Afide (paduchii de plante) – identificare si combatere

afide

Paduchele verde al cerealelor – Schizaphis graminus

Paduchele verde al cerealelor este o insecta foarte raspandita pe glob. In Romania, acest daunator este prezent in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase. Este o specie foarte pagubitoare pentru aceste culturi.

Formele aptere au corpul oval, de 1.5-2 mm lungime, de culoare verde deschis sau cu nuante galbui. Formele aripate au corpul de 1.2-1.9 mm lungime, cu capul si toracele brun si abdomenul verde.

Biologie si ecologie

Specie care ierneaza ca ou de rezistenta depus de femele toamna, pe grau, orz, sorg, porumb sau alte graminee spontane. O femela depune 1-6 oua. In Romania specia dezvolta 21-23 de genaratii pe an.

Plante atacate si daune

Ataca graminee cultivate, in special grau si orz pe care formeaza colonii numeroase pe frunze, dar si specii graminee spontane. In urma atacului, frunzele se contorsioneaza, iar in zonele intepate apar pete rosietice. Acestea conflueaza cuprinzand treptat toata frunza, ducand in final la uscarea plantei.

Combatere

Se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele ovazului – Macrosiphum avenae

Paduchele ovazului este o insecta foarte raspandita pe glob. In Romania este prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase, fiind cea mai pagubitoare specie din aceste culturi.

Formele aptere au corpul de culoare verde-galbui, de 2-2.8 mm lungime, cu antene negre, cu picioare de culoare galbuie. Formele aripate au aripile transparente si membranoase, capul si toracele sunt de culoare bruna-roscata, iar abdomenul verde, prevazut lateral cu pete negricioase.

Biologie si ecologie

Paduchele ovazului este o specie ce ierneaza ca ou in gramineele cultivate sau spontane. Primavara din oul de iarna apare forma fundatrix, apoi formele aptere sau aripate, din care dupa mai multe generatii partenogenetice si vivipare, spre toamna, apar formele sexupare, din care rezulta formele sexuate (masculii si femelele).

Plante atacate si daune

Specie cunoscuta ca daunatoare in culturile de ovaz, orz, grau, secara, orez sau graminee din flora spontana. Coloniile de afide se localizeaza pe frunze, tulpini sau spicele tinere. Acestea inteapa si absorb sucul celular, iar datorita modului de hranire, plantele nu se mai dezvolta, zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc.

Combatere

Se vor efectua tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele verde al porumbului – Rhopalosiphum maidis

Este un daunator foarte raspandit pe glob. In Romania este prezent in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase.

Formele aptere au corpul alungit, de culoare verde deschisa sau albastru deschisa, de 1.8-2.2 mm lungime. Lungimea corpului este de doua ori mai mare decat latimea. Formele aripate sunt de 1.7-2.2 mm lungime, avand capul si toracele de culoare neagra. Abdomenul prezinta nuante de verde si zone mai inchis colorate.

Biologie si ecologie

Numarul de generatii poate fi intre 9 si 45 sau chiar 50, in conditii de laborator.

Plante atacate si daune

Acest daunator este intalnit pe porumb si alte graminee (sorg, grau, orz etc), formand colonii pe frunze, spice sau panicule, eventual stiuleti. Prin modul de hranire (inteparea si absorbtia sevei din organele atacate) frunzele plantelor atacate se rasucesc deseori sub forma conica, intrerupand dezvoltarea normala. In urma atacului, in frunze se acumuleaza o cantitate sporita de hidrati de carbon, urmata de sinteza de pigmenti antocianici (fenomen caracteristic atacului). Ca urmare, are loc inrosirea frunzelor sau tulpinilor.

Combatere

Se vor efectua tratmente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele cenusiu al verzei – Brevicoryne brassicae

Specie raspandita in toate zonele de pe glob. In Romania este intalnita in toata tara.

Forma aptera are corpul globulos, de 2.1-2.6 mm lungime, de culoare galbena-verzuie, acoperit cu o secretie ceroasa de culoare alba-cenusie. Forma aripata are talie mai mica, de 1.9-2 mm lungime. Capul si toracele sunt de culoare brun-inchisa. Abdomenul de culoare galben-verzui este prevazut cu cate un rand de pete pe partile laterale si cateva dungi transversale de culoare mai inchisa.

Biologie si ecologie

Ierneaza sub forma de ou de rezistenta pe tulpinile sau petiolul frunzelor de varza sau alte crucifere cultivate si spontane. In conditii normale, din martie si pana in octombrie dezvolta pana la 18 generatii.

Plante atacate si daune

Este o specie migratoare si se dezvolta pe diferite plante de crucifere, dintre care cele mai atacate sunt varza, conopida, gulia, ridichia, rapita etc. Pe aceste plante formeaza colonii dense, acoperind uneori complet frunzele, lastarii si silicvele. In urma intepaturilor produse asupra plantelor, frunzele se ingalbenesc, se rasucesc usor si se usuca. Cand atacul are loc la rasad, planta stagneaza in crestere si se usuca.

Combatere

Se vor efectua tratmente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele verde al marului – Aphis pomi

In Romania, paduchele verde al marului este intalnit in toate regiunile pomicole, din zona de stepa pana in regiunile montane.

Formele aptere au corpul piriform, de 1.5-2 mm lungime, de culoare verde sau verde-galbui, cu capul galben sau negru. Formele aripate au corpul de 2-2.5 mm lungime cu capul, antenele si toracele negre, abdomenul verde. Larvele tinere au corpul turtit dorso-ventral, de culoare galbena. Larvele de varsta a doua au extremitatea abdominala acoperita cu o secretie ceroasa filamentoasa. Oul este eliptic, de culoare verde la depunere, apoi devine negru-stralucitor.

Biologie si ecologie

Ierneaza in stadiu de ou de rezistenta pe lastarii relativ subtiri. Larvele de fundatrix aparute primavara migreaza pe fata inferioara a frunzelor si pe noii lastari, transformandu-se in femele fundatrix, care prin inmultire partenogenetica dau nastere la 25-40 larve. Din acestea se dezvolta formele sexuate, care dupa copulatie, depun cate un ou de rezistenta.

Plante atacate si daune

Adultii si larvele acestei specii ataca marul. Paduchii colonizeaza la inceput mugurii floriferi si vegetativi, apoi frunzele si fructele tinere. In urma intepaturilor, lastarii nu se mai dezvolta normal, se rasucesc, frunzele tinere se deformeaza, raman mici, cu aspect clorotic. Butonii florali avorteaza si se usuca, iar pedunculii lor raman mici mult timp atarnati pe ramuri. Organele atacate sunt acoperite cu secretii zaharoase pe care se dezvolta ciupercile din genul Capnodium. Din aceasta cauza pe diferite organe atacate se formeaza un strat de culoare neagra (fumagina), care impiedica realizarea unor procese vitale precum respiratia, transpiratia etc.

Combatere

Se vor efectua tratmente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele verde al piersicului – Myzodes persicae

Specie raspandita in Europa, Asia, America de Nord, Africa si Australia. In tara noastra se intalneste frecvent in toate regiunile, atacand un numar mare de specii de plante lemnoase si ierboase, atat in camp, cat si in sere si rasadnite.

Formele aptere au corpul oval latit, putin globulos, de 1.4-2 mm lungime si de culoare verde-deschis sau verde-inchis. Formele aripate au capul si toracele de culoare neagra. Abdomenul este de culoare galben-verzui, cu pete laterale si cu benzi transversale.

Biologie si ecologie

Este o specie migratoare si ierneaza sub forma de ou de rezistenta. Ouale de iarna depuse pe piersic eclozeaza incepand cu prima sau a doua decada a lunii martie. Forma fundatrix da nastere pe cale vivipara la mai multe generatii de fundatrigene in decurs de 3-4 saptamani. Ultima generatie de femele aripate migreaza pe diferite specii de plante ierboase, cultivate si spontane, unde se inmultesc pe cale partenogenetica vivipara dand nastere la mai multe generatii de femele aripate si aptere. Toamna, incepand cu a treia decada a lunii septembrie pana in luna noiembrie, apar femelele sexuate, care dupa copulatie depun oul de iarna.

Plante atacate si daune

Este o specie polifaga, ataca peste 240 specii de plante, fiind preferate in mod deosebit piersicul, caisul, tomatele, vinetele, ardei, cartof, tutun, salata, mazare, fasole, spanac, etc. Paduchele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe care le inteapa sugand seva. In urma atacului tesuturile se necrozeaza, iar frunzele se rasucesc. Daca atacul este puternic, frunzele se ingalbenesc si se usuca. Pe langa pagubele directe, aceasta insecta poate fi vector pentru diferite virusuri, care produc mozaicul la unele plante (cartof, tomate).

Combatere

Se vor efectua tratmente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele negru al ciresului – Myzus cerasi

Paduchele negru al ciresului este o specie larg raspandita. In tara noastra este intalnita din zona de stepa pana in zona submontana. Provoaca pagube semnificative in livezi de cires sau visin.

Formele aptere si aripate au corpul globulos, de culoare bruna-negricioasa, lucitoare.

Biologie si ecologie

Ierneaza ca ou de rezistenta pe scoarta ciresului. Incepand cu luna aprilie, apar formele fundatrix, care se deplaseaza pe ramuri si partea inferioara a frunzelor, intepandu-le si absorbind seva din tesuturi. Toamna apar formele sexupare aripate, care se intorc pe gazda primara si dau nastere la masculi si femele, iar dupa imperechere, femela depune oul de rezistenta.

Plante atacate si daune

Paduchele negru al ciresului este o specie intalnita frecvent in livezile de ciresi si visini, provocand pagube mari in pepiniere. Primavara devreme colonizeaza frunzele si varfurile lastarilor de cires. La invazii mari frunzele sau chiar florile si fructele pot fi acoperite complet de coloniie paduchi. In urma atacului frunzele se rasucesc, se brunifica si se usuca, luand forma unor buchete, iar lastarii se curbeaza. La invazii puternice, pomii stagneaza in crestere, iar puterea de fructificare a pomilor

Combatere

Se vor efectua tratmente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile