banner

Fainarea ardeiului – Leveillula taurica

Boala, desi are acelasi agent patogen ca la fainarea tomatelor este mai putin raspandita. In Romania a fost semnalata in 1964, in sudul tarii, in culturile din sere si solarii, dar acum este gasita si in camp.

plante-atacate-2  plante-atacate
Simptome: Pe frunzele bazale apar pete galbene de 2-4 cm, cu un contur difuz care vor fi mai bine delimitate abia dupa aparitia paslei miceliene de culoare cenusie-albicioasa.
Dupa aparitia fructificatiilor ciupercii, pasla capata un aspect fainos si boala se extinde pe cozile frunzelor, frunzulitele de la baza florilor si chiar pe fructele tinere. In cazul in care temperaturile oscileaza intre 18-24°C si umiditatea atmosferica este intre 70-80%, ciuperca se extinde pe frunzele din etajele superioare, care in scurt timp se usuca, plantele raman fara frunze si tufele de ardei sau gogosari se usuca.
Agentul patogen: Leveillula taurica, ciuperca rezista in sol pe resturile vegetale sub forma de fructificatii de rezistenta, din care in anul urmator vor iesi sporii ce pot produce noi infectii.
In cursul vegetatiei, sporii purtati de vant, picaturile de apa de ploaie sau apa de irigatie, asigura raspandirea ciupercii.
Prevenire si combatere: In spatiile protejate se recomanda dezinfectia solului, rotatia culturilor, distrugerea resturilor ce ar putea avea forma perfecta si la aparitia primelor simptome.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor Ortiva (0.75 l/ha), Thiovit Jet (4 kg/ha), Topas (0.035%).

Adauga un comentariu

*