Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus) – identificare si combatere

lacusta-marocana-identificare

Lacusta marocana, Dociostaurus maroccanus este o specie intalnita frecvent in sudul Europei si mai putin raspandita in Europa Centrala. In tara noastra este raspandita mai ales in regiunile din campia de vest (Crisana, Maramures) si sud (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) sub forma de focare izolate.  In tara noastra este cunoscuta din anul 1899, cand a fost semnalata prima data de Burr.


Adultul are corpul de culoare cenusiu palid-roscat, prevazut cu pete inchise. Masculul are lungimea de 17-28 mm, iar femela de 25-400 mm. Ouale sunt asezate intr-o ooteca cilindrica, in general putin incovoiata, de 12-18 mm lungime. Larva in primele varste este de 5-10 mm lungime si de culoare brun-inschis. In cazul larvelor de varstele 4-5, culoarea este in general mai deschisa si prezinta aripi, care sunt mai mult sau mai putin dezvoltate. Lungimea corpului variaza intre 9-22 mm.

Biologie si ecologie

Lacusta marocana are o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou, depus in ootecile din sol. Primavara, eclozarea larvelor incepe spre sfarsitul lunii aprilie, cu o aparitie esalonata, pana in a doua decada a lunii mai. Completa dezvoltare a larvelor are loc la sfarsitul lunii iunie si prima decada a lunii iulie.

Plante atacate si daune

Are un regim trofic fitofag si se hraneste cu plante verzi cultivate si spontane: cereale (grau, porumb), lucerna, trifoi, legume, plante tehnice (sfecla, tutun) etc. Lacusta marocana este intalnita destul de frecvent in lucri necultivate, pajisti uscate etc. In cazul culturilor de graminee, acestea rod frunzele, reteaza spicele de la baza. La invazii masive, raman doar paiele.

In primaverile cu ploi abundente, ouale sunt parazitate de numeroase ciuperci din genul Fusarium si Penicillium. Larvele de lacuste sunt consumate de numeroase pasari insectivore. De asemenea, pontele acestora sunt distruse de catre larvele speciilor Zonabris sp, Anastoechus nitidulus si Thyridanthrax fenestratus.

Combatere

Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile