Viermii fructelor – identificare si combatere

viermii-fructelor-identificare-combatere

Viermele merelor – Cydia pomonella

Adultul este un fluture mic, de 10 mm lungime. Culoarea corpului si aripilor este cenusie-bruna. Aripile anterioare sunt prevazute cu benzi transversale inguste, de culoare cenusiu-inchis. Oul este in forma de disc, de culoare alb-verzuie si sunt dispuse izolat pe frunze si lastari, pe ramuri, in apropierea fructelor. Larva este o omida adevarata, care la completa dezvoltare are corpul de 15-20 mm lungime.

Biologie si ecologie

Prezinta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva ajunsa la completa dezvoltare, intr-un cocon matasos, adapostit sub scoarta trunchiului si in crapaturile acestuia, in diferite locuri de pastrare a fructelor. Ouale sunt depuse izolat, pe frunze, fructe si lastari, cand fructele au marimea unei alune. O femela depune 50-150 oua, in medie cate 50-60 oua. Incubatia dureaza 8-15 zile, iar dupa cateva ore de la eclozare larvele patrund in fructe, fie prin partea laterala, fie pe la peduncul sau zona caliciului.

Plante atacate si mod de daunare

Acest daunator prefera fructele de mar, dar infesteaza si pe cele de par, gutui, nuc. Larvele rod galerii de nutritie in pulpa fructelor, consumand semintele si trec dintr-un fruct in altul. Larvele din prima generatie ataca fructele tinere, de marimea unei nuci, iar cele din generatia a doua ataca frunctele ajunse la maturitate. Din galeriile roase se scurge un rumegus format din excremente si resturi de hrana, adesea aglomerate cu fire matasoase.

Combatere

Se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Viermele prunelor – Cydia funebrana

Insecta este raspandita in Europa, America de Nord si America de Sud, Asia Mica si Extremul Orient. In tara noastra se intalneste in zona de stepa si zona padurilor de fag.

Adultul este un fluturas de talie mica, cu aripile anterioare brun-inchis, la varf prezentand cate o pata ovala-lucioasa, de culoare brun-cenusie sau plumburie. Oul este eliptic, lenticular, translucid, dupa care devine galben. Larva, la dezvoltare completa are 10-14 mm lungime si este de culoare rosie-caramizie pe partea dorsala si roz-pal pe cea ventrala.

Biologie si ecologie

Viermele prunelor ierneaza ca larva intr-un cocon matasos, sub ritidomul de la baza tulpinii sau in alte locuri adapostite.  Are un mod obisnuit doua generatii pe an, dar in zonele de campie dezvolta si a treia generatie. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor si pe fructe. O femela depune 40-80 oua, ponta poate dura intre 25-30 zile, iar incubatia dureaza 6-8 zile.   Larvele aparute se fixeaza pe fructele tinere, rod galerii si se hranesc cu pulpa si samburii cruzi. Fructele atacate isi incetinesc cresterea, capata o culoare violacee si cad pe sol.

Plante atacate si mod de daunare

Ataca fructele de prun salbatic si cultivat, dar si alte specii de samburoase (cires, piersic, cais). Larvele ataca numai fructele, distrugand pulpa si samburele.

Combatere

Pentru reducerea rezervei biologice a daunatorului se recomanda efectuarea unor lucrari culturale: instalarea de braie capcana in jurul tulpinii pomilor, pentru capturarea larvelor in timpul deplasarii si arderea acestora, strangerea fructelor viermanoase, distrugerea sau folosirea lor in alte scopuri.  Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Viermele (musca) cireselor – Rhagoletis cerasi

Specia este raspandita in mai multe tari din Europa si America de Nord. In tara noastra produce pagube in toate livezile de cires si visin.

Este o musca mica, care masoara 3-5 mm lungime, cu corpul de culoare neagra. Aripile sunt transparente si prezinta trei benzi transversale de culoare bruna-negricioasa. Larva este de culoare alba-galbuie, apoda si ajunge pana la 5-6 mm lungime.

Biologie si ecologie

Prezinta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stadiul superficial al solului (2-18 cm adancime), sub coroana pomilor. Primele oua sunt depuse la 1-2 saptamani de la inceputul zborului. Femela introduce cu ajutorul ovipozitorului, sub epiderma fructelor in parga, cate un ou. Larvele apar dupa 6-12 zile si se hranesc cu pulpa fructului din jurul samburelui.

Plante atacate si mod de daunare

Este cel mai important daunator al cireselor, larvele acestei specii ataca fructele, in special soiurile semitarzii (pietroase) si tarzii, si de visin. Larvele se hranesc cu mezocarpul fructelor in jurul samburelui. Fructele atacate devin moi, se inchid la culoare si cad.

Combatere

Se recomanda saparea solului sub coroana pomilor, toamna sau primavara devreme pentru distrugerea pupelor hibernale. Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile