Zambila, informatii si sfaturi de ingrijire

zambila-ingrijire-sfaturi

Hyacinthus orientalis, cu denumirile populare de „Zambila” sau „Iacintul” este o plantă perenă, decorativa, originară din zona Mediteraneeana, care însă s-a răspândit în toată lumea. Face parte din ordinul Asparagales, familia Liliaceae. Genul Hyacinthus cuprinde circa 30 de specii erbacee, cu bulbi tunicati.

Bulbul este de formă sferică, tunicat, protejat de catafile diferit colorate (alb, galben, violet, albastru). De regula, bulbul are 4-5 cm diametru, dar poate atinge și dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm).

Dintre soiurile cele mai cultivate amintim: L’Innocence, Porzellan (alb pur), City of the Haarlem, Yellow Hammer (galben), Anna Marie, Pink pearl (roz), Jan Bos, La Victorie (rosu intens), Delft Blue, Ostara (albastru), Amethyst (violet).



Zambila – Conditii de mediu

Temperatura. Zambila este o plantă ale carei organe aeriene ( in conditii nefavorabile ) se usuca iar organele subterane (bulbii) supravietuiesc în pământ, asigurand perenitatea. Pentru înrădăcinarea bulbilor este nevoie ca aceştia să treacă printr-o perioadă de temperaturi scăzute, de 3–4 °C timp de 8–12 săptămâni, în funcţie de soi şi perioada forţării. În timpul repausului bulbii se menţin la temperaturi constante de 20–22 °C.

Lumina. Zambila are nevoie de multă lumina, mai ales în timpul creşterii şi colorării florilor. Lumina în primele zile de la începerea forţării propriu-zise va fi difuză pentru a permite o ușoară alungire a tijelor florale.

Substrat. Zambila prefera solurile usoare, bogate in humus, foarte bine drenate, fertile, cu pH usor acid.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire

Udarea. In substrat apa se va administra în cantităţi moderate dar constant. In atmosferă este nevoie de o umiditate relativă ridicată, de 70–80 %.

Fertilizarea. Ingrasamintele sunt produse naturale sau de sinteza, ce sunt aplicate in sol, pe sol sau pe planta pentru a completa rezerva de elemente nutritive ale solului si pentru a asigura cresterea normala a plantelor. Se recomanda adminstrarea ingrasamintelor echilibrate din punct de vedere al concentratiilor in elemente nutritive.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Dintre boli, mai frecvent întâlnite sunt putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea),putregaiul bulbilor (Xantomonas hyacinti), putregaiul bacterian (Erwinia carotovora) si rugina. Plantele pot fi atacate de acarieni a caror prezenta se observa pe frunze si tulpini, zambilele pot fi atacate si de nematozi, atacul acestora fiind foarte greu de combatut.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile