Paduchele testos

Paduchele testos- Parthenolecanium corni

Raspandire
Este raspandit in toate tarile din Europa. In tara noastra, este frecvent in toate regiunile de cultura a prunului, mai ales in zonele deluroase.
 
Descriere
Femela are corpul de 4-6 mm lungime si 2-4 mm latime, de forma ovala, puternic bombat dorsal, de culoare brun-roscata, prevazuta cu dungi mai inchise. Masculul are corpul alungit, de 1.5-2 mm lungime, de culoare brun-roscata. Larva, la completa dezvoltare este asemanatoare cu insecta adulta, are 2.5-3 mm lungime, de culoare bruna, corpul plat, oval-alungit.
 

Adult oua paduche testos

Adult paduche testos

Adult paduche testos

Adult oua paduchele testos
Adult paduchele testos
Adult paduchele testos

Biologie
Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua, pe ramuri, tulpini sau sub frunzele cazute. Corpul lor este acoperit cu un scut subtire de ceara (carapace) care le apara de intemperii. La sfarsitul lunii martie, cand temperatura ajunge la 7º C, sub actiunea razelor solare, stratul de ceara se dizolva si larvele tinere migreaza pe lastari, unde se si fixeaza. Dupa imperechere, la mijlocul lunii mai, femelele incep sa depuna ponta. Oualele sunt depuse sub corpul femelei, care dupa moarte se transforma in scut protector. Incubatia dureaza 20-30 zile, iar larvele apar incepand din a doua decada a lunii iunie, parasind scutul protector al femelei si migreaza pe partea inferioara a frunzelor, fixandu-se de obicei de-a lungul nervurii principale, unde inteapa si sug seva.

Plante atacate si daune:
Este unul din principalii daunatori ai livezilor de pruni, mai ales pentru plantatiile situate in regiunile deluroase. Poate fi intalnit si la piersic, salcam, stejar, ulm, corn, vita de vie, plante ierboase, ornamentale, etc. Atat larvele, cat si femelele colonizeaza scoarta si ramurile pomilor, producand prin intepare necrozarea tesuturilor. In urma atacului frunzele se etioleaza partial sau total si cad in masa, recolta se diminueaza anual, iar pomii neingrijiti se usuca . Partile atacate de acest paduche sunt acoperite de dejectiile sale dulci, pe care se dezvolta fumagina, impiedicand procesele fiziologice ale plantei.
 

Oua paduche testos

Planta atacata

Planta atacata

Oua paduchele testos
Planta atacata
Planta atacata paduchele testos

Combatere:
Se recomanda efectuarea de tratamente in perioada de repaus vegetativ cu Confidor Oil (1.5%). In perioada de vegetatie, la aparitia larvelor se va efectua un tratament chimic cu Pyrinex 48 EC (0.2%), Actara (1.5 gr in 10 l apa).
 

20 Comentarii:

Adauga un comentariu

*