Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra) – identificare si combatere

puricele-negru-al-verzei

Puricele negru al verzei, Phyllotreta atra este o specie raspandita in Europa si Asia, Orientul Apropiat si Mijlociu, Asia Centrala. In Romania este intalnita frecvent in toate regiunile in care se cultiva crucifere.

Adultul are corpul alungit, de 2-3 mm lungime, de culoare neagra cu un usor luciu albastru-verzui. Oul este oval, de culoare alba-albastruie, larva matura are corpul alungit, de culoare alba-galbuie, cu capul negru-lucios.

Biologie si ecologie

Ierneaza ca adult in resturile vegetale ramase dupa recolatare, in stratul superficial al solului, sub bulgari de pamant sau in frunzarul de la liziera padurilor. Prezinta o singura generatie pe an. Adultii parasesc locurile de hibernare spre sfarsitul lunii martie, hranindu-se pe diferite crucifere spontane. Dupa, acestia trec pe cele cultivate (varza, conopida, ridichi, hrean, mustar etc.). Ouale sunt depuse grupat sau izolat, in stratul superficial al solului din jurul plantelor.

Plante atacate si daune

Pagubele cele mai importante sunt provocate de adulti, care rod epiderma superioara a frunzelor de varza, conopida, gulii, ridichi, mustar, sub forma unor mici orificii dispuse preponderent pe marginea limbului foliar, ceea ce confera un aspect ciuruit.

Combatere

Strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare, urmata de aratura adanca de toamna, contribuie la reducerea rezervei biologice a adultilor in anul urmator. La semnalarea atacului se recomanda tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile