Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus) – identificare si combatere

gandacul-lucios-al-rapitei

Gandacul lucios al rapitei este raspandit in zona centrala si de nord a Europei, in America, Asia Centrala si Africa. In tara noastra este un daunator raspandit in zonele cu precipitatii abundente, cum ar fi Transilvania, Banat, nordul Moldovei dar in ultimii ani atacul s-a generalizat in toata tara.

Adultul are corpul oval, cu lungimea de 1,5-3 mm. Partea dorsala este bombata, de culoare neagra cu aspect lucios, verzui-metalic, si acoperita cu o pubescenta fina cenusie. Larva este oligopoda. Prezinta corp de culoare alba, acoperit cu negi negri, iar la completa dezvoltare are 3,5-4 mm lungime.

Biologie si ecologie

gandacul lucios al rapitei atac

Daunatorul prezinta o generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, pe sub resturile vegetale sau in liziera padurilor. Primavara isi face aparitia in luna aprilie, cand infloresc anumite specii din flora spontana. Elementele florale reprezinta sursa de hrana: salcia, prunul, papadia. Dupa formarea tulpinilor florifere de rapita, adultii trec pe acestea si isi continua hranirea. Dupa copulatie, la inceputul lunilor aprilie-mai, femelele depun esalonat ouale in bobocii florali ai plantelor gazde. Femelele perforeaza bobocii florali si depun cate 1-2 oua, ajungand sa depuna pana la 300-400 de oua.

Larvele isi fac aparitia la deschiderea bobocilor florali si se hranesc cu organele florale. La dezvoltarea completa, care dureaza 3-4 saptamani, larva perforeaza bobocul floral si coboara in sol pentru a-si construi o camaruta din particule de pamant in care se transforma in pupa. In cursul lunilor iunie-iulie apar adultii din noua generatie, care, dupa o perioada de hranire de cateva saptamani, se retrag pentru hibernare.

Plante atacate si mod de atac – Gandacul lucios al rapitei

Produce pagube in special la crucifere, la rapita si mustar, hranindu-se cu elementele florale ale acestora. Adultii se hranesc cu organele florale ale diferitelor specii salbatice si cultivate din familiile Cruciferae, Ranunculaceae, Leguminosae, Compositae, Rosae si Umbeliferae. Bobocii sunt astfel complet distrusi. Larvele se hranesc doar cu organele florale ale cruciferelor. La atac masiv, in special in primaverile racoroase, intr-o singura floare se pot gasi 10-15 larve.

Control si combatere

Ca masuri de prevenire si reducerea populatiilor de daunatori se recomanda efectuarea araturilor adanci de toamna, dupa recoltarea cruciferelor, intocmirea unui asolament corespunzator, distrugerea florei spontane gazda pentru acest daunator, cultivarea de soiuri si hibrizi timpurii etc.

Gandacul lucios al rapitei are o serie de dusmani naturali cu importanta economica, cum ar fi Clivina fossor Fall, care poate distruge pana la 65% din pupele si larvele gandacului lucios.

Culturile de rapita trebuie monitorizate de la inceputul formarii mugurilor florali si pana la formarea silicvelor. Conteaza foarte mult stadiul la care ies plantele din iarna, cat de dezvoltate sunt. Deoarece, o planta slab dezvoltata poate compensa mai greu pierderea butonilor florali. Aplicarea tehnologiei de cultura duce la obtinerea de plante viguroase, cu densitate uniforma si ca urmare, pagubele produse de gandacul lucios sunt mai mici.

Tratamentele chimice se aplica la aparitia adultilor, la inceputul formarii butonilor florali. Se tine deasemenea cont de pragul economic de daunare: 3 adulti/planta pentru plantele sanatoase si viguroase si 1 adult/planta pentru exemplarele mai slab dezvoltate.

Se efectueaza tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile