Hrean, informatii despre tehnologia de cultura

hrean-cultivare
hrean radacini

Hreanul (Armoracia rusticana) este o specie ce face parte din familia Brassicaceae, fiind originara din zona de sud – est a Europei. Este cultivata inca de pe vremea romanilor, invatatii din acele timpuri o considerau planta medicinala. La noi in tara, datorita rusticitatii sale este cultivat in toate zonele legumicole, insa, pe suprafete mici. De asemenea, plantele de hrean sunt intalnite frecvent in gradinile de legume din zona rurala. Se cultiva pentru radacinile dezvoltate, fiind de cele mai multe ori folosite drept condiment pentru ca au un gust picant.

Particularitati biologice

Este o planta erbacee perena si formeaza organe subterane bine dezvoltate. Radacinile au 3 – 4 cm diametru si au o culoare galbuie la exterior si alba la interior. Sistemul radicular poate patrunde in sol pana la adancimea de 60 – 70 cm. Pe radacini sunt prezenti numerosi muguri dorminzi, ce permit inmultirea vegetativa. De asemenea, marimea radacinilor variaza in functie de varsta plantatiei si de materialului de inmultire.

Frunze sunt mari, alungite, cu un petiol lung si cu marginea usor zimtata. Aparatul foliar al unei plante mature este alcatuit din 50 – 60 de frunze dispuse in rozeta. Tulpinile florifere au caracteristici specifice familiei Cruciferae. Aceastea sunt lungi de 80 – 150 cm, tubulare si poarta flori mici, de culoare alba, grupate in inflorescente de tip racem. Inflorirea are loc in perioada cuprinsa intre mai si august, iar polenizarea este asigurata de insecte. Fructele sunt de tip silicva ce contin seminte. De cele mai multe ori semintele sunt sterile. Din aceasta cauza inmultirea hreanului in Romania se face exclusiv vegetativ.

Cerintele fata de clima si sol

Este o planta bine adaptata la conditiile din Romania si are pretentii reduse fata de factorii de vegetatie. Temperaturile negative din timpul iernii nu pun probleme, planta rezistand, in sol, la temperaturi de -20 grade Celsius. Nu are pretentii ridicate fata de lumina si se poate cultiva in zonele umbrite. Datorita sistemului radicular bine dezvoltat, planta poate valorifica apa din straturile profunde ale solului. Trebuie sa amintim faptul ca in conditii de seceta radacinile se raminifica excesiv, se lignifica si isi pierd valoare comerciala. Nu suporta excesul de umiditate ce poate provoca putrezirea sistemului radicular. Prefera solurile cu textura mijlocie, bogate in humus, fertilizate cu gunoi de grajd si cu un profil bine dezvoltat.

Tehnologie de cultivare a hreanului

Alegerea terenului si rotatia culturii

Se evita solurile compacte, acide si cu apa freatica la mica adancime. Terenul trebuie bine pregatit si nivelat pentru evitararea situatiilor in care apa stagneaza la suprafata solului. Rezultate bune se obtin dupa tomate, vinete, ardei, dovlecel, mazare, fasole sau bob. Dupa hrean se recomanda cultivarea plantelor prasitoare. Hreanul poate reveni pe acelasi teren dupa o perioada de 4 – 5 ani.

Pregatirea terenului
pregatire teren hrean

Aceasta operatiune incepe inca din toamna prin lucrarea de nivelare si de incorpoare sau distrugere a resturilor vegetale. Urmeaza o fertilizare cu gunoi de grajd. Dozele se stabilesc in functie de o analiza in prealabil a solului. Se realizeaza o aratura sau o desfundare la adancimea de 30 – 40 cm. Primavara se realizeaza maruntirea terenului si se aplica un erbicid total. Intre erbicidare si plantare se va respecta timpul de pauza, mentionat pe eticheta, in functie de produsul ales. Terenul se modeleaza in biloane.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Obtinerea materialului saditor si plantarea
butasi hrean

Infiintare culturilor de hrean se realizeaza prin butasi. Pentru producerea acestora se utitlizeaza radacini care nu se valorifica. Se selecteaza radacinile lungi de aproximativ 20 cm si groase de 1 cm. Partea bazala se taie oblic pentru ca la plantare sa se respecte aceeasi pozitie a butasului (cu partea bazala in jos). Se poate practica orbirea mugurilor. De pe butasi se elimina mugurii mediani si se lasa doar cei de la capete.

Operatiunea se face cu atentie pentru a nu distruge epiderma. Plantarea se face primavara devreme, in perioada martie – aprilie. Se planteaza doua randuri de plante pe biloane. Plantele se introduc in sol in partea de creasta a bilonului. Se respecta o distanta de 20 – 25 cm intre randuri si intre plante pe rand. Butasii se introduc in sol in pozitie oblica. Partea superioara a butasului trebuie sa fie la 4 cm (in sol), iar partea inferioara la 10 – 15 cm (in sol). Pentru un hectar este necesara o cantitate de butasi cuprinsa intre 400 si 1800 kg.

Boli si daunatori

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare, se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Combaterea buruienilor

Se recomanda efectuarea de 3-4 prasile pe rand pentru distrugerea crustei si eliminarea buruienilor. Buruinenile se pot combate si chimic prin aplicarea de erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alte lucrari de ingrijire

Irigarea. In zonele cu deficit de precipitatii aplicarea irigatiilor este obligatorie. Lipsa apei determina ramificarea excesiva a radacinilor. De asemenea, acestea se lemnifica si isi pierd suculenta. Se recomanda aplicarea a 2 – 3 udari cu norme de 250 – 300 metri cubi/ ha.

Copcirea. O lucrare importanta ce se poate efectua in cazul culturii de hrean este copcirea. Datorita complexitatii, operatiunea se poate realiza doar pe suprafete reduse. Perioada optima de realizare este la sfarsitul lunii iulie – inceput august. Se desfac biloanele si se elimina ramificatiile secundare ale radacinilor.

Fertilizarea. Pentru a obtine sporuri de productie se pot aplica ingrasaminte suplimentare. Fertilizarea se realizeaza fazial. Dozele difera in functie de sol, precipitatii, gunoiul de grajd aplicat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, se pot aplica si ingrasaminte foliare, in functie de necesitatiile plantei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea

Operatiunea se realizeaza toamna tarziu, incepand cu anul al doilea de la plantare. Recoltarea se poate realiza semi-mecanizat prin dislocarea solului cu plugul sau manual cu furci speciale sau cazmale. Radacinile se curata de pamant, se elimina ramificatiile, si se leaga. Pentru un aspect comercial corespunzator, acestea trebuie sa fie netede, alb – galbui si lungi de 20 – 30 cm. Cultura de hrean ofera productii economice timp de 2 – 4 ani. Dupa aceasta perioada se recomanda desfiintarea acesteia.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile