Gargarite

Gargarite

1.Gargarita (ratisoara) frunzelor de porumb-Tanymecus dilaticollis
Insecta raspandita in zona de cultura a porumbului din Europa si vestul continentului asiatic. In Romania ratisoara porumbului a fost semnalata in anul 1904, fiind intalnita mai ales in zonele de stepa si silvostepa. Are culoarea corpului brun-cenusiu, mai deschis ventral, de 6.5-8 mm lungime. Adultul este de forma oval alungit, caracterizat prin prezenta unui cioc numit rostru, mai lung decat corpul. Oul este de 0.5-1 mm lungime, cilindric, rotunjit la capete, de culoare alb-galbui, apoi se inchide la culoare si devine brun. Larva este apoda, iar la maturitate ajunge la 8-9 mm, de culoare alb stalucitoare si prezinta pubescenta galbuie. Pupa este de culoare alba, de 5-9 mm lungime. Este considerat cel mai important daunator al porumbului, dar se hraneste si cu alte plante cultivate, producand pagume considerabile si la floarea-soarelui, sfecla de zahar, sorg, soia, lucerna, grau sau orz. Adultul reteaza plantele de la colet, provocand distrugerea in masa a culturii. Cea mai eficienta si sigura metoda de combatere a daunatorului este tratamentul semintei cu Gaucho 600 FS (8 kg/ t samanta), Midash 600 FS (10 l/t samanta), Reldan 22 EC (22 ml/ t samanta), etc.

Gargarita porumbului larva

Gargarita porumbului adult

Gargarita porumbului adult

Gargarita porumbului larva
Gargarita porumbului adult
Gargarita porumbului adult

2.Gargarita mazarii- Bruchus pisorum
Specie raspandita in toate continentele si prezenta in toate regiunile tarii, frecvent in Campia Dunarii si Dobrogea. Adultul are corpul oval alungit, de culoare neagra, acoperit cu pubescenta deasa, cenusie-roscat si de 4-5 mm lungime. Oul este oval, de culoare alb-galbuie, lung de 1.5 mm si lat de 0.6 mm. Larva neonata este oligopoda , de 1.5-1.6 mm lungime, cu picioare subtiri, capul este castaniu, iar corpul de culoare galbena-roscat. Larva de ultima varsta este apoda, de 5-6 mm lungime, de culoare alb-galbui. Pupa este de tip libera, de culoare galbuie, de 4-5 mm lungime. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in magazii, in boabe infestate, crapaturile peretilor si dusumelelor. Specia este considerata monofoga, larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora. Adultii se hranesc cu polenul florilor. Pentru tratamentul boabelor din depozite se folosesc insecticidele Reldan 20 EC (12.5 ml/ t samanta), Actellic EC (0.2 l/m² spatiu de depozitare).

Gargarita mazarii planta

Gargarita mazarii larva

Gargarita mazarii adult

Gargarita mazarii planta
Gargarita mazarii larva
Gargarita mazarii adult

Gargarita mazarii planta atacata

Gargarita mazarii planta atacata

3.Gargarita fasolei- Acanthoscelides obsoletus
Specie raspandita in toate continentele, prezenta in tara noastra mai ales in jurul marilor orase, producand pagube la fasolea depozitata, atacul in camp fiind in prezent limitat. Adultul are corpul oval alungit, de 3.5-4 mm lungime, de culoare cenusiu-roscat, cu capul negru. Oul este de culoare alba, de forma ovala, de 0.6 mm lungime. Larva neonata este oligopoda, de culoare alba. Pupa este alb-galbuie, de 3.7-4 mm lungime. Poate dezvolta 2-4 generatii pe an, dintre care una in camp si restul in depozite. Ierneaza ca adult exclusiv in depozite, in boabele de fasole sau in crapaturile peretilor, tavanului si podelei. Produc daune larvele care rod boabele din interior sub forma unor loja. In functie de marime in boabe se pot dezvolta 1-28 larve. Pentru tratamentul boabelor din depozite se utilizeaza Reldan 22 EC (12.5 ml / t samanta).

Gargarita fasolei adult

Gargarita fasolei

Gargarita fasolei adult
Gargarita fasolei

4.Gargarita albastra a verzei- Baris chlorizans
Specie raspandita in toata Europa, iar in Romania este mai frecventa in Transilvania. Adultul are corpul alungit, de 3.5-6 mm lungime, de culoare albastru-verzui, cu luciu metalic pe partea dorsala. Oul este oval, de culoare alba, iar larva are corpul curbat, de 5-6 mm lungime, de culoare alba si cu capul brun. Specie cu o singura generatie pe an si ierneaza ca adult, la 5-10 cm in sol, sub resturile vegetale ramase dupa recoltare sau in cotoarele de varza. Insecta ataca cruciferele in general, pagubele cela mai insemnate fiind inregistrate la culturile semincere de varza, conopida, gulii, ridichii, etc. Adultii rod frunzele, iar larvele mineaza petiolul si tulpinile. Masurile chimice de combatere constau in aplicarea unui tratament preventiv la rasad, inainte cu 1-2 zile de plantare, urmat cu un al doilea tratament la 8-10 zile de la plantare cu unul din produsele Decis Mega (0.05%), Fastac 10 EC (0.03%).

Gargarita albastra a verzei

Gargarita albastra a verzei adult

5.Gargarita morcovului- Liparus coronatus
Adultul are corpul de culoare neagra cu elitrele maronii-deschis, prevazute cu puncte fine. Lungimea corpului este de 12-15 mm. Larva de tip apoda cu corpul curbat, de culoare alba, iar capul este bine dezvoltat si de culoare neagra. Dezvolta o generatie pe an iernand in stadiul de larva matura in sol la 15-20 cm in loja de pamant, impuparea se face primavara. Larvele aparute patrund in radacinile de morcov sapand galerii ce ajung pana la zona coletului. Adultii ataca atat radacinile, cat si frunzele producand excavatii in tesuturi.

Gargarita morcovului adult

Gargarita morcovului adult

Gargarita morcovului adult
Gargarita morcovului adult

6.Gargarita cepei- Ceuthorhynchus suturalis
Specie raspandita in Oltenia si Muntenia. Adultul are corpul negru-cenusiu, de 2-3 mm lungime. Oul este oval, translucid. Larva are culoare galbena, cu capul brun-roscat, avand lungime de 6-7 mm. Pupa este galbena de 2.5-3.5 mm lungime. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in resturile vegetale ramase pe teren, sub bulgarii de pamant sau in sol la 3 cm adancime. Primavara, la sfarsitul lunii martie apar adultii care se hranesc cu parenchimul frunzelor de ceapa. Larvele eclozate patrund in interiorul frunzelor de ceapa, hranindu-se cu tesuturile tinere, lasand intacta epiderma. Ca masuri de prevenire si combatere se recomanda aratura adanca de toamna in vederea distrugerii adultilor hibernanti, tratamente cu insecticidele Decis Mega, Fastac 10 EC.

Gargarita cepei

Gargarita cepei

Gargarita cepei
Gargarita cepei

7.Gargarita florilor de mar- Anthonomus pomorum
Insecta este raspandita in Europa si Nordul Africii, in tara noastra fiind intalnita in bazinele pomicole din zonele de deal si submontane. Adultul are corpul de culoare brun-roscata de 5-6 mm lungime, cu capul negru. Larva este de tip curculionid, de 7-8 mm lungime, de culoare alb-galbuie. Prezinta o generatie pe an si ierneaza ca insecta adulta, in crapaturile scoartei trunchiului si a ramurilor groase, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor. Insecta are un regim alimentar monofag, gargaritele rod mugurii florali si floriferi de mar, larvele se hranesc cu organele interne ale bobocilor florali de mar, mai rar de par si gutui, intr-un boboc floral dezvoltandu-se o singura larva. Bobocii florali atacati devin ruginii, apoi se usuca, nu se mai deschid si cu timpul cad (cuisoare sau flori antonomate). Se recomanda tratamente chimice la avertizare cu Actara (1.5 gr in 15 l apa), Calypso (10 ml in 50 l apa).

Gargarita florilor de mar pupa

Gargarita florilor de mar planta atacata

Gargarita florilor de mar larva

Gargarita florilor de mar pupa
Gargarita florilor de mar planta atacata
Gargarita florilor de mar larva

Gargarita florilor de mar larva

Gargarita florilor de mar adult

Gargarita florilor de mar adult

Gargarita florilor de mar larva
Gargarita florilor de mar adult
Gargarita florilor de mar adult

8.Gargarita fructelor- Rhynchites bacchus
Specie intalnita in toata regiunea paleartica. In Romania este raspandita mai ales in regiunea de stepa si silvostepa din livezile de mar, cais, prun. Adultul are corpul de culoare verde cu luciu aramiu sau purpuriu, acoperit cu perisori de culoare brun inchis, iar ventral alb. Larva are corpul de culoare alba-galbuie acoperit cu peri rari, de 4.5-6.5 mm lungime. Pupa este de culoare alba, acoperita cu peri de 7-7.5 mm lungime. Oul este elipsoidal, de culoare alb galbuie, de 1 mm lungime. Are o generatie pe an sau la 2 ani si ierneaza ca adult sub scoarta exfoliara a pomilor, sub frunze cazute sau in stratul superficial al solului. Atunci cand prezinta o generatie la 2 ani, ierneaza un an ca larva in sol sau in fructele mumificate si ramase in pomi si in cel de-al doilea an ca adult. Adultii hibernanti se hranescbcu mugurii foliari si floriferi, frunzele si fructele abia formate de cais, piersic, prun, mar, cires etc. Larvele se dezvolta in fructe, hranindu-se cu mezocarpul si semintele crude. Ca masuri de combatere se recomanda adunare si distrugerea fructelor mumificate ramase in pomi sau cazute sub coroana pomilor, aplicarea de braie capcana pentru capturarea adultilor hibernanti, tratamente chimice la aparitia adultilor cu Actara (1.5 gr in 10 l apa), Calypso (10 ml in 50 l apa).

Gargarita fructelor planta atacata

Gargarita fructelor adult

Gargarita fructelor adult

Gargarita fructelor planta atacata
Gargarita fructelor adult
Gargarita fructelor adult

34 Comentarii:

 • Alin spune:

  Buna ziua. As dori sa va intreb daca exista o solutie pentru combaterea fluturilor de faina. Detin o moara de cereale destul de mare si in fiecare an in cele 3 luni de vara se face o invazie de acesti fluturi care apar in continuu. Am gasit pana si larve in faina. Astept cateva sugestii. Va multumesc.

 • Marius spune:

  Bună ziua ași dori să vă întreb dacă există soluție pentru fluturi sau gărgărițe pentru porumb boape am porumb si e plin de insecte garanție care il manaca si se încălzește porumbul

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Pentru combaterea daunatorilor la cerealele va putem recomanda un insecticid cum ar fi K-Obiol Ec 25 (http://www.pestcontrol-expert.ro/k-obiol-ec-25.html). Acest produs este special creat pentru aceste operatiuni si asigura protectia produselor depozitate pentru o perioada de 6-10 luni. Aplicarea directa pe cereale genereaza protectie pe toata perioada depozitarii (pana la 12 luni).

 • Nicolae Dorian spune:

  Am si eu aceiasi problema cu gargarita porumbului…porumbul l-am tinut la saci si acum am observat o invazie puternica ,incat se aude fasaind tot timpul in saci …
  Am vazut mai sus de K-obiol Ec 25…este toxic pt animale si pasari?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   K-Obiol a fost creat special pentru tratamentul cerealelor. Acesta se aplica direct pe cereale, iar cerealele pot fi consumate dupa 24 de ore de la tratament. Insa, pentru o eficienta mai crescuta, ar fi indicat sa scoateti porumbul din saci, aplicati tratamentul, lasati sa se usuce, iar apoi pot fi din nou ambalati la sac. Astfel, perioada de protectie va creste considerabil, aproximativ 12 luni.

 • Nicolae Dorian spune:

  Va multumesc anticipat

 • dumitru coman spune:

  ce tratament se aplica la fasole pentru gargarite

 • Ioana spune:

  Buna ziua. Am citit despre acest insecticid K-obiol pentru boabele de porumb. Tatal meu a folosit Reldan 22EC dar nu a distrus toti fluturii. In plus pentru acest produs se impune o pauza mai mare pana la utilizare. Acest produs i s-a recomandat de la o farmacie de profil. Intrebarea mea este daca peste acel tratament mai poate aplica acest tratament cu K-obiol si la ce distanta de timp. Multumesc.

 • Raluca spune:

  Buna ziua, au si parintii mei o problema cu porumbul,ca a intrat gargarita in el. Ei au scos tot porumbul din hambar , l-au dat printr-o sita, si l-au depozitat in butoaie , departe de hambar.Mama a maturat hambarul si se gandeau acum cum sa dezinfecteze hambarul, ca trebuie sa aduca graul de anul acesta.Deci va rog sa imi recomandati ceva pentru dezinfectat hambarul, ceva pentru porumbul deja infestat si ceva pentru graul ce urmeaza a fi adus, ca sa evitam pe viitor astfel de neplaceri.Evident, orice alta solutie fata de problema expusa o vom lua in considerare. Multumesc pentru atentia acordata!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Pentru inceput, in hambar se va efectua o dezinsectie cu K-Obiol (http://www.botanistii.ro/k-obiol-ec-25.html), 150 ml diluati in 10 l de apa. Solutia va fi pulverizata peste tot, inclusiv pe structura hambarului. Apoi, treptat se pot introduce si cerealele in hambar, si in acelasi timp se va pulveriza K-Obiol direct pe cereale (10 ml diluati la 1 l de apa).

  • Ioan B spune:

   Se pot folosi cu succes ramuri de MARUL LUPULUI (un arbust cu frunzele ca alae marului).Se pun peste sacii in care sant depoztate cerealele( grau,porumb etc) orez ,fasole.Sacii se pot dezlega si pe gura sacului se pun aceste ramuri de arbust cca 3-4ramuri .Prin uscare aceste ramuri emana un miros puternic si omaoara gargaritele .Eu am folosit inclusiv la ramele de ceara impotriva moliei de ceara.

 • sava spune:

  12 Oct-2016 la ora 20.58 Interesante explicatii, multumesc

 • Perla spune:

  Buna ziua !
  ati putea sa-mi spuneti de ce pentru combaterea gargaritei florilor de mar se efectuiaza taierea ramurilor uscate si razuirea scoartei la pomii batrini?

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

   Se recomanda aceste procedee (mai ales ecologic) pentru ca in scoarta, ramurile groase si ramurile uscate se gasesc adultii care hiberneaza.

 • Nicolae Micvlaus spune:

  Va rog sa-mi specificati in ce perioada se face tratamentul impotriva gargaritei la fasole , de cate ori si intervalul dintre tratamente?
  Daca am semanat mazare cu seminte tratate va mai apare gargarita mazarii daca da cand se face tratamentul si cu ce?

 • Nicolae Micvlaus spune:

  Cu ce as putea dezinfecta cotetele la pasari? As dori un insecticid cu termen scurt de actiune si care sa nu dauneze pasarilor. K-obiolul ar fi bun pentru asa ceva? Va multumesc.

 • costel p spune:

  la cate zile dupa aplicare a tratamentului cu reldan 22 ec pot fi consumate boabele de porumb de catre animale

 • ramona B spune:

  buna ziua, pentru invazie de gargarita a orezului si molia cenusie a fainii, ce deratizant as putea folosi? cat mai putin toxic pentru oameni, in casa sunt copii mici, Multumesc

 • Angela spune:

  Buna ziua,
  daca in boabele de fasole am gasit gargarite,mai sunt bune pt consum?Multumesc

Adauga un comentariu

*