Limax

Limaxul cenusiu- Deroceras agreste

Raspandire
Specie cunoscuta in toate zonele unde se cultiva rasaduri, in gradini, dar si in culturi de camp. Daunator intalnit cu preponderenta in regiunile mai umede ale tarii.

Descriere
Melcul fara cochilie are corpul alungit (40-60 mm), de culoare alb-galbuie pana la brun-roscat, iar pe spate prezinta un desen reticular. Corpul este acoperit cu un mucus mai putin evident, laptos. Are doua perechi de tentacule (corne), ceva mai inchise la culoare. Pneumostoma, locul de respiratie, este reliefat prin prezenta unui inel ingust, mai deschis la culoare. Este intalnit in paduri, livezi, gradini de legume, rasadnite cu legume, tutun, etc. preferand locurile umede.

Limax

Limax

Limax adult

Limax
Limax
Limax adult

Biologie si ecologie
Daunator care ierneaza ca ou, in stratul superficial al solului, adapostit sub pietre, granule de pamant, resturi vegetale, licheni si muschi si rar ca adult. In mai din oua apar melci mici care initial se hranesc cu partile subterane ale plantelor, uneori ies din sol hranindu-se cu partile aeriene ale acestora. Melcii eclozati sau adultii, parasesc locul de hibernare de obicei in luna mai, la 8-10º C. Melcii eclozati, se maturizeaza de obicei in 2-3 luni. Prezinta 2-3 generatii pe an. Este specie hermafrodita, cu regim de hrana nocturn. Depune in pamant, in grupe de 20-30 oua, pana la 600 de oua, din care rezulta la sfarsitul dezvoltarii, moluste adulte.

Plante atacate si mod de daunare:
Limaxul se hraneste cu diferite specii de plante cultivate si spontane printre care si tutunul, ataca frunzele si partile subterane. Frunzele prezinta perforatii de diferite forme si marimi, iar in radacini sunt sapate cavitati adanci. Partile atacate sunt acoperite de un mucus albicios, iar frunzele atacate se usuca si radacinile putrezesc.

Combatere:

30 Comentarii:

Adauga un comentariu

*