Fainarea trandafirului (Sphaerotheca pannosa var. rosae) – identificare si combatere

fainarea-trandafirului

Fainarea trandafirului, Sphaerotheca pannosa var. rosae este raspandita in toate tarile unde se cultiva trandafirul, manifestandu-se atat in culturile din camp, cat si in cele din spatiile protejate.


Simptome

Fainarea trandafirului se manifesta pe frunze, ramuri tinere, boboci florali sau chiar pe fructe, de-a lungul intregii perioade de vegetatie a plantei gazda. Pe ambele fete ale frunzelor atacate apar pete neregulate ca marime si forma, albe, cu aspect pulverulent in momentul formarii partii asexuate a ciupercii respectiv a conidioforilor cu conidii. Pe masura ce atacul evolueaza petele conflueaza si acopera partial sau total limbul frunzelor. Acestea se ingalbenesc, se brunifica, se usuca si cad. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pasla miceliana groasa, albicioasa la inceput. Intr-o faza mai avansata a bolii capata culoare galbuie. Toamna in miceliul de pe ramuri, ciuperca diferentiaza cleistotecii ce au aspectul unor puncte mici, brune.

Ramurile atacate nu se lignifica corespunzator si degera in timpul iernii. Frecvent, bobocii florali afectati sunt inveliti in pasla miceliana, conidioforii si conidii, raman mai mici si nu mai formeaza flori. Uneori florile atacate sunt deformate, mici si cu petale patrate.

Agentul patogen


Agentul patogen este Sphaerotheca pannosa var. rosae. Ciuperca rezista de la un an la altul sub forma de cleistotecii si miceliu de rezistenta in muguri sau pe ramuri, mai ales in baza ghimpilor.


Prevenire si combatere

Pentru prevenirea bolii se vor taia si arde lastarii puternic atacati. In spatiile protejate se vor face frecvent aerisiri pentru diminuarea umiditatii atmosferice. In timpul perioadei de vegetatie sunt necesare tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile