Fainarea sfeclei, Erysiphe betae a fost semnalata pentru prima data in Romania in anul 1954, iar de atunci produce pagube insemnate in cultura.
Simptome
Fainarea sfeclei poate fi recunoscuta usor datorita miceliului albicios, fin care poate acoperi toata frunza. Miceliul devine alb pulverulent datorita sporilor, apoi cenusiu datorita fructificatiilor sexuate, care sunt negre. Sub pasla miceliana, tesuturile parazitate se ingalbenesc, iar frunzele se brunifica si se usuca prematur. Boala este observata mai intai pe frunzele plantelor din culturile pentru seminte si la interval de 1-2 saptamani se va observa si pe sfecla din anul I. Perioadele cu temperaturi ridicate si umiditate scazuta, determina o vestejire usoara a foliajului, conditie favorabila pentru instalarea atacului ciupercii.
Agentul patogen
Erysiphe betae este agentul patogen, ciuperca in perioada de vegetatie este raspandita de sporii de tip Oidium ce au capacitatea de a germina usor la suprafata frunzelor. Aceasta rezista prin fructificatiile de rezistenta pe resturile vegetale.
Prevenire si combatere
Boala se observa de obicei spre toamna pe frunzele mai batrane cu vitalitate scazuta si pe frunzele sfeclei pentru samanta. In timpul perioadei de vegetatie, dupa aparitia bolii, se vor efectua tratamente cu fungicide specifice.