banner

Fainarea salatei – Erysiphe cichoracearum

Boala a fost descoperita prima data in SUA in anul 1931, iar in Romania a fost semnalata prima data in anul 1976.

plante-atacate  plante-atacate-1
Simptome: Pe fata superioara a frunzelor de salata se observa o pasla alba, foarte fina, ce in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele se ingalbenesc, isi pierd luciul si se usuca. Uneori pasla miceliana devine cenusie prezentand mici puncte negre.
Agentul patogen: Erysiphe cichoracearum, ciuperca ataca salata in conditii de umiditate ridicata 77-85%, lumina putin intensa si temperaturi de 10-32°C.
Raspandirea ciupercii se face prin spori, iar transmiterea de peste an are loc prin cleisototecii (fructificatiile de rezistenta) ramanse pe resturile vegetale.
Prevenire si combatere: Pentru prevenirea aparitiei ciupecii se recomanda un regim de udare normal, aerisirea culturii, cultivarea de seminte sanatoase.
Pentru combaterea bolii in perioada de vegetatie se aplica tratamente cu fungicidele Bravo (2 l/ha), Karathane M35 (0.1%), Topsin 70 WDG (1 kg/ha), Thiovit Jet (0.3%).

Adauga un comentariu

*