiza prin seminte sau vegetativ, prin despartirea tufelor. 

Lucrarea de semanat se poate realiza in prima luna de toamna sau primavara, in martie-aprilie, dupa ce terenul a fost arat si bine prelucrat. Odata cu efectuarea lucrarilor solului, se recomanda administrarea ingrasamintelor. Din cauza dimensiunii reduse a semintelor, se impune ca solul sa fie bine maruntit inainte de semanare si tavalugit dupa efectuarea semanarii. Astfel, semintele vor avea un contact cat mai bun cu solul si, implicit, o germinare mai uniforma. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Asigurarea umiditatii constante in sol este foarte importanta pentru favorizarea germinarii. Din acest motiv, se practica semanarea in rasadnite sau tavi alveolare si obtinerea rasadului. Rasadul va fi transplantat la locul de cultura, in randuri la distante de 60 cm, cu 25-30 cm intre plante, pe rand. Inainte de transplantare, rasadurile se calesc.

Despartirea tufelor se poate efectua, de asemenea, toamna sau primavara, in aceleasi perioade, respectand aceleasi distante de plantare. Avantajul despartirii tufelor este acela ca plantele pornesc repede in vegetatie si formeaza tufe bogate. 

Leusteanul se poate cultiva in sezonul rece in spatii protejate, daca se pot asigura conditii de temperatura de minim 10℃, de preferat, pana la 20℃ in timpul zilei. Solariile acoperite cu folii termice, dublate la interior de un alt strat de folie termica, pot asigura conditii destul de bune, daca temperaturile exterioare nu sunt cu mult sub 0 °C. De asemenea, plantele se pot acoperi cu folii de tip agril, pentru un plus de temperatura.

Lucrari de ingrijire

Lucrarile de ingrijire ale leusteanului sunt reprezentate de administrarea apei, combaterea buruienilor, in special cand plantele sunt mici si de fertilizare. Apa se poate administra cu succes prin sisteme de irigare prin picurare. Primavara, imediat ce plantele au pornit in vegetatie, se pot administra ingrasamintele. Combaterea buruienilor, precum si afanarea solului, se pot realiza prin prasile manuale sau mecanizate. 

In cazul plantelor crescute in ghiveci sau in gradina, pentru a le asigura necesarul de nutrienti, se poate administra regulat un ingrasamant special formulat in acest sens.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltare si depozitare

leustean-Levisticum-officinale

Recoltarea leusteanului se realizeaza inca din primul an, esalonat, pe parcursul intregului an de vegetatie. Frunzele se pot recolta individual, la nevoie, sau prin cosirea tufelor, protejand varful de crestere. 

Frunzele se pot pastra in stare proaspata doar timp de cateva zile, in locuri intunecoase, la 3-5℃. Pentru consum ulterior, frunzele se pot uscat si depozita in locuri uscate, bine ventilate. 

Pentru producerea semintelor, se taie tijele florale cand fructele incep sa se brunifice, se usuca tijele si ulterior se recolteaza semintele.

Boli si daunatori

Leusteanul este frecvent atacat de septorioza (Septoria levistici), ce se manifesta sub forma unor pete cafenii, cu centrul deschis la culoare. Afidele pot reprezenta, de asemenea, o problema in cultura leusteanului, atacand frunzele tinere. De asemenea, unele insecte minatoare pot devora frunzele mature ale plantei. 

In cazul observarii simptomelor, se aplica tratamente cu produse omologate. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile