Fainarea graului (Erysiphe graminis f.sp.tritici) – identificare si combatere

fainarea-graului-identificare-tratamente

Fainarea graului, Erysiphe graminis f.sp.tritici se manifesta in fiecare an la cerealele paioase si la gramineele spontane. Frecventa si intensitatea atacului depind, in mare masura, de soiul cultivat si de evolutia conditiilor climatice.

  
Simptome

Fainarea graului se manifesta incepand din primvara devreme, pe toate organele subraterane ale plantei (tulpina, frunze, inflorescenta). Pe organe apar pete albe, pasloase, acestea sunt formate din miceliul, conidioforii si conidiile ciupercii. Sub pasla miceliana, tesuturile plantei se necrozeaza si apar brunificate.




Agentul patogen

Acesta ierneaza pe frunza sub forma de parazita, in primavara vor aparea noi generatii de spori . Sporii formati tarziu in vara, produc infectii pe frunzele graului aparut ca samulastra. Sporii de pe aceste plante vor infecta noile culturi abia rasarite in toamna. Infectarea graului in toamna, se poate produce si prin sporii din organele de rezistenta care au aparut esalonat in cursul vegetatiei. Intai pe frunzele bazale, apoi pe tecile frunzelor sau chiar pe spice. Gradul de atac produs de aceasta ciuperca este influentat de o serie de factori agrotehnici. De asemenea, si de specializarea agentului patogen si de rezistenta soiurilor. Epocile timpurii de semanat, cantitatile mari de ingrasaminte pe baza de azot, dublate de o desime mare a plantelor si buruienilor, creeaza conditii de maxima favorabilitate pentru evolutia agentului patogen.


Prevenire si combatere

Pentru prevenirea atacului se recomanda evitarea monoculturii, administrarea rationala a ingrasamintelor, respectarea epocii, densitatea si adancimea de semanat, cultivarea de soiuri rezistente. Combaterea chimica se realizeaza cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile