Gutui – Program de tratamente

Tratamente si stropiri la gutui
Nr. tr.Fenofaza/momentul aplicariiBoli/daunatoriProduse recomandate pentru protectia plantelorDoza/haTimp de pauza (zile)
1Repaus vegetativ (inainte de dezmugurit)focul bacterian*Bouillie Bordelaise WDG (75 g/10 L apa/100 mp) 7,5 kg/ha
paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)
2Inceput dezmuguritacarianul rosu (oua hibernante)Fizimite (10 ml/10 L apa)
3Scuturarea petalelorfocul bacterianBouillie Bordelaise WDG (75 g/10 L apa/100 mp)7,5 kg/ha
omiziKarate Zeon 50 (1,5 ml/10 L apa/100 mp)0,15 L/ha 7
4Fructe in cresterefainare, rapanThiovit Jet 80 WG (50-80 g/10 L apa/100 mp) 5-8 kg/ha7
5Fructe de 1/2 din marimea normalamonilioza, putregaiul cenusiu, patari ale frunzelor, cancerul deschis al ramurilor, rapan, putregaiul fructelor, mucegai verde-albastruiSwitch 62.5 WG (8-10 g/10 L apa/100 mp) 0,8-1 kg/ha3
acarieniFizimite (10 ml/10 L apa)
6Fructe 3/4 din marimea normalamonilioza, putregaiul cenusiu, patari ale frunzelor, cancerul deschis al ramurilor, rapan, putregaiul fructelor, mucegai verde-albastruiSwitch 62.5 WG (8-10 g/10 L apa/100 mp) 0,8-1 kg/ha3
7Caderea frunzelor (50% din frunze cazute)focul bacterianBouillie Bordelaise WDG (75 g/10 L apa/100 mp) 7,5 kg/ha
8Dupa caderea completa a frunzelor (10-14 zile de la tratamentul anterior)paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)Ovipron Top (250 ml/10 L apa)

Recomandari de aplicare a tratamentelor

  • Se recomanda aplicarea alternanta a produselor cu substante active diferite, pentru evitarea aparitiei rezistentei agentilor patogeni la pesticidele aplicate.
  • In perioada infloririi se aplica insecticide care protejeaza entomofauna utila.
  • Se recomanda utilizarea a 1-3 produse la un tratament (aplicare), in functie de boala/daunatorul tinta. Numarul tratamentelor si produsele utilizate se aleg in functie de simptomele prezentate de pomi, precum si in functie de incidenta patogenului sau daunatorului in anul anterior. De exemplu, daca in anul precedent a fost prezent atacul fainarii, in anul curent tratamentele se vor concentra pe prevenirea aparitiei fainarii.
  • In cazul utilizarii mai multor produse in vederea efectuarii unui tratament, se va testa in prealabil compatibilitatea acestora la amestecare. Solutia obtinuta in urma dizolvarii in apa a produselor compatibile nu trebuie sa prezinte urme de precipitare, coagulare sau spuma persistenta. Dupa caz, se prepara o cantitate redusa de solutie si se testeaza compatibilitatea amestecului pe o suprafata redusa din cultura, pentru a observa efectul tratamentului pe plante (daca apar simptome nedorite, fitotoxicitate).
  • In cazul solurilor infestate cu viermi de sol (viermi sarma, buha semanaturilor sau larvele carabusului de mai), se administreaza Trika Expert cu incorporare in sol.
  • Dozele recomandate in tabel pentru 10 litri de apa sunt valabile atunci cand se utilizeaza un volum de 1000 litri apa/hectar, pentru efectuarea tratamentului. In cazul utilizarii unui volum de apa diferit de acesta, se recomanda respectarea dozei la hectar, mentionata pe eticheta produsului.
  • Incepand cu stadiul de crestere al fructelor, se va acorda atentie respectarii timpului de pauza (numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltarea fructelor, in vederea consumului), in functie de fiecare produs aplicat.
  • La efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda utilizarea unui adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru, ce faciliteaza patrunderea solutiei in frunze si imbunatateste eficienta tratamentului aplicat.
  • Tratamentele din repaus vegetativ se vor aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata, zapada sau chiciura, in zile fara vant, cu temperaturi pozitive, preferabil de minim 5-6°C.
  • * Bouille Bordelaise si Ovipron Top se pot amesteca si aplica impreuna. Se recomanda efectuarea unui test de compatibilitate inainte de aplicare. 
  • Atentie! Ovipron Top NU este compatibil in amestec cu fungicide pe baza de anilazine, captan, folpet, dinocap sau produse ce contin sulf (Thiovit Jet, Kumulus).

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile