Gazon, informatii despre infiintare si ingrijire

gazon-informatii-infiintare-ingrijire

Gazonul constituie un element vital in majoritatea gradinilor. Pe langa faptul ca este foarte atractiv, gazonul evidentiaza alte specii de plante sau flori, asigurand un fundal neutru. Explozia de culori din gradina este mult mai placuta alaturi de o zona verde, cu care se afla in contrast. Pe langa rolul sau important in peisagistica, gazonul se utilizeaza si pentru amenajarea locurilor de joaca sau a spatiilor destinate activitatilor sportive. Astfel, daca doresti sa ai o peluza frumoasa, este vital sa cunosti toate etapele ce compun procesele de infiintare si intretinere a culturii de gazon.

Infiintarea peluzei de gazon

Pregatirea terenului

Crearea unui gazon perfect incepe cu pregatirea corecta a solului.

Mobilizarea profunda a solului (aratura)
pregatirea-terenului

Se realizeaza la adancimea de 20-30 cm (la 20 de cm pentru solurile nisipoase, la 25 cm pentru solurile lutoase, la 30 cm pentru solurile argiloase). Aceasta lucrare este recomandat sa fie efectuata toamna sau cu cel putin 3-4 luni inainte de semanat, astfel incat solul sa acumuleze apa si sa se taseze (gramineele ornamentale prefera un sol tasat). Aceasta lucrare se poate efectua cu plugul, in cazul suprafetelor mari, cu motocultorul, in cazul suprafetelor medii sau mari. Daca doriti sa semanati gazon pe o suprafata mica, mobilizarea solului se poate face manual cu sapa sau cazmaua.

Maruntirea si nivelarea terenului

Sunt doua operatiuni care vor influenta aspectul general al peluzei. Maruntirea se poate realiza cu motocultorul sau cu sapa. Nivelarea se executa cu ajutorul unei greble. Concomitent cu nivelarea se maruntesc bolovanii ramasi si se aduna resturile vegetale de pe sol. Semanatul gazonului este esential sa se faca pe un teren perfect nivelat fara coame sau rigole.

In cazul unui sol sarac, de slaba calitate, plin de pietre, se recomanda lucrarea de decopertare, urmata de completarea cu pamant fertil. 

Eliminarea buruienilor

Pentru eliminarea eficienta a buruienilor, dupa pregatirea solului, buruienile se vor lasa sa creasca 5-10 cm, apoi se poate aplica un erbicid neselectiv (total).

Este importanta respectarea indicatiilor mentionate pe eticheta produsului referitoare la momentul aplicarii erbicidului si perioada de pauza pana la semanat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alegerea amestecurilor de seminte

Un gazon de calitate este rezultatul asocierii mai multor specii si soiuri de graminee ale caror caracteristici se completeaza, acoperind solul cu un covor dens si uniform.

Principalele specii de graminee folosite sunt: Agrostis spp. ; Cynodon spp. ; Cynosurus spp. ; Festuca spp. ; Lolium spp. ; Phleum spp. ; Poa spp. ; Alopecurus spp. ; Arundinaria spp. ; Arundo spp. ; Calamagrostis spp. ; Carex spp. ; Cortaderia spp. ; Glyceria spp. ; Miscanthus spp. ; Stipa spp. ; Pennisetum spp. ; Stipa spp. ; Amestecurile de seminte se aleg in functie de destinatia gazonului (gradina, sport, etc.) si in functie de solul pe care vor fi semanate.

seminte-gazon
Exemple de amestecuri de seminte

-pentru soluri grele si rezistenta mare la tasare: Lolium perene 20% + Festuca rubra rubra 25% + Poa pratensis 15% + Festuca rubra 10% + Poa comuni 10 % ;

-pentru soluri usoare si rezistenta la seceta: Lolium perene 40% +Festuca rubra 30 % + Festuca rubra litorallis 30%;

-pentru antrenamente sportive si locuri de joaca: Lolium perene 45% +  Festuca arundinaceea 25% + Festuca rubra rubra 10% + Poa pratensis 10% ;

-pentru rezistenta la tasare, umbra si numar de tunderi reduse: Lolium perene 30% + Festuca rubra litorallis 25% + Festuca rubra duriuscula 10% + Festuca rubra 15% + Poa pratensis 15% + Agrostis tenuis 5% ;

-pentru terenuri umbrite, dar cu rezistenta mica la tasare: Poa silvicola 20 % + Festuca rubra 30 % +  Festuca rubra litorallis 20% + Poa communis 15% ;

-pentru pajisti, rezistent si nepretentios:  Lolium perene 40%  + Festuca rubra rubra 40% + Festuca ovina 20%;

-pentru taluzuri si terenuri in panta: Agropyron repens 40% + Agrostis stolonifera 40% + Deschampsia flexmosa 8% + Arenaria graminifolia 8%.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Semanatul
semanat-gazon

Perioda optima de semanat este primavara, din martie pana in mai, si toamna in luna septembrie. Epoca de semanat este aleasa astfel incat gazonul proaspat semanat sa nu fie afectat de seceta si temperaturile mari din perioada verii si nici de ingheturile din perioada de iarna. Adancimea de semanat este de 1-2 cm. Cantitatea medie de samanta necesara pentru un metru patrat este de 30-50 g. Pe suprafetele mici si accidentate semanatul se face manual la aprox. 40 cm deasupra solului, in benzi paralele si perpendiculare, iar pe suprafetele mari se executa mecanizat.

Inainte de semanat se executa o greblare superficiala la 3-4 cm adancime. Se amesteca semintele cu nisip (pentru o distribuire uniforma) si se impart in doua parti egale. Prima jumatate va fi semanata urmand lungimea peluzei, iar a doua jumatate in sens perpendicular (latime). Pentru a lucra usor, benzile trebuie sa fie de aproxmativ 1 m latime. Marginile peluzei se seamana mai des, intr-o banda de aproximativ 50-70 cm.

Dupa semanat se executa acoperirea semintelor printr-o greblare usoara, intr-un singur sens, pentru a nu deranja semintele din sol. Se recomanda efectuarea operatiunii de tavalugire pentru a pune mai bine semintele in contact cu solul.  Dupa semanat parcela se uda cu ajutorul pistolului de stropit, cu o pelicula de apa cat mai fina pentru a nu deranja semintele.

Primele lucrari de intretinere

Un element important in dezvoltarea gazonului tanar este apa. Pentru a asigura conditiile optime pentru germinarea semintelor, se recomanda ca solul sa fie mentinut reavan. Udarea se poate realiza dimineata sau seara. 

Cand plantele tinere ajung la inaltimea de 5 cm, se realizeaza o tasare usoara pentru o buna inradacinare. Iar cand plantele ajung la inaltimea de 8-10 cm se efectueaza prima tundere. Inainte de prima tundere se executa o tasare usoara si inca o tasare dupa tundere. Este posibil ca in perioada aceasta sa apara buruieni in peluza. Acestea se vor elimina manual.

Tunderea
tundere-gazon

Este lucrarea de intretinere cea mai importanta pentru obtinerea unui gazon estetic. Aceasta operatiune stimuleaza plantele sa infrateasca si sa se dezvolte orizontal. Astfel, se obtine aspectul de covor verde. Prima tundere se realizeaza atunci cand plantele ajung la inaltimea de 8-10 cm. Tunderea se efectueaza aproximativ o data pe saptamana in perioada de crestere maxima. In restul perioadelor de dezvoltare, frecventa tunderilor se reduce. Un cosit corect trebuie sa reduca 30-50% din inaltimea peluzei. Inaltimea normala de tundere este de 4 cm. In caz de seceta sau temperaturi ridicate aceasta poate creste la 5-6 cm. Tunderea nu se realizeaza cand peluza este uda.

Udarea
udare-gazon

Udarea este o componenta de baza in mentinerea sanatatii si aspectului gazonului. Dupa insamantare, in primele saptamani, gazonul trebuie udat frecvent, astfel incat solul sa se mentina reavan. Ulterior, frecventa udarilor se stabileste in functie de starea generala a plantelor. Pentru o irigare eficienta, urmatoarele aspecte sunt esentiale:

  • intregul volum de apa utilizat trebuie sa patrunda 10-20 cm in sol;
  • udarile scurte sunt daunatoare, favorizand aparitia bolilor sau a buruienilor;
  • in conditii normale, udarea se va realiza o data pe saptamana;
  • se vor folosi aspersoare sau pistoale de stropit, pentru o buna distribuire a apei pe suprafata gazonului;
Aeratul

Are rolul de a ventila suprafetele de sol compacte, provocate de traficul intens, ploi sau irigare. Prin aerare, suprafetele tasate se perforeaza, rezultand orificii cilindrice in sol. Pe suprafetele mici, aerarea se poate realiza cu ajutorul unei furci, iar pe suprafetele mari, se poate utiliza un utilaj special (cilindru cu tepi). Operatiunea se realizeaza primavara si toamna, dupa aerare, pe gazon se imprastie nisip.

Fertilizarea
fertilizator-gazon

La infiintarea gazonului, pentru a asigura o buna rasarire si pornire in vegetatie, este indicata administrarea unui ingrasamant specific bine incorporat in sol (pre-seed). Ulterior, pentru dezvoltarea radacinilor, se recomanda administrarea repetata a unui ingrasamant organic cu rol de inradacinare. Prima fertilizare cu ingrasaminte specifice pentru gazon se poate aplica dupa 6 saptamani, cand plantele au format deja radacini rezistente.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
combatere-buruieni
Combaterea buruienilor

Chiar daca s-au respectat toate etapele si regulile de intretinere a gazonului, burienile isi pot face aparitia in peluza. Cele mai intalnite specii sunt: Ranunculus acris, Anagallis arvensis, Bellis perennis, Taraxacum officinale, Plantago major, Polygonum aviculare, Veronica, Trifolium.

In cazul unei peluze nou infiintate, aplicarea erbicidelor se poate face dupa 3-4 tunderi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Boli si daunatori

Cele mai intalnite boli la gazon sunt: fainarea, rugina, antracnoza, firul rosu, pata dolarului. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: coropisnitele, viermii sarma, melcii fara cochilie, tantaroii, cartitele.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile