banner

Fainarea prunului – Podosphaera tridactyla

Boala nu produce pagube mari in livelile de prun, insa poate sa constituie o primejdie pentru pomii samburosi din pepiniere in anii secetosi si caldurosi, conditii climatice favorabile evolutiei ciupercii.

plante-atacate  plante-atacate-1
Simptome: Atacul pe frunze si lastari apare tarziu in vara si se manifesta prin formarea, pe ambele fete ale limbului, a unui miceliu albicios, ca o panza de paianjen, cu aspect fainos, datorita formarii unui numar mare de lanturi de spori.
Spre sfarsitul verii sau inceputul lunii septembrie, pe fata inferioara a frunzei, cat si pe scoarta lastarilor incomplet lignificati, apar formatiuni negre, punctiforme, care reprezinta frunctificatiile ciupercii.
Un atac puternic determina ingalbenirea si apoi caderea frunzelor pomilor din pepiniere, in special la cais si corcodus.
Agentul patogen: Podosphaera tridactyla, raspandirea ciupercii in anii secetosi se face prin spori, iar transmiterea de la un an la altul este asigurata de catre fructificatiile de rezistenta ce vor elimina in primavara urmatoare sporii ce vor da primele infectii.
Prevenire si combatere: Se recomanda stropiri in pepiniera cu Thiovit Jet (4.5 kg/ ha), Karathane M35 (0.75 l/ha).

2 Comentarii:

  • faur victor spune:

    buna ziua
    am consultat si alte siteuri si am vazut ca nu vorbesc de fainarea la prun iar pozele dvs afectate de fainare

    • Tom Botanistul, ajutor in gradina spune:

      Va asiguram ca fainarea este prezenta si la prun, doar ca nu este semnalata foarte mult la noi in tara.

Adauga un comentariu

*