Gutui, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

gutui-ingrijire-cydonia-oblonga

Gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbustoid, ce ocupa un loc important in cultura pomilor fructiferi, datorita insusirilor tehnologice ale fructelor, precum si a adaptabilitatii speciei. Fructele de gutui sunt bogate in substante gelatifiante, din acest motiv sunt cautate pentru dulceata sau marmelada, dar se consuma si in stare proaspata. De asemenea, acestea au o capacitate de pastrare mai buna, comparativ cu merele sau perele.

Particularitati de crestere si fructificare

Sistemul radicular este superficial si mult ramificat in lateral. Creste continuu daca temperatura solului este mai mare de 3°C . Trunchiul gutuiului este torsionat, iar la baza coletului formeaza mai multe tulpini. Coroana este deasa, cu ramuri de schelet lungi, degarnisite la baza. Infloreste tarziu, dupa pornirea in vegetatie.

Florile de gutui se formeaza in varful lastarilor de crestere. Nu se supraincarca cu rod si nu este afectat de alternanta de fructificare. Gutuiul este un pom precoce. Intra pe rod dupa 2-3 ani de la plantare si are o mare capacitate de productie.

Cerintele fata de clima si sol

Gutuiul este o specie pretentioasa la caldura, prefera zonele cu veri calduroase si ierni mai blande, precum si locurile mai adapostite. Daca s-au pregatit bine pentru iernare, pomii rezista la temperaturi de -27°C . Dupa ce a pornit in vegetatie, gutuiul este afectat de temperaturi mai mici de -1°C . Datorita sistemului radicular slab dezvoltat, pomul are nevoie de cantitati mari de apa.

Se dezvolta bine in zonele unde cad 600-650 mm precipitatii pe an, insa, suporta seceta si excesul de apa. Plantatiile de gutui trebuie amplasate pe terenuri in care sa beneficieze de lumina. In caz contrar, ramurile se degarnisesc, iar potentialul productiv scade. Se dezvolta bine pe toate tipurile de sol.

pregatire-teren-gutui-plantare

Pregatirea terenului

Parcela pe care se va infiinta livada trebuie sa aiba expozitie sudica, iar randurile de pomi trebuie sa fie orientate pe directia nord-sud. Acest lucru asigura o cantitate mare de lumina pe timpul zilei. Terenul se lucreaza cu minim trei luni inainte, iar daca plantatia se infiinteaza pe un teren care a fost utilizat ca livada, terenul se pregateste cu 1-2 ani inainte. Daca terenul este puternic infestat cu buruieni, se erbicideaza cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Solul se fertilizeaza cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd, compost, mranita). Se recomanda scarificarea terenului, pentru ca radacinile pomilor sa se dezvolte usor. Toate corpurile straine din sol, se aduna si se elimina din parcela, dupa care terenul se va nivela. Pentru o plantare de precizie, se poate realiza pichetarea terenului. Pichetarea este operatiunea prin care se marcheaza, pe teren, pozitia fiecarui pom, mai exact, in locul de plantare a pomilor se introduce un tarus.

Epoca de plantare

Cea mai buna perioada a anului, pentru plantare, este toamna la sfarsitul lunii octombrie. Precipitatiile din toamna vor asigura prinderea, iar pana la venirea iernii puietii se vor obisnui cu conditiile din livada. In functie de sistemul de cultura ales, pentru cel clasic, distanta orientativa este de 5x4m (cu pomi condusi sub forma de piramida), iar cel intensiv 4×2 m (cu pomi condusi sub forma de tufa sau liberi aplatizati). Puietii se vor procura din pepiniere sau statiuni pomicole autorizate. Pentru obtinerea unor rezultate bune si constante se recomanda plantarea a 2-3 soiuri de gutui pentru polenizare incrucisata. In sistem gospodaresc se poate planta asociat cu marul sau parul.

fasonarea radacinilor

Fasonarea radacinilor

Pentru a stimula dezvoltarea radacinilor acesteaa se fasoneaza. Operatiunea se executa cu scopul de a inlatura portiunile vatamate si de a mentine un sistem radicular cat mai sanatos. Radacinile necrozate se inlatura complet, iar cele sanatoase se scurteaza cu 7-8 cm.

Fasonarea se realizeaza doar daca puietul a fost scos din sol recent. Dupa fasonare, urmeaza mocirlirea radacinilor.

Mocirlirea reprezinta introducerea radacinii intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Stratul de mocirla are rolul de a asigura o umiditate mai mare in jurul sistemului radicular, iar mocirla trebuie sa aiba consistenta smantanii. Daca puietii de gutui au fost transportati pe distante mari, inainte de mocirlire, se introduc intr-un vas cu apa timp de 2 ore. Aceasta operatiune are ca scop rehidratarea radacinilor.

plantare-gutui

Plantarea propriu-zisa

Aceasta etapa incepe prin saparea gropii. Daca terenul nu a fost lucrat inainte de plantare, groapa trebuie sapata cu 2-3 luni inainte si sa aiba urmatoarele dimensiuni: 100 x 100 x 80 cm. Daca terenul a fost lucrat corespunzator, groapa se sapa cu 1-2 zile inainte sau chiar in aceeasi zi. In acest caz, groapa va avea urmatoarele dimensiuni 50 x 50 x 50 cm.

La baza gropii se introduce un amestec format din pamant fertil scos din partea superioara a gropii si gunoi de grajd bine descompus. Introduceti in groapa puietul astfel incat, radacina sa stea pe stratul fertil de la baza. Dupa ce radacinile au fost acoperite cu 10 cm de sol, se excuta prima tasare (de la margine spre centru). La plantare trebuie sa se realizeze un contact strans al radacinilor cu solul. Adancimea de plantare se calculeaza astfel incat, punctul de altoire sa fie la 3-4 cm deasupra solului. Puietul de gutui poate fi invelit cu materiale de protectie impotriva rozatoarelor.

Lucrarile de intretinere la gutui

In prima primavara, trebuie asigurat necesarul de apa, iar in cazul livezilor tinere, irigarea este obligatorie. In jurul pomilor solul se sapa superficial se uda abundenta si se acopera cu resturi vegetale (mulcire). Mulcirea mentine o stare fitosanitara buna, impiedica dezvoltarea buruienilor, conserva apa din sol si reduce numarul lucrarilor de intretinere. Intervalul dintre pomi se mentine curat, deoarece buruienile consuma apa si nutrientii necesari pomilor. In primii trei ani de vegetatie nu se folosesc erbicide. Catre sfarsitul primului an de vegetatie (toamna) solul din livada se lucreaza la adancime de 15-20 cm.

Taierile la gutui

Taierile se excuta in fiecare an. Taierile fac diferenta intre un pom productiv si un pom cu probleme. In principal, acestea trebuie sa asigure:

  • echilibru intre crestere si fructificare;
  • coroana simpla, echilibrata;
  • calitatea productiei;
  • ramificarea latereala a coroanei;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
taieri-gutui

In prima primavara de la plantare pomul se scurteaza la 80 cm de la nivelul solului. Dupa ce muguri au pornit in vegetatie, toate cresterile pana la inaltimea de 50 cm se suprima. Vara, cand lastarii au 20-30 cm lungime, se aleg 3-4 (lastari) pentru a forma coroana. Lastarii alesi trebuie sa fie uniform repartizati pe pom si aiba un unghi de insertie apropiat de 90 grade. Lastarii care nu au fost alesi pentru a forma viitoarea coroana, se elimina.

In al doilea an de vegetatie, se aleg definiv 3-4 lastari. Daca ramurile nu sunt crescute uniform se scurteaza la 50 cm. Taierea se realizeaza deasupra unui mugure orientat spre exterior. Daca ramurile sunt crescute uniform si nu au lungimea mai mare de 60 cm, nu se scurteaza. Toate cresterile pana la inaltimea de 50 cm se suprima. Lastarii ce concureaza ramurile principale, precum si cei care cresc pe trunchi, se elimina. Se vor lasa doar lastarii ce prelungesc ramurile de baza.

In al treilea an de vegetatie, se urmareste consolidarea structurii coroanei. Pe fiecare ramura principala se lasa cate o ramura cu pozitie laterala. Acestea se scurteaza la 40 cm. Toate cresterile vegetative verticale si cele din interiorul coroanei se suprima. Taierile trebuie sa asigure aerisirea si iluminarea coroanei pomului. In fiecare an se elimina lastarii lacomi si cei care au crestere verticala. Gutuiul nu sufera de supraproductie. Din acest motiv nu se executa taieri pentru normarea rodului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Schimbarea pozitiei ramurilor

Pentru a dirija cresterea si fructificarea pomilor se pot realiza o serie de operatiuni pentru schimbarea pozitiei ramurilor.

Dresarea ramurilor reprezinta schimbarea pozitie naturale a ramurilor, in sensul aproprierii de verticala. Aceasta determina cresterea si fortificarea ramurii respective. Aceasta operatiune se realizeaza cu precadere in faza de maturitate a pomilor. In aceasta faza cresterile vegetative lipsesc, iar acesta operatiune duce la intinerirea coroanei.

Inclinarea ramurilor consta in schimbarea pozitie ramurilor, in sensul aproprierii de orizontala. Aceasta operatiune determina cresterea mugurilor de rod pe ramura respectiva si duce la aerisirea coroanei. Ramurile pot fi inclinare sub orizontala pentru a se obtine o rodire abundenta. Aceasta operatiune se practica in faza de tinerete a pomilor, cand cresterile vegetative sunt predominante.

Arcuirea ramurilor. Prin acesta schimbare de pozitie, partea bazala ramane ascendenta, iar partea terminala este inclinata sub orizontala (descent). Aceasta operatiune determina atat cresterea vegetativa a ramurei, cat si garnisirea ei. Pomi carora li s-a aplicat arcuirea incep sa rodeasca mai devreme cu 2-3 ani.

gutui-cydonia-oblonga-plantatie-pomi-fructiferi

Combaterea buruienilor

Intervalul dintre randurile de pomi se mentine curat, deoarece buruienile concureaza cu pomii pentru apa si nutrientii din sol. Din acest motiv trebuie eliminate, putand fi tocate cu freza, pentru a aduce un aport de materie organica in sol. Totusi, cea mai pratica solutie este erbicidarea. Se recomanda utilizarea erbicidelor omologate pentru gutui.

Erbicidarea se face cu grija, pentru ca vaporii erbicidelor sa nu atinga frunzele pomilor. In primii trei ani de la plantare nu se folosesc erbicide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Protejarea pomilor impotriva inghetului

Din cauza conditiilor meteo instabile din ultimii ani, pomii fructiferi sunt deseori afectati de ingheturile tarzii din primavara. Acestea pot compromite recolta, de aceea, pentru a proteja pomii, se poate avea in vedere tehnica fumigatiei. Cand se anunta temperaturi scazute, in livada se ard materiale usor de aprins (adunate in gramezi), care produc o cantitate mare de fum (cauciuc, paie, gunoi de grajd, smoala, turba etc.).

Astfel, stratul de fum ce se formeaza deasupra livezii nu permite degajarea caldurii din sol si mentine astfel o temperatura mai ridicata la nivelul trunchiului/coroanei pomilor. Este foarte importata mentinerea focului pe intreaga durata a noptii, in special inaintea rasaritului, atunci cand temperaturile scad drastic. Aceasta operatiune poate proteja pomii de temperaturi pana la -3 grade Celsius.

Fertilizarea

Gutuiul reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor organice, dar prefera doze mai mici decat parul sau marul. O data la 2 ani se aplica gunoi de grajd. Daca nu dispuneti de gunoi de grajd, acesta poate fi inlocui cu ingrasamant complex NPK, aplicat anual. Dupa fertilizare, solul se lucreaza la adancimea de 20-30 cm. De asemenea, gutuiul reactioneaza bine si la ingrasamintele foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
udare-gutui

Irigarea

Irigarea este obligatorie in livezile tinere si in zonele cu deficit de precipitatii. Cele mai bune rezultate se obtin prin udarea pe brazde si prin picurare. Astfel, se reduce aparitia bolilor foliare. Irigarea se face ori de cate ori este nevoie, fiind recomandata utilizarea de 400 metri cubi/ha/ udare.

Combatere boli si daunatori

Starea fitosanitara a plantatie este foarte importanta. Efectuarea tratamentelor fitosanitare conform calendarului specific pentru gutui pot reduce semnificativ aparitia bolilor si daunatorilor. Pentru a distruge focarele de infectie din livada, se aplica tratamente in timpul repausului vegetativ (iarna). Tratamentele se vor aplica in ferestrele iernii cand temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.

In cazul bolilor, primul tratament (dupa caderea frunzelor) se face cu produse pe baza de cupru. A doua stropire cu produse pe baza de cupru, se face primavara, la dezmugurit. Solutia se pulverizeaza pe toata suprafata pomilor, de la baza solului si pana la nivelul crengilor. Aceste tratamente se aplica in zile fara precipitatii, cu temperaturi peste 6-7° C, astfel incat solutia sa nu inghete pe plante.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La 7-10 zile de la aplicarea tratamentelor cuprice, se face o stropire cu ulei horticol, ce actioneaza impotriva daunatorilor ce pot ierna in scoarta pomului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
gutui-cydonia-oblonga-recoltare-utilizare-conservare
Recoltarea

Fructele de gutui se coc la sfarsitul lunii septembrie, iar momentul optim de recoltare se recunoaste astfel: daca la stergere, puful de pe fructe cade, atunci gutuile se pot recolta. Daca recoltarea se face prea devreme, puful nu se mai poate inlatura, decat impreuna cu coaja. Operatiunea trebuie efectuata cu grija. Ramurile pe care sunt prinse fructele nu trebuie rupte. Pe aceste ramuri se gasesc muguri micsti, care vor forma flori si frunze in primavara urmatoare. Gutuile au o capacitate buna de pastrare. La temperaturi de 4-5°C  si umiditate relativa (aer) de 85 %, se pot pastra 2-3 luni.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile