Interzicerea Neonicotinoidelor la culturile agricole

Interzicerea Neonicotinoidelor la culturile agricole

Cele mai utilizate insecticide din lume bazate pe neonicotinoide, vor fi interzise din toate culturile agricole in aer liber, peste sase luni, pentru a proteja atat albinele salbatice cat si albinele apicultorilor, vitale pentru polenizarea culturilor.

Interdictia privind cele trei neonicotinoide (clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam), aprobata pe 27 Aprilie de statele membre, este prevazuta sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului 2018 si va însemna ca acestea vor putea fi utilizate numai in serele inchise.

Albinele si alte insecte benefice sunt vitale pentru productia globala de alimente, deoarece acestea polenizeaza trei sferturi din toate culturile. Numarul redus de polenizatori din ultimii ani a fost invinuit, in parte, de utilizarea pe scara larga a neonicotinoidelor. UE a interzis folosirea neonicotinoidelor in culturile de flori care atrag albine, cum ar fi rapita, inca din 2013.

Semintele sunt in mod obisnuit acoperite cu unul dintre cele trei neonicotinoide pentru a le proteja de daunatorii din sol; cand semintele germineaza, pesticidul este absorbit si se extinde prin tesut. In cele din urma ajunge la polen si nectar, ceea ce reprezinta modul in care sunt expuse polenizatoarele. Multe studii au aratat un prejudiciu polinatorilor in mediile de laborator; dar studiile din “viata reala” au produs rezultate mixte.

Dar, in luna februarie, un raport major al evaluatorilor stiintifici ai riscurilor din cadrul Uniunii Europene (EFSA) a concluzionat ca riscul ridicat pentru albine si albine salbatice a rezultat din utilizarea in aer liber, deoarece pesticidele contamineaza solul si apa. Acest lucru conduce la pesticide care apar in flori salbatice sau in culturi succesive. Un studiu recent al probelor de miere a relevat contaminarea globala cu neonicotinoide. Raportul EFSA si faptul ca interdictia asupra celor trei neonicotinoide principale a avut un sprijin public larg raspandit (peste 5 milioane de persoane semnand o petitie pe siteul Avaaz) a grabit intr-un fel votul statelor membre.

Controverse din cauza interzicerii Neonicotinoidelor la culturile agricole

Romania a votat impotriva interzicerii utilizarii neonicotinoidelor impreuna cu Cehia, Danemarca și Ungaria. Belgia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Polonia, Portugalia si Slovacia s-au abtinut, iar in pentru interzicere au votat Austria, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii.

Romania a beneficiat in trecut de derogari in folosirea de neonicotinoide si este posibil, daca presiunea agricultorilor reuseste, sa mai beneficieze si in viitor de alte autorizatii similare. In Ianuarie a fost aprobata o astfel de derogare; pentru campania de primavara, agricultorii au beneficiat de seminte tratate cu neonicotinoide pentru infiintarea culturilor de porumb si floarea-soarelui. Autorizatia temporara pentru aceste produse a intrat in vigoare pe 3 ianuarie si a fost valabila pana pe 15 Aprilie 2018, data dupa care depozitarea semintelor tratate nu a mai fost permisa.

Producatorii de sfecla de zahar spun ca nu exista „alternative viabile” la neonicotinoide si ca eliminarea lor de pe piata va afecta recolta, nu doar acum ci si pe termen lung. In plus, tratamentele pentru seminte vor fi inlocuite cu pesticide pulverizate care sunt mai daunatoare pentru polenizatori, potrivit unei declaratii a Confederatiei Internationale a cultivatorilor de sfecla din Europa, la Bruxelles. Iar fermierii care nu isi pot permite sa pulverizeze pot să iasă din afaceri.

Mai multi specialisti au declarat ca interdictia nu include pesticide sistemice legate de neonicotinoide si ca sunt necesare mai multe actiuni pentru a proteja polenizatorii de alte amenintari, printre care introducerea parazitilor, pierderea diverselor flori pentru hrana albinelor si distrugerea habitatelor.

Legea ar trebui sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului, insa Bayer si Syngenta, doua dintre cele mai mari companii de produse chimice din Europa, au contestat o interdictie anterioara la Curtea Europeana de Justitie.

Ce sunt Insecticidele Neonicotinoide?

Neonicotinoidele sunt o clasa noua de insecticide legate chimic de nicotina. Numele inseamna literalmente „noi insecticide asemanatoare cu nicotina”. Precum nicotina, neonicotinoidele actioneaza asupra anumitor tipuri de receptori din sinapsa nervului. Acestea sunt mult mai toxice pentru nevertebrate, cum ar fi insectele, decat pentru mamifere, pasari si alte organisme superioare.

Initial, neonicotinoidele au fost laudate pentru toxicitatea scazuta a multor insecte benefice, inclusiv albinele; cu toate acestea, recent aceasta afirmatie a fost pusa sub semnul intrebarii. Cercetarile noi indica toxicitatea potentiala a albinelor si a altor insecte benefice prin contaminarea nivelului scazut al nectarului si polenului cu insecticide neonicotinoide utilizate in agricultura. Desi aceste expuneri la nivel scazut nu ucid in mod normal albinele, ele pot afecta abilitatea albinelor de a obtine hrana pentru nectar, de a invata si de a-si aminti unde sunt situate florile si, eventual, de a le afecta capacitatea de a-si gasi stupul. Aceste dovezi au intarite recent pentru a arata daunele coloniilor de albine. Alte cercetari au aratat, de asemenea, ca 75% din toate insectele zburatoare au disparut in Germania si probabil, mult mai departe, fapt care a amplificat avertismente cu privire la „armaghedonul ecologic”.

Exista mai multe tipuri diferite de insecticide neonicotinoide.

Primul neonicotinoid care a ajuns pe piata a fost imidaclopridul, un ingredient comun in insecticidele Bayer Advanced Garden. Acest produs poate fi pulverizat pe planta, dar este adesea mai eficient (in special pe insectele care aspira / sug) atunci cand este aplicat pe sol. Dinotefuranul (Safari) este un alt neonicotinoid mai solubil in apa, care este deosebit de bun pentru insectele care extrag seva din plante.

Pentru a afla daca un insecticid pe care il vedeti pe raftul din magazinul de unde va procurati insecticidele este un neonicotinoid, uitati-va pe lista ingredientelor active. Dacă vedeti unul dintre urmatoarele denumiri de substanta activa este in insecticid, acesta este inclusa in neonicotinoid: Acetamiprid, Clotianidinul, Dinotefuran, Imidacloprid, Nitenpyram, Tiacloprid, Thiamethoxam.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile