Fainarea marului (Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum) – identificare si combatere

fainarea-marului-identificare-tratamente

Fainarea marului, Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum este prezenta pe toate continentele, in tarile unde se cultiva marul. In tara noastra, ca urmare a plantarii unor soiuri sensibile (in special Jonathan si Idared), a aplicarii in exces sau unilaterale a ingrasamintelor cu azot, s-a constatat in ultimele decenii o crestere alarmata a frecventei si intensitatii fainarii la mar.

Simptome

Fainarea marului se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, incepand de la dezmugurire si pana la caderea frunzelor, cu intensitate mai mare in cursul lunii mai si inceputul lunii iunie. Sunt atacate frunzele, florile, lastarii si uneori fructele tinere. Atacul pe frunzele tinere apare sub forma unei pasle albicioase, prafoase, care acopera ambele fete ale frunzei. In scurt timp frunzele se inconvoaie usor spre partea superioara, sunt mai putin elastice si se usuca de timpuriu.



Ciuperca ataca cu rapiditate lastarii tineri pe care ii acopera cu un manson de miceliu albicios, prafos, datorita formatii sporilor, iar spre toamna acesta devine bruniu in urma formarii fructificatiilor ciupercii de culoare neagra. Lastarii puternic atacati se indoaie in forma de carlig si se usuca.
Florile atacate prezinta petalele deformate, in sensul ca limbul petalelor se ingusteaza, uneori chiar se despica in doua, pierd culoarea alb-roza si devin albe, iar in unele cazuri se ingroasa, se vestejesc si se brunifica.


Florile atacate denumite si „flori de ceara” se usuca fara a forma fructe. La soiurile de mar sensibile la fainare, aceasta forma de atac, duce in unii ani la importante pierderi de recolta. Atacul pe fructele tinere determina o oprire a cresterii si in unele cazuri, chiar o cadere a acestora. La soiurile foarte sensibile (Jonathan) pe fructe apare o retea fina de tesut brunificat.


Agentul patogen

Agentul patogen este Podosphaera leucotricha f.c oidium farinosum. Ciuperca ierneaza intre solzii mugurilor sub forma de miceliu de rezistenta. Primavara mugurii contaminati formeaza lastari, frunze, flori infectate, aceste organe constituind primele focare de infectie.


Prevenire si combatere.

Pentru prevenirea bolii se recomanda ca in permanenta lastarii puternic atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere si de asemenea, cultivarea de soiuri de mar rezistente. In perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile