Zamosita – informatii, identificare si combatere

zamosita-informatii-combatere

Zamosita (Hibiscus trionum) este o planta dicotiledonata anuala care face parte din familia Malvaceae. Este o specie iubitoare de caldura si lumina. Are pretentii moderate fata de umiditate si poate suporta cu usurinta perioadele lungi de seceta. Se intalneste in toate culturile, dar produce daune mai ales in culturile prasitoare. Hibiscus trionum (zamosita) mai poate fi intalnit si sub denumirile de: floarea-ursului, nalba mare, macul ciorii s.a.

Zamosita – descriere

Aceasta buruiana poate atinge inaltimi de la 10 pana la 60 de cm. Radacina sa este pivotanta si adanca. Cotiledoanele sunt inegale: unul este mai mare, de 7-8 mm si are forma de inima, iar celalalt este cu 1-2 mm mai mic si este aproape rotund. La inceput organele vegetative cresc incet, apoi cresterea se accelereaza, pana la inceputul infloririi, cand inceteaza. Tulpina zamositei este dreapta, ramificata si acoperita cu peri stelati. Frunzele inferioare sunt intregi, iar cele superioare sunt adanc sectate. Inflorirea speciei incepe in iunie si dureaza 2-3 luni. Florile sunt solitare si au caliciul si corola formata din petale alb-galbui, cu baza purpurie. Staminele sunt de culoare purpurie, concrescute. La patru saptamani de la inceputul infloririi se formeaza primele capsule (fructe). Capsulele de zamosita sunt ovale si prezinta 5 loje, care contin numeroase seminte negre cu puncte albe.



Reproducere

Zamosita se inmulteste prin seminte, care germineaza primavara tarziu sau esalonat pe parcursul verii, daca solul este reavan. Germinatia acestora este epigee. Ea incepe cand solul atinge 8° C. Adancimea optima de germinare este de 2-6 cm.

Aceasta specie de buruiana se poate intalnii preponderent in culturile prasitoare. Cele mai mari pagube le produce in anii secetosi, cand datorita rezistentei sale la seceta, concureaza  puternic cu plantele de cultura.

Masuri de preventie si combatere

Pentru a preveni inmultirea si raspandirea acestei buruieni se recomanda combaterea integrata, prin masuri chimice, preventive si agrotehnice.

Pentru combaterea chimica se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru combaterea acesteia, in functie de cultura vizata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile