Gargarite daunatoare – identificare si combatere

gargarite

Exista mai multe specii de gargarite in functie de cultura atacata, fiecare cu o morfologie si biologie diferita.

Gargarita (ratisoara) frunzelor de porumb – Tanymecus dilaticollis

Insecta raspandita in zona de cultura a porumbului din Europa si vestul continentului asiatic. In Romania ratisoara porumbului a fost semnalata in anul 1904, fiind intalnita mai ales in zonele de stepa si silvostepa.

Are culoarea corpului brun-cenusiu, mai deschis ventral, de 6.5-8 mm lungime. Adultul este de forma oval alungit, caracterizat prin prezenta unui cioc numit rostru, mai lung decat corpul. Oul este de 0.5-1 mm lungime, cilindric, rotunjit la capete, de culoare alb-galbui, apoi se inchide la culoare si devine brun. Larva este apoda, iar la maturitate ajunge la 8-9 mm, de culoare alb stalucitoare si prezinta pubescenta galbuie. Pupa este de culoare alba, de 5-9 mm lungime. Este considerat cel mai important daunator al porumbului, dar se hraneste si cu alte plante cultivate, producand pagume considerabile si la floarea-soarelui, sfecla de zahar, sorg, soia, lucerna, grau sau orz. Adultul reteaza plantele de la colet, provocand distrugerea in masa a culturii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita mazarii – Bruchus pisorum

Specie raspandita in toate continentele si prezenta in toate regiunile tarii, frecvent in Campia Dunarii si Dobrogea.

Adultul are corpul oval alungit, de culoare neagra, acoperit cu pubescenta deasa, cenusie-roscat si de 4-5 mm lungime. Oul este oval, de culoare alb-galbuie, lung de 1.5 mm si lat de 0.6 mm. Larva neonata este oligopoda , de 1.5-1.6 mm lungime, cu picioare subtiri, capul este castaniu, iar corpul de culoare galbena-roscat. Larva de ultima varsta este apoda, de 5-6 mm lungime, de culoare alb-galbui. Pupa este de tip libera, de culoare galbuie, de 4-5 mm lungime. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate, crapaturile peretilor si dusumelelor. Specia este considerata monofoga, larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora. Adultii se hranesc cu polenul florilor. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita fasolei – Acanthoscelides obtectus

gargarite-fasole

Specie raspandita in toate continentele, prezenta in tara noastra mai ales in jurul marilor orase, producand pagube la fasolea depozitata, atacul in camp fiind in prezent limitat.

gargarita-fasolei-adult

Adultul are corpul oval alungit, de 3.5-4 mm lungime, de culoare cenusiu-roscat, cu capul negru. Oul este de culoare alba, de forma ovala, de 0.6 mm lungime. Larva neonata este oligopoda, de culoare alba. Pupa este alb-galbuie, de 3.7-4 mm lungime. Poate dezvolta 2-4 generatii pe an, dintre care una in camp si restul in depozite. Ierneaza ca adult exclusiv in depozite, in boabele de fasole sau in crapaturile peretilor, tavanului si podelei. Produc daune larvele care rod boabele din interior sub forma unor loja. In functie de marime in boabe se pot dezvolta 1-28 larve. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita albastra a verzei – Baris chlorizans

gargarite-varza

Specie raspandita in toata Europa, iar in Romania este mai frecventa in Transilvania. Adultul are corpul alungit, de 3.5-6 mm lungime, de culoare albastru-verzui, cu luciu metalic pe partea dorsala. Oul este oval, de culoare alba, iar larva are corpul curbat, de 5-6 mm lungime, de culoare alba si cu capul brun.

Specie cu o singura generatie pe an si ierneaza ca adult, la 5-10 cm in sol, sub resturile vegetale ramase dupa recoltare sau in cotoarele de varza. Insecta ataca cruciferele in general, pagubele cela mai insemnate fiind inregistrate la culturile semincere de varza, conopida, gulii, ridichii, etc. Adultii rod frunzele, iar larvele mineaza petiolul si tulpinile. Masurile chimice de combatere constau in aplicarea unui tratament preventiv la rasad, inainte cu 1-2 zile de plantare, urmat cu un al doilea tratament la 8-10 zile de la plantare cu unul din produsele urmatoare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita morcovului – Liparus coronatus

gargarita-morcovului-adult
gargarite-morcov


Adultul are corpul de culoare neagra cu elitrele maronii-deschis, prevazute cu puncte fine. Lungimea corpului este de 12-15 mm. Larva de tip apoda cu corpul curbat, de culoare alba, iar capul este bine dezvoltat si de culoare neagra. Dezvolta o generatie pe an iernand in stadiul de larva matura in sol la 15-20 cm in loja de pamant, impuparea se face primavara. Larvele aparute patrund in radacinile de morcov sapand galerii ce ajung pana la zona coletului. Adultii ataca atat radacinile, cat si frunzele producand excavatii in tesuturi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita cepei – Ceutorhynchus suturalis

gargarita-cepei-1


Specie raspandita in Oltenia si Muntenia. Adultul are corpul negru-cenusiu, de 2-3 mm lungime. Oul este oval, translucid. Larva are culoare galbena, cu capul brun-roscat, avand lungime de 6-7 mm. Pupa este galbena de 2.5-3.5 mm lungime.

gargarite-ceapa

Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ramase pe teren, sub bulgarii de pamant sau in sol la 3 cm adancime. Primavara, la sfarsitul lunii martie apar adultii care se hranesc cu parenchimul frunzelor de ceapa. Larvele eclozate patrund in interiorul frunzelor de ceapa, hranindu-se cu tesuturile tinere, lasand intacta epiderma. Ca masuri de prevenire si combatere se recomanda aratura adanca de toamna in vederea distrugerii adultilor hibernanti, tratamente cu insecticidele urmatoare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita florilor de mar – Anthonomus pomorum


Insecta este raspandita in Europa si Nordul Africii, in tara noastra fiind intalnita in bazinele pomicole din zonele de deal si submontane. Adultul are corpul de culoare brun-roscata de 5-6 mm lungime, cu capul negru. Larva este de tip curculionid, de 7-8 mm lungime, de culoare alb-galbuie.

Prezinta o generatie pe an si ierneaza ca insecta adulta, in crapaturile scoartei trunchiului si a ramurilor groase, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor. Insecta are un regim alimentar monofag, gargaritele rod mugurii florali si floriferi de mar, larvele se hranesc cu organele interne ale bobocilor florali de mar, mai rar de par si gutui, intr-un boboc floral dezvoltandu-se o singura larva. Bobocii florali atacati devin ruginii, apoi se usuca, nu se mai deschid si cu timpul cad (cuisoare sau flori antonomate). Se recomanda tratamente chimice la avertizare cu isecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita fructelor – Rhynchites bacchus 

Specie intalnita in toata regiunea paleartica. In Romania este raspandita mai ales in regiunea de stepa si silvostepa din livezile de mar, cais, prun.

Adultul are corpul de culoare verde cu luciu aramiu sau purpuriu, acoperit cu perisori de culoare brun inchis, iar ventral alb. Larva are corpul de culoare alba-galbuie acoperit cu peri rari, de 4.5-6.5 mm lungime. Pupa este de culoare alba, acoperita cu peri de 7-7.5 mm lungime. Oul este elipsoidal, de culoare alb galbuie, de 1 mm lungime. Are o generatie pe an sau la 2 ani si ierneaza ca adult sub scoarta exfoliara a pomilor, sub frunze cazute sau in stratul superficial al solului. Atunci cand prezinta o generatie la 2 ani, ierneaza un an ca larva in sol sau in fructele mumificate si ramase in pomi si in cel de-al doilea an ca adult. Adultii hibernanti se hranescbcu mugurii foliari si floriferi, frunzele si fructele abia formate de cais, piersic, prun, mar, cires etc. Larvele se dezvolta in fructe, hranindu-se cu mezocarpul si semintele crude.

Ca masuri de combatere se recomanda adunare si distrugerea fructelor mumificate ramase in pomi sau cazute sub coroana pomilor, aplicarea de braie capcana pentru capturarea adultilor hibernanti, tratamente chimice la aparitia adultilor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile