Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) – identificare si combatere

omida-paroasa-a-dudului

Omida paroasa a dudului, Hyphantria cunea este o specie originara din America de Nord, iar in Romania a fost semnalata pentru prima data in 1949, in vestul tarii, iar in prezent este cunoscuta peste tot, infestand suprafete extinse din padurile si livezile din Campia Romana si pe dealurile subcarpatice din Oltenia, Muntenia si in Podisul Moldovei.

Adultul este un fluture de culoare alba, cu anvergura aripilor de 28-38 mm. Aripile anterioare pot fi prevazute uneori cu puncte negre. Larva matura are corpul de culoare castanie-verzui inchis, acoperit cu numerosi peri desi si lungi, albiciosi. Pe partea dorsala prezinta 2 linii paralele formate din puncte negre, dispuse intre randuri de negi de culoare neagra. Lateral larva prezinta trei siruri de negi de culoare galben-portocaliu. Lungimea corpului la dezvoltarea completa este de 25-30 mm. Oul este de culoare galben-verzui, de forma sferica, cu suprafata granulata fin. Initial pupa este de culoare galben-verzui, iar ulterior se inchide la culoare, devenind brun-inchisa, avand la completa dezvoltare lungimea de 8-10 mm.

Biologie si ecologie

Specia care prezinta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in ascunzisiuri, scorburi, sub scoarta, sub frunzele cazute etc. Adultii apar in aprilie-mai, cand temperatura este peste 10º C si zboara in coroana pomilor seara si noaptea. Depun oua pe fata inferioara a frunzelor, cate 400-800 de oua pe arborii izolati si insoriti.
Larvele neonate stau grupate si se deplaseaza spre varful lastarilor, pe care ii invelesc in fire de matase, formand cuiburi, care se extind in cursul evolutiei larvelor. Larvele sunt complet dezvoltate in iulie si se retrag in adaposturi, formand crisalide in interiorul unor coconi matasosi.
In august apare o noua generatie de fluturi, iar ciclul se repeta. In anii cu toamne tarzii, poate sa apara si a treia generatie partiala, insa larvele din aceasta genetatie nu ajung in completa dezvoltare, din cauza temperaturilor scazute, care survin si din lipasa de hrana.

Plante atacate si daune

Omida paroasa a dudului este o specie polifaga, care ataca peste 120 specii de arbori si arbusti, chiar plante ierboase si peste 104 specii de plante cultivate. Produce doua defolieri pe an, dar si cea din toamna, produsa de omizile generatiei a doua, este cea mai periculoasa.
Omizile rod frunzele pe care le infasoara cu fire de matase, formand cuiburi. In primele stadii larvele rod in interiorul cuiburilor, epiderma si parenchimul frunzei, lasand una din epiderme intacta. Mai tarziu larvele rod limbul foliar in intregime, lasand decat nervurile mai groase. La atacuri puternice pomii sau plantele pot fi complet defoliati.

Combatere

Se recomanda aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile