Fainarea vitei de vie (Uncinula necator) – identificare si combatere

fainarea-vitei-de-vie

Fainarea vitei de vie, Uncinula necator este o boala originara din America de Nord. La noi in tara a fost descoperita in anul 1851, iar astazi este des intalnita in pogdoriile din toata tara, fiind considerata una din cele mai pagubitoare boli ale vitei de vie.

Simptome

Ciuperca ataca frunzele, lastarii tineri, ciorchinii si boabele, din primavara pana toamna tarziu. Pe frunze se observa un miceliu fin, ca o panza de paianjen, cu aspect prafos. Acesta se intinde formand pete albicioase pe ambele suprafete ale limbului. Sub pasla de miceliu, tesuturile se brunifica sau se inrosesc putin, dar frunzele nu cad decat spre toamna. Lastarii nelignificati, prezinta aceleasi pete albicioase, uneori prafoase, sunt opriti din crestere, iar frunzele se incretesc.




Atacul pe ciorchini face ca acestia sa se brunifice si apoi sa se usuce pe timp de seceta. Pasla miceliana acopera si bobitele care, ca urmare a maririi volumului, de multe ori crapa. Apoi, continutul acestora se scurge in afara, oferind un mediu excelent pentru dezvoltarea altor ciuperci. Pe timp secetos, bobitele se usuca, semintele ies in evidenta, iar ciorchinii distrusi in totalitate, au miros de mucegai. In toamnele ploioase, bobitele atacate de fainare sunt acoperite cu putregai cenusiu, pagubele putand fi foarte mari.
Spre toamna, pe pasla miceliana si pe organele parazitate se constata uneori prezenta fructificatiilor de rezistenta, acestea apar sub forma unor puncte mici, de culoare neagra. Atacurile tarzii de pe bobitele ajunse la maturitate deprecieaza calitativ strugurii.


Agentul patogen

Ciuperca ierneaza ca miceliu de rezistenta care poate ramane pe coarde sau mai frecvent in solzii mugurilor. Primavara, odata cu pornirea in vegetatie a vitei de vie, miceliul incepe sa vegeteze. Se extinde si diferentiaza conidiofori si conidii prin care se realizeaza infectiile primare. Boala este favorizata de temperaturi mai ridicate, in jur de 20-25°C, cand perioada de incubatie (hranire) este de 7-10 zile, situatie des intalnita in verile secetoase.

Dupa ce infectiile s-au produs, evolutia bolii este favorizata de temperaturi cuprinse intre 18-25°C si de o umiditate relativa moderata a aerului. Sporii nu germineaza in picaturile de apa, iar ploile abundente impiedica evolutia bolii, cat si efectuarea de noi infectii prin spalarea sporilor.


Prevenire si combatere

Pentru a reduce sursa de infectie din plantatie, se recomanda ca lastarii atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere. Importanta mare o are de asemenea, aplicarea corecta a lucrarilor de intretinere (taiat, legat, copilit, prasit, combaterea buruienilor). In timpul perioadei de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile