Innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof (Erwinia carotovora pv. carotovora) – identificare si combatere

Innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof, Erwinia carotovora pv. carotovora se poate manifesta atat in camp, cat si in timpul depozitarii, pierderile de tuberculi ajungand la 50-60%.

Simptome

In timpul perioadei de vegetatie plantele atacate raman pitice cu tulpini subtiri, internodii scurte si ramuri orietate in sus. Frunzele sunt rasucite spre fata superioara, tari si la lovire au un sunet metalic datorita acumularilor de amidon din tesuturi. Aceste simptome apar datorita faptului ca baza tulpinilor este atacata si amidonul din frunze nu coboara la tuberculi. Baza tulpinii are tesuturi moi, putrezite, negricioase, din aceasta cauza boala se mai numeste „boala piciorului negru”.

La sectionarea tulpinii se observa brunificarea vaselor. Tuberculii atacati manifesta initial o brunificare a inelului vascular, apoi pulpa este transformata intr-un mucilagiu urat mirositor, datorita suprainfectarii acesteia. Coaja tuberculilor nu este afectata.
Atacul tuberculilor este favorizat de umiditate excesiva din pamant, dar in cazul in care intervine o perioada secetoasa, in tuberculi atacul se opreste si apare un strat de celule brune, uscate, ce separa zona distrusa de cea sanatoasa. Infectarea tuberculilor se produce prin radacini sau prin rani.
In unii ani pot sa apara simptome pe tulpini in camp, iar simptomele pe tuberculi numai in depozite.

Agentul patogen este bacteria Erwinia carotovora pv. carotovora.

Aceasta rezista foarte multi ani in pamant pe resturile vegetale si de asemenea, pe suprafata tuberculilor, cu care este readusa in pamant. Inmultirea bacteriei nu are loc numai in vasele conducatoare din tulpini si tuberculi, ci si langa radacinile cartofului. In cazul ranirii tuberculilor sau a sectionarii lor are loc un transfer rapid al bacteriilor si o marire a atacului.

In camp, infectia plantelor sau a tuberculilor se face prin rani sau radacini. In depozite bacteria poate infecta chiar tuberculii fara leziuni daca acestia nu au coaja groasa si daca temperatura este intre 20-35°C. Bacteria are o activitate puternica, distruge peretii celulelor, circula prin vasele conducatoare oprind circulatia apei, ceea ce produce vestejirea plantelor. Tesuturile capata o culoare bruna. Cercul de plante ce pot fi parazitate este foarte larg. Bacteria trece pe tutun, regina noptii, ceapa, usturoi, praz, telina, sparanghel, pe toate legumele varzoase, ardei, castraveti, dovlecei, morcov, floarea soarelui, zambila, dalii, stanjenel, crin etc.

Prevenire si combatere

Boala poate fi prevenita prin respectarea asolamentelor, fertilizarea echilibrata fara exces de azot ce intensifica putrezirea tuberculilor si prin plantarea de tuberculi sanatosi, fara rani si nesectionati. Plantarea trebuie sa se faca la adancimi mai mici in pamanturile argiloase si la momentul oportun cand solul este incalzit. Lucrarile de intretinere trebuie executate in asa fel incat sa se evite ranirea plantelor sau a tuberculilor. In vederea depozitarii, tuberculii uscati, fara pamant pe ei, vor fi sortati pentru a fi eliminati cei raniti. Silozurile trebuie sa fie uscate, dezinfectate, cu o circulatie corespunzatoare a aerului pentru a putea regla umiditatea aerului (60-70%) si temperatura (1-2°C).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile