banner

Musculita alba de sera- Trialeurodes vaporariorum

Raspandire: Specie intalnita frecvent pe toate continentele. In tara noastra este intalnita in conditiile de sera si camp.

adult 1 adult + larva
Descriere: Adultul prezinta corpul alungit, alb-galbui, acoperit de o secretie ceroasa alba pulverulenta. Aripile sunt bine dezvoltate si cu nervatiune redusa. Dimensiunile corpului ating 1.1-1.3 mm.
Oul este fusiform, cu diametrul de 0.22-0.24 mm, prevazut cu un pedicel scurt, la depunere fiind de culoare alb-galbui, iar dupa doua zile devine negru-violet cu reflexe metalice.
Larva neonata are forma ovala, de culoare galbena-palid, cu ochii rosii. In ultimul stadiu de dezvoltare, denumit „pupariu”, corpul acesteia este oval, turtit dorso-ventral si acoperit de o secretie ceroasa, alba.
Biologie si ecologie: Daunatorul se dezvolta in conditii de sera in tot cursul anului, iar in camp numai in perioada de vegetatie. In sera poate dezvolta 3-6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Dupa 2-3 zile de la aparitie femela incepe depunerea pontei.
Oualele sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor, grupate in cerc sau izolat. Fiecare ponta este alcatuita in 10-50 oua, numarul total depus de o femela este de 100-500. Incubatia in conditii de sera, la temperatura medie de 20-23º C dureaza 10-30 zile, dupa care apar larvele.
Durata ciclului de dezvoltare este de 4-6 saptamani in sera si 7-8 saptamani in camp.

planta atacata 1   planta atacata 3
Plante atacate si mod de daunare: Prezinta o polifagie accentuata, atacand un numar mare de plante cultivate (in sera si camp) si spontane.
Pagube importante se inregistreaza la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din tesuturi. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.
Pe langa actiunea directa a daunatorului asupra plantei prin hranire, se adauga si cea cauzata de dejectiile zaharoase eliminate care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genurile Alternaria, Fusarium, Penicillium, care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor, producand uscarea prematura a foliajului cu consecinte negative asupra productiei.
Combatere: Distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii, inainte de plantarea rasadurilor, dezinsectia schelelor serelor si a solului previne atacul acestui daunator.
La atacuri puternice se recomanda aplicare de produse chimice de combatere, repetate, folosind alternativ unul din produsele Movento 100 SC (7.5 ml / 10 l apa), Confidor Energy (1.3 l/ha), Decis Mega (0.05%).

22 Comentarii:

Adauga un comentariu

*