Paianjenii pomilor – identificare si combatere

Paianjenul brun al pomilor – Bryobria rubrioculus

Paianjenul brun al pomilor are o raspandire foarte larga, fiind semnalat in majoritatea tarilor europene, America de Nord, nordul Africii, Asia Mica, Japonia, Australia, Noua Zeelanda. In tara noastra se intalneste atat in zonele de campie, cat si in Podisul Transilvaniei si regiunile premontane.

paianjenii-pomilor

Adultul are corpul oval, usor turtit dorsoventral, cu marginile mai putin ridicate, de 0.6-0.8 mm lungime, de culoare brun-caramizie. Culoarea poate varia in functie de conditiile de hranire. Larva, imediat dupa ecloziune, are culoarea rosie-caramizie, iar mai tarziu devine verzuie sau bruna, de 0.2 mm lungime.

Paianjenul brun este specie care traieste in toate stadiile de dezvoltare pe pomii fructiferi. Nu este migratoare catre alte grupe de plante.

Biologie si ecologie

paianjenii-pomilor-combatere

In evolutia stadiilor s-au esalonat cate 6 generatii anuale. Ierneaza in stadiu de ou pe ramuri, in jurul mugurilor, sau in crapaturile scoartei pomilor. Femela depune 10-30 oua. Eclozarea larvelor are loc dupa realizarea pragului inferior de 7º C. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor martie-mai. Larvele apar la inceputul dezmuguritului. Apoi, se raspandesc in coroana pomilor si se localizeaza pe ramuri, lastari si pe fara inferioara a frunzelor. Dezvoltarea stadiului larvar dureaza 10-25 zile, iar dupa parcurgerea stadiilor larvare devin femele adulte. Generatia a doua se dezvolta in cursul lunilor mai si iunie. A treia in iunie-iulie, a patra in iulie, generatia a cincea in august. In august-septembrie se dezvolta cea de-a sasea generatie, ale carei oua raman sa hiberneze.

Plante atacate si daune

Atacul paianjenului brun al pomilor a fost constatat la urmatoarele specii pomicole: mar, par, gutui, migdal, corcodus, prun, cais, cires, visin, piersic etc. Se hraneste cu frunzele plantelor, care sub influenta intepaturilor succesive se decoloreaza si se usuca. Simptomele atacului variaza in functie de momentul perioadei de vegetatie considerat. La inceput, pe frunze apar pete mici, de culoare alba-bruna, fara o delimitare bine conturata. Atacul se localizeaza in special la baza si de-a lungul nervurilor principale.

Combatere

In perioada de repaus vegetativ se recomanda efectuarea tratamentelor cu un ulei horticol. In timpul perioadei de vegetatie se aplica produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paianjenul rosu comun – Tetranychus urticae

Paianjenul rosu comun este intalnit pe toate continentele. Este considerata una dintre cele mai raspandite specii de daunatori din agricultura. La noi in tara este raspandit in toate zonele de vegetatie, fiind gasit in stare activa pe cele mai importante culturi si in buruieni, incepand din lunile martie-aprilie pana toamna tarziu, la sfarsitul lunii noiembrie. De asemenea, este prezenta pe toate culturile de plante ornamentale sau de legume cultivate in sere, solarii si rasadnite, intalnita frecvent in podgoriile si livezile din Moldova, Muntenia, Dobrogea si Transilvania.

Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0.36-0.53 mm lungime, de culoare variabila, de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corp piriform de 0.22-0.35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are forma elipsoidala, de culoare galben-palid sau verde-galbui si se diferentiaza de celelalte stadii active prin prezenta a numai trei perechi de picioare. Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos. Pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie.

Biologie si ecologie

Ierneaza in stadiu de adult sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau sub buruienile uscate, in stratul superficial al solului etc. Prezinta 6-10 generatii pe an. Din ouale fecundate iau nastere femele si masculi. Din cele nefecundate, rezulta numai masculi. Femelele hibernante apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, odata cu pornirea in vegetatie. Femelele depun ouale intr-un paienjenis de fire matasoase, in mod normal, pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor.

Plante atacate si daune

Specie polifaga care ataca peste 90 specii de plante, cultivate si spontane. Ca urmare a atacului, pe frunze apar la inceput pete de culoare galbena, care apoi capata o nuanta de rosu sau brun. Decolorarea incepe de la la baza limbului foliar, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata foliara. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri. Acestea, uneori pot cuprinde 80-100% din numarul de frunze. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor, o coacere prematura a fructelor, avand ca efect cresterea si scaderea continutului de zahar.

Combatere

Primul tratament se executa primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor cu acaricide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile