Gandacul paros (Epicometis hirta) – identificare si combatere

gandacul-paros-identificare-combatere

Gandacul paros, Epicometis hirta , sin. Tropinota hirta este o specie raspandita in Europa, America de Nord, Asia, Orientul Mijlociu. In tara noastra este frecvent intalnita in zonele de stepa si silvostepa si ataca pomii, vita de vie si culturile de crucifere in perioada infloririi.

Adultii au 9-12 mm lungime, prezinta corp de culoare neagra mata, acoperit cu peri galbui care dau un aspect paros. Elitrele sunt prevazute cu 6-8 pete albe care uneori lipsesc. Larva are 14-16 mm lungime, de culoare alba-galbuie, cu capul brun.

Biologie si ecologie

Prezinta o generatie pe an si ierneaza in stadiul de adult in sol. Primavara devreme (aprilie) adultii hibernanti devin activi si zboara pe florile diferitelor plante spontane pana in iunie-iulie. Odata cu inflorirea pomilor fructiferi, adultii trec pe florile acestora hranindu-se cu organele interne. Prefera zilele insorite iar noaptea se retrag in sol. Dupa imperechere femela depune ponta in stratul superficial al solului, reusind sa depuna pana la 50 de oua. Noii adulti apar in august-septembrie dar raman in saculetii pupali sa hiberneze pana primavara urmatoare.

Plante atacate si mod de atac

Este o specie polifaga, ataca pomii fructiferi dar si vita de vie, rapita si alte crucifere, chiar si porumbul si alte cereale in perioada infloririi. In anii de invazie produc daune semnificative organelor florale. Daunele sunt produse de adultii care consuma polenul, organele interne ale florilor, uneori si sepalele.

La rapita consuma organele floarale si uneori si frunzele tinere.

Control si combatere

Combaterea acestui daunator este destul de dificila deoarece ataca in perioada infloritului si se impune protejarea entomofaunei utile. Se recomanda inspectia zilnica a culturilor, mai ales in diminetile insorite.

In locul tratamentelor chimice, se pot utiliza capcanele cu feromoni sexuali sau indepartarea mecanica a gandacilor prin scuturarea pomilor dimineata, cand gandacii sunt amortiti.

Se pot realiza asa-numitele culturi-capcana recomandate in plantatiile de pomi si vita de vie. Aceasta metoda se bazeaza pe preferinta adultilor fata de crucifere. In vecinatatea livezilor sau podgoriilor se planteaza benzi de rapita sau mustar care vor atrage o parte a populatiei de adulti, limitand astfel atacul asupra pomilor. Adultii se culeg din culturile capcana si se distrug. La culturile de rapita, pe marginea solelor se poate semana un hibrid cu inflorire mai timpurie, functionand ca o capcana pentru gandaci iar tratamentele se pot efectua numai pe aceste benzi.

In livezi si vii se pot efectua araturi intre randuri in lunile iulie, august, septembrie, pentru distrugerea adultilor retrasi in sol. La culturile de rapita, mustar sau alte crucifere, dupa recoltare se ara terenul.

Ca specie parazitoida se cunoaste viespea de stepa (Scolia hirta) deoarece paraziteaza larvele acestui daunator. Clivina fossor Fall reprezinta un dusman natural ce poate distruge pana la 65% din pupele si larvele daunatorului.

Tratamentele se efectueaza cu insecticide ce sunt selective pentru albine.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile