banner

Paduchele lanos- Eriosoma lanigerum

Raspandire: Este originar din America de Nord si a fost introdus accidental in Europa la sfarsitul sec. XVIII-lea, fiind observat pentru prima data in Elvetia in 1870. In Romania este intalnit in special la mar, ocazional pe gutui si foarte rar pe par, dar este intalnit in special pe plantele ornamentale.

adult 3   adult 4
Descriere: Are corpul oval, globulos, de 1.7-2.5 mm lungime, de culoare brun inchisa, acoperit cu o secretie abundenta ceroasa, care formeaza un invelis filamentos de culoare alba.
Larvele se deosebesc de adulti prin talia mai mica. Aceasta insecta formeaza pe ramurele, trunchi si uneori pe radacini colonii caracterizate prin prezenta unui invelis alb-vatos, pomii atacati fiind usor de recunoscut.
Biologie si ecologie: Specie polivoltina, cu 8-12 generatii pe an, avand un ciclu complet numai in locul de origine, unde are ca planta gazda ulmul american si planta gazda secundara marul.
Ierneaza sub forma de larva femela su adult, in scoarta exfoliata si in partea superioara a radacinilor. Devin active spre sfarsitul lunii martie. Femelele nu necesita fecundarea, insa dau nastere la mai mult de 100 larve tinere.

planta atacata 2  planta atacata 3
Plante atacate si daune: Este un daunator foarte periculos in regiunile cu climat mai umed. El prefera marul si in cazuri foarte rare ataca parul sau gutuiul. Formeaza colonii masive pe tulpini, ramuri, lastari si radacini, uneori pe pedunculul fructelor si chiar pe radacini in apropierea coletului.
Datorita intepaturilor produse, tesuturile se hipertrofiaza si apar umflaturi, care treptat se maresc si iau forma de tumori sau nodozitati cu aspect canceros.
Atacurile puternice provoaca crapaturi care pot fi infectate cu ciuperci patogene. La atacuri repetate pomii se usuca treptat.
Combatere: Pentru combaterea larvelor hibernale se recomanda produse pentru imbaierea trunchiului pomilor Confidor Oil (1.5%).
Pentru tratamente de vara se recomanda tratamente cu Actara 25 WG (1.5 g/ 15 l apa), Movento 100 SC (7.5 ml/ 10 l apa), Mospilan 20 SG (1.5 gr in 5 l apa), etc.

38 Comentarii:

Adauga un comentariu

*