Cultivarea ghebelor de iarna – Flammulina velutipes

ghebe-de-iarna-cultivare

In Japonia acesta ciuperca este cunoscuta de mult timp, iar in Europa a inceput sa patrunda abia dupa anul 1925. Studii mai aprofundate asupra tehnologiei de cultura a ghebelor de iarna au fost facute dupa 1965.
Flammulina velutipes (ghebe de iarna) este o ciuperca xilofaga care creste pe tulpini de foioase in arboretele de deal si campie.
In tara noastra este consumata mai mult in Moldova, fiind apreciata pentru gustul placut pe care il da preparatelor culinare. In alte tari este cultivata in sistem intensiv industrial, Japonia detinand suprematia cu 80% din productia mondiala, iar Taiwanul cu 10%.

Particularitati botanice

1

Forma palariei este globuloasa, apoi convexa si plata la maturitate. Culoarea cuticulei este la margine galbena, catre centru bruna-orange, inchizandu-se odata cu varsta, devenind bruna cu nuante spre orange. Carnea este de culoare alba si ferma.
La inceput lamele sunt albe, apoi devin brun-galbui pe masura ce imbatranesc. Tulpina are lungimea de 5-17 cm, cu o grosime de 0.3-0.5 cm, care se ingusteaza spre varf pe masura ce se alungeste tulpina.

ghebe de iarna

Exigente ecologice

Carpoforul se dezvolta la o temperatura de 15-16ºC, marimea palariei depinzand de concentratia de CO2 care trebuie sa fie mai mica de 0.06%.

Tehnologia de cultura

3

Este asemanatoare cu a celorlalte specii de ciuperci, fiind accesibila in special cultivatorilor particulari.
Substratul de cultura este format din gunoi de cal, cu un adaos de paie de grau (12-15%). Substratul se aseaza in straturi plane, plasate cu grosime 16-18 cm sau in saci de polietilena (diametrul 50 cm si inaltimea 30-35 cm).
Pentru incubare, temperatura este de 20ºC, iar pentru fructificare de 10-20ºC.

Perioada de recoltare este de 40-45 zile de la aparitia primelor ciuperci. Productia obtinuta se ridica la 18-27% din greutatea substratului nutritiv.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile